ΕΛΛΑΔΑ

Τι λένε οι Θεολόγοι για το μάθημα Θρησκευτικών

Τι λένε οι Θεολόγοι για το μάθημα Θρησκευτικών

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνιας Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) για τις ενέργειες του καλοκαιριού σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Σε αυτήν μιλούν για το μνημόνιο με τον υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, ενώ κάνει λόγο για έμμεση απομάκρυνση από τι σχολικές αίθουσες 200 θεολόγων.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Οι ανακοινώσεις αυτές της ΠΕΘ σκοπό έχουν να ενημερώνουν τους συναδέλφους για εξελίξεις και ενέργειες. Γι' αυτό και είναι συνήθως σύντομες. Σήμερα θα μας επιτραπεί να παραβούμε τον κανόνα και να προβούμε στην ανακοίνωση αυτή, επειδή με αφορμή δυο έγγραφα επαρχιακής ενώσεως Θεολόγων, δεχθήκαμε ως Πανελλήνια Ένωση επικριτικό σχόλιο.

Πρέπει να εξηγηθεί ότι η ΠΕΘ είναι η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και με βάση το Καταστατικό και την Ιστορία της θεωρεί ότι οφείλει να συγκεντρώνει την δύναμη έκφρασης του θεολογικού κόσμου της πατρίδας μας. Σ' αυτό κάποιοι αδελφοί διαφώνησαν κατά τα τελευταία χρόνια. Η ΠΕΘ για να διατηρήσει την ενότητα, αλλά και τις δυνατότητες εκφράσεως όλων, θέσπισε (με καταστατική πρόβλεψη, δηλαδή ήδη από το 1951) τη λειτουργία Παραρτημάτων της. Που όσα ιδρύθηκαν, παρά τις σημερινές δυσκολίες, λειτουργούν αρκετά ικανοποιητικά. Σήμερα γίνεται προσπάθεια να υποβιβασθεί η ΠΕΘ από ένα πανελλήνιο και ενιαίο και δυνατό όργανο παρουσίας των θεολόγων στην ελληνική πραγματικότητα, σε μια τοπική ένωση του κέντρου, που θα λειτουργεί παράλληλα με πολλές άλλες ενώσεις. Δεν εκτεινόμαστε σε αιτίες ή σκοπούς.

Έχουν σε κάποιο βαθμό παρουσιαστεί ήδη. Κάποιοι μάλιστα είναι αυτονόητοι. Εμείς όμως θέλουμε να ενεργούμε σαν μια ενιαία δύναμη και όχι ως «σκορποχώρι». Θα προσπαθούμε γι' αυτό το σκοπό, όσο οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν.

Τα παραπάνω γράφονται επειδή η ανακοίνωση που προηγουμένως αναφέρθηκε υπαινίσσεται αδράνεια της ΠΕΘ ιδίως κατά τη διάρκεια των τελευταίων (θερινών) μηνών. Πάντως θέλουμε να πληροφορήσουμε και τα μέλη μας και όλους τους συναδέλφους ότι η Ένωση και το Δ.Σ. προτιμούν να ενεργούν και όχι να φωνασκούν. Πάντοτε στο μέτρο των δυνατοτήτων που ανοίγονται μπροστά μας.

Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και εκδώσαμε γραπτές παρατηρήσεις και διαμαρτυρίες για τα θέματα που απασχολούν όλους μας και ιδιαιτέρως τον κλάδο μας που υπηρετεί στην Εκπαίδευση.

Πέρα από τα όσα αναφέραμε στην ανακοίνωσή μας της 26ης Απριλίου 2013 για τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, όταν τον Απρίλιο κάποιες εφημερίδες προβάλανε το Σχεδιασμό για το Νέο Λύκειο (παρόμοιο με τον της κ. Διαμαντοπούλου) η Ένωσή μας και διαμαρτυρήθηκε στο Υπουργείο (αριθ. πρωτ. 34/12-4-2013) και ζήτησε από τις δυο Θεολογικές Σχολές (τις Κοσμητείες) να προβούν και οι Σχολές σε ανάλογες διαμαρτυρίες. Δεν πληροφορηθήκαμε καμιά τέτοια.

Πληροφορηθήκαμε όμως ότι σε συνεδρίαση της Θ.Σ. Αθηνών, στην οποία έφερε το θέμα ο κ. Κοσμήτορας, υπήρξε αντίδραση κυρίως κατά της ΠΕΘ και των πρωτοβουλιών της από σεβαστό και αγαπητό καθηγητή."