ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαιδευτικοί: Έχουμε κατοχυρωμένα δικαιώματα

Εκπαιδευτικοί: Έχουμε κατοχυρωμένα δικαιώματα

Ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζουν τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και τη στάση που θα κρατήσουν σε όσα ανέφερε το υπουργείο Παιδείας για τις παραπάνω ώρες εργασίας σε περίπτωση καταλήψεων εξέδωσε ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Αθηνά.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Ο σύλλογος Αθηνά σας κοινοποιεί άλλη μια φορά το πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων, τόσο του συλλόγου Αθηνά όσο και της ΔΟΕ, και καλεί κάθε συνάδελφο και όλους τους συλλόγους διδασκόντων στην υπεράσπισή τους από οποιαδήποτε απόπειρα καταστρατήγησης. Τούτες τις στιγμές που επιχειρείται να εμπεδωθεί η αυθαιρεσία και η παρανομία από την πλευρά της διοίκησης και των κυβερνώντων, ένα δίκτυο φημών, οδηγιών και αυθαίρετων εντολών, άνωθεν κατευθυνόμενο και ταχύτατα διασπειρόμενο, με στόχο την εθελούσια αποδοχή νέων μέτρων καταστρατήγησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέχρι και οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα ως βολικός «μπαμπούλας» για τη αποδοχή νέων μέτρων, νέων δυσμενών όρων στο εργασιακό μας καθεστώς. Καταγγέλλουμε όλα τα κέντρα εκπομπής αυθαίρετων και παράνομων οδηγιών όλα τα «κέντρα διαρροής» των ανυπόστατων φημών περί επισκέψεων των ελεγκτών στα σχολεία, που τρομοκρατούν και εκφοβίζουν συναδέλφους, αλλά και την προώθηση ανύπαρκτων ζητημάτων για το ωράριό μας, που στρώνουν το δρόμο σε αυθαίρετες οδηγίες: την κάλυψη των κενών στα σχολεία με απασχόληση μαθητών και τμημάτων από τους εκπαιδευτικούς εντός του εργασιακού ωραρίου, την υποχρεωτικότητα της παραμονής μέχρι τις 2.00μμ ή χρησμούς για την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να λάβουν έγγραφη άδεια για απουσία στο «κενό» τους – για να μη χαρακτηριστούν ως «κοπανατζήδες»

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αγνοήσουν τις απαράδεκτες αυτές φήμες και παραινέσεις επίδειξης «καλής διαγωγής και συνέπειας». Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο θεσμικό πλαίσιο. Τονίζουμε για άλλη μια φορά πως το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ΄ ανώτατο 30 ώρες και είναι σαφώς διακριτό από το διδακτικό ωράριο του ν. 2517. Με τη λήξη του διδακτικού του ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι διδακτικό!- ν. 1566, άρθρο 13 παρ. 8 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση γονέων, κλπ, τήρηση βιβλίων του σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων). Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη. Επομένως ο εκπαιδευτικός δεν έχει καμιά υποχρέωση απασχόλησης μαθητών στα κενά του ούτε κανένα λόγο να παραμένει στο σχολείο, μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη ή υπηρεσιακό σημείωμα για να αποχωρήσει απ΄ αυτό!

Καλούμε όλα τα στελέχη τις διοίκησης να πάψουν να γίνονται πομποί ή μεταφορείς, ανυπόστατων φημών και κυρίως παράνομων οδηγιών για το εργασιακό περιβάλλον και το ωράριο των εκπαιδευτικών. Καλούμε τους συναδέλφους να αντιμετωπίσουν το κλίμα αυθαιρεσίας και φόβου που διασπείρεται με όρους κινήματος. Με επαγρύπνηση να σπάμε το φόβο παντού και να υπερασπίζουμε όλο το πλαίσιο των εργασιακών μας δικαιωμάτων, με αλληλεγγύη σε κάθε συνάδελφο, με άρνηση αποδοχής αυθαίρετων εντολών, με ενημέρωση και κάλεσμα του συλλόγου «Αθηνά» σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης, Συσπειρωμένοι γύρω από το σύλλογό μας να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Όλοι μαζί να περάσουμε στην αντεπίθεση. Ο φόβος και ο τρόμος δε θα επικρατήσουν στα σχολεία!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Θεοδωρόπουλος Θοδωρής

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παζάλος Γιώργος»