ΕΛΛΑΔΑ

Σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» τα έργα εκτροπής του Αχελώου

Σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» τα έργα εκτροπής του Αχελώου

Με σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» μοιάζουν πλέον τα περιβόητα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού στο Θεσσαλικό κάμπο καθώς για μια ακόμη φορά «παγώνουν» από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκανε δεκτές σχετικές αιτήσεις του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση (WWF) Ελλάς», της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των Δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου.

Αντίθετα, υπέρ της συνέχισης των έργων έχουν ταχθεί το Δημόσιο, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Μαγνησίας, οι τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας.

Η εκτροπή του Αχελώου απασχολεί το ΣτΕ τα τελευταία 22 χρόνια!

Η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε το 1991, ενώ το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου συζητήθηκε τα έτη 1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011. Τον Οκτώβριο του 2009 για την ίδια υπόθεση εστάλησαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ 14 προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μετονομάστηκε σε Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) τα οποία απαντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012.

Στη συνέχεια στις 15 Φεβρουαρίου 2013 συζητήθηκε η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ και τώρα οι σύμβουλοι Επικρατείας συνήλθαν σε διάσκεψη, όπου και έκαναν δεκτό το αίτημα των σωματείων για "πάγωμα".

Η απόφαση αναμένεται πλέον να δημοσιευθεί με το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή μετά την 17η Σεπτεμβρίου 2013.