ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός ο Μάριαν Κόλα - Ποιος ήταν ο αδίστακτος κακοποιός (vid)

Νεκρός ο Μάριαν Κόλα - Ποιος ήταν ο αδίστακτος κακοποιός (vid)

Νεκρός έπεσε έπειτα από άγρια συμπλοκή με τους άνδρες της αστυνομίας ο Αλβανός κακοποιός και δραπέτης Μάριαν Κόλα που θέρισε ζωές στην Ελλάδα στην προσπάθεια του να ξεφύγει τη σύλληψη.

Ο αδίστακτος εγκληματίας δεν δίστασε να βγάλει το καλάσνικοφ πολλές φορές και να σκοτώσει, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα όργωνε την Ελλάδα με στόχο να φύγει στην Αλβανία. Μάλιστα οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι έπαιρνε κοκαΐνη όλο αυτό το διάστημα.

''Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που με πιάνετε. Την επόμενη φορά ή θα σας σκοτώσω ή θα με σκοτώσετε',' είχε πει το 2010 στους αστυνομικούς που περνούσαν χειροπέδες στα αιματοβαμμένα χέρια του. Η απειλή έγινε πράξη.

Στις 22 Μαρτίου του 2013 ένδεκα Αλβανοί υπήκοοι, ανάμεσά τους και ο Μάριαν Κόλα, απέδρασαν από το σωφρονιστικό κατάστημα των Τρικάλων σε μια πρωτοφανή "πολεμική" επιχείρηση, με ρίψη 18 χειροβομβίδων και ατελείωτες ριπές από καλάσνικοφ.

Τρεις από τους δραπέτες συνελήφθησαν άμεσα, ενώ ο τέταρτος λίγες μέρες αργότερα.

Οι υπόλοιποι επτά συνέχισαν τη δράση τους.

Στις 29 Μαρτίου οι δραπέτες εισέβαλαν σε ταβέρνα στην περιοχή Παλαιοκούνδουρα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών και με την απειλή των όπλων άρπαξαν από τον ιδιοκτήτη χρήματα και το αυτοκίνητό του, με το οποίο διέφυγαν.

Οι δράστες εντοπίστηκαν ύστερα από αναζητήσεις στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου λίγο μετά την Κινέττα.

Στην καταδίωξη που ακολούθησε είχε πέσει νεκρή από τα πυρά των αδίστακτων κακοποιών μία 25χρονη κοπέλα.

Η σφαίρα από το καλάσνικοφ του ενός από τους δραπέτες χτύπησε στο έδαφος, διαπέρασε το σασί του αυτοκινήτου της, τρύπησε το πίσω κάθισμα και σφηνώθηκε στο στήθος της.

Στις 18 Απριλίου άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ επιχείρησαν να ελέγξουν λευκό όχημα, μάρκας Citroen Xsara, με κλεμμένες πινακίδες, στη Μάνδρα.

Τότε οι επιβαίνοντες σε αυτό άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών δεν υπήρξε τραυματισμός αστυνομικού.

Ήταν το δεύτερο τετ α τετ που είχαν οι αστυνομικοί με τους δραπέτες

Ένας από τους επικίνδυνους κακοποιούς, ο Ερμάλ Ντρεμπάτα, έπεσε στα χέρια της αστυνομίας, στις 3 Μαΐου, ύστερα απο απόπειρα ληστείας σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι.

Ο δράστης εντοπίστηκε λίγο μετά τη ληστεία από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και στην προσπάθειά του να διαφύγει πέταξε εναντίον τους δυο χειροβομβίδες, οι οποίες όμως δεν εξερράγησαν.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν σε μικρή απόσταση και σε έρευνα που έγινε επάνω του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι και μια ακόμη χειροβομβίδα.

Ακόμα μία συνάντηση των κακοποιών με τους αστυνομικούς βάφτηκε με αίμα

Τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου ο Κόλα και τέσσερις συνεργοί του έστησαν ενέδρα σε αστυνομικούς στο Δίστομο Βοιωτίας. Πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 37χρονο υπαρχιφύλακα, αφοπλίζοντας και δύο αστυνομικούς.

Θύμα της δολοφονικής επίθεσης ήταν ο υπαρχιφύλακας Γεώργιος Ανδριτσόπουλος, παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών με σύζυγο έγκυο -τότε- στο τρίτο τους παιδί, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Ασφάλειας Λειβαδιάς.

Στην αστυνομία σήμανε συναγερμός όταν έφτασε πληροφορία που ανέφερε ότι στην περιοχή του Διστόμου κινούνταν κάποια ύποπτα άτομα, γι αυτό έσπευσαν εκεί αστυνομικοί που εκτελούσαν υπηρεσία, στο πλαίσιο της επιφυλακής για τις κλοπές αυτοκινήτων.

Στο σημείο μετέβη αρχικά ένα συμβατικό όχημα, με τρεις αστυνομικούς. Ενώ στάθμευαν το όχημα, εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά πέντε άτομα, που ήταν κρυμμένα σε παρακείμενο αλσύλλιο, και με την απειλή πολεμικών όπλων καλάσνικοφ τους ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν τον υπηρεσιακό τους εξοπλισμό (τρία αλεξίσφαιρα γιλέκα, τρία πιστόλια και ένα πολεμικό τυφέκιο G 3-A3).

Την ώρα εκείνη κατέφθασε στο σημείο και δεύτερο συμβατικό όχημα με δύο αστυνομικούς. Οι πρώτοι συνάδελφοί τους προσπάθησαν να τους προειδοποιήσουν, φωνάζοντας: "Προσέξτε, είναι παγίδα", αλλά δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Ο ένας από τους κακοποιούς πυροβόλησε εναντίον τους με καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο οδηγός, ο 37χρονος υπαρχιφύλακας, στον δεξιό μηρό.

Αμέσως μετά πυροβόλησε ακόμα μια φορά τον δεύτερο αστυνομικό, ο οποίος όμως πρόφτασε και καλύφθηκε πίσω από μάνδρα.

Ο υπαρχιφύλακας διακομίστηκε άμεσα στο Νοσοκομείο Λειβαδιάς, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από ακατάσχετη αιμορραγία.

Δύο από τους πέντε δραπέτες -θείος και ανιψιός- έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες αστυνομικών των ΕΚΑΜ, στις 2 Ιουλίου, στην ορεινή περιοχή Κόνισκα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για τους Έντισον Λίκα ή Σινάνι, 25 ετών, ο οποίος ήταν ένας από τους 11 που κατάφεραν να αποδράσουν κατά την επίθεση στις φυλακές Τρικάλων το Μάρτιο του 2013 και τον Κουιτίμ ή Φλαμούρ Λίκα ή Σινάνι, 39 ή 38 ή 36 ετών, ο οποίος διώκεται με σωρεία διωκτικών εγγράφων και είναι δραπέτης από τις 25 Μαρτίου του 2006 της Δικαστικής Φυλακής Λάρισας.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν στήσει ενέδρα σε μια χαράδρα, από όπου επιχείρησαν να περάσουν οι δύο Αλβανοί, τους προσέγγισαν και τους κάλεσαν να παραδοθούν, πλην όμως αυτοί δεν συμμορφώθηκαν και πυροβόλησαν επανειλημμένα κατά των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, 21 Ιουλίου, νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών έπεσε μετά από άγρια συμπλοκή, στα βουνά του Σουλίου, ο Αλβανός κακοποιός Μαριάν Κόλα ενώ κατόρθωσε να ξεφύγει ο συνεργός του, Ιλίρ Κούπα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από εκείνη την ώρα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Αλβανού δραπέτη Ιλίρ Κούπα, ο οποίος φέρεται να ήταν μαζί με τον Μαριάν Κόλα.

Νεκρός με μία σφαίρα στον θώρακα ο Κόλα

Όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής μελέτης του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θ. Βουγιουκλάκη για τον θάνατο του Αλβανού κακοποιού Μάριαν Κόλα, ο άνδρας φέρει μια σφαίρα από πυροβόλο όπλο των ΕΚΑΜ στην πίσω πλευρά του θώρακα (πλάτη), η οποία έχει διαπεράσει τον θώρακα με ανοδική πορεία. Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι η σφαίρα χτύπησε ζωτικά όργανα και τον σκότωσε.

Όπως έγινε γνωστό, ο Κόλα πυροβόλησε με το καλάσνικοφ και υποχώρησε τρέχοντας. Τότε οι άνδρες των ΕΚΑΜ τον πυροβόλησαν από απόσταση 20-30 μέτρων και ο Κόλα έπεσε μπρούμυτα. Στον τόπο οι αρχές βρήκαν κάλυκες από το καλάσνικοφ του κακοποιού.

Δίπλα από τον Κόλα βρέθηκε το καλάσνικοφ, ενώ στον σάκο που έφερε στην πλάτη βρέθηκε ένα πιστόλι, γεμιστήρες και φαγητά.

Στη δεξιά τσέπη του είχε χειροβομβίδα, για την οποία κλήθηκε ειδική μονάδα προκειμένου να απασφαλιστεί.

Όσον αφορά τον Κούπα που διέφυγε και αναζητάται, δεν υπάρχουν ίχνη αίματος οπότε οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην είναι τραυματισμένος.

Ο Κούπα είχε πετάξει τον σάκο που περιείχε ρούχα, τρόφιμα και ένα πιστόλι. Οι αρχές εκτιμούν πως έχει ακόμα μαζί του το καλάσνικοφ.

Τη Δευτέρα το πρωί θα γίνει η νεκροψία-νεκροτομή.

Διαβάστε επίσης:

Χειρουργήθηκε ο Εκαμίτης που τραυματίστηκε από τους δραπέτες

Tην ημέρα του μνημοσύνου του Γ. Ανδριτσόπουλου σκοτώθηκε ο Κόλα

Νεκρός ο αδίστακτος Αλβανός κακοποιός Μάριον Κόλα

Χειροβομβίδες και μαγειρεμένα φαγητά κουβαλούσε ο Κόλα