ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί κ. Υπουργέ δεν ακούτε;

Γιατί κ. Υπουργέ δεν ακούτε;

Στο προσκήνιο βρέθηκε για μία ακόμη φορά η βύθιση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» το 2007 στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και οι επιπτώσεις της.

Αυτή τη φορά η αφορμή δόθηκε από τη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα είπε μεταξύ άλλων ότι το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει τίποτα, ενώ υπάρχει διαρκής παρακολούθηση για θέματα ρύπανσης και ήδη έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τον καθαρισμό της περιοχής.

Απάντηση με πολλά υπονοούμενα και αιχμές έδωσε με ανοιχτή επιστολή ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, υπεύθυνος Διεθνούς Επιστημονικής Ομάδας για το «Sea Diamond».

Ο κ. Γιδαράκος υπενθύμισε στον υπουργό ότι «εκτός από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Πολυτεχνείο Κρήτης, εδώ και τέσσερα χρόνια πραγματοποιεί δειγματοληψίες, αναλύσεις και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (τωρινών και μελλοντικών) στην ίδια περιοχή, με χρηματοδότηση, όχι της πλοιοκτήτριας εταιρείας, αλλά της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Για τα μάτια του κόσμου...

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης επισημαίνει πως «βάσει της 35χρονης επιστημονικής μου πορείας και των δεδομένων που έχω στα χέρια μου για τη συγκεκριμένη περιοχή μελέτης, σας διαβεβαιώνω ότι το ναυάγιο του "Sea Diamond" αποτελεί σημαντικότατη περιβαλλοντική απειλή, η οποία θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και οριστικά. Λήψη ημίμετρων για τα μάτια του κόσμου, αποδοχή αρεστών και μόνο περιβαλλοντικών μετρήσεων, καθώς και εθελοτύφλωση δεν προστατεύουν κανέναν και τίποτα από τους υφιστάμενους κινδύνους».

polytexneio

Αγνοεί συστηματικά το Πολυτεχνείο Κρήτης

Ο κ. Γιδαράκος απευθύνει ερωτήματα προς τον κ. Βαρβιτσιώτη, όπως για ποιον λόγο τα αποτελέσματα των μελετών του Πολυτεχνείου Κρήτης «τα αγνοείτε, αν όχι τα αποσιωπάτε; Μήπως η αξιοπιστία της έρευνας που πραγματοποιείται με κρατικά κονδύλια, σε ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα διεθνώς ιδρύματα της χώρας μας, δεν θεωρείται επαρκής από το υπουργείο; Ή μήπως απλά τα αποτελέσματα αυτής δεν είναι αρεστά

Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού σημειώνει πως «εν μέρει δικαιολογούνται από την άγνοιά σας επί του συγκεκριμένου επιστημονικού αντικειμένου, εν τούτοις τις θεωρώ απαράδεκτες, λόγω της θέσης σας. Στα περιβαλλοντικά ζητήματα, κ. υπουργέ, ό,τι δεν είναι ορατό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ή ότι δεν αποτελεί κίνδυνο / απειλή. Επίσης, η αποκατάσταση ενός ρυπασμένου πεδίου ή η άρση μιας οποιαδήποτε επικινδυνότητας δεν αξιολογείται από τα χρήματα τα οποία έχουν ξοδευτεί, αλλά από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί».

Ποια είναι η άποψη του ΕΛΚΕΘΕ

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες το ΕΛΚΕΘΕ σε σχετική έκθεση που για έκτη χρονιά πραγματοποίησε μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας ανέφερε πως δεν υπάρχουν εμφανείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου, ενώ δεν έχει εντοπιστεί κανένα στοιχείο πετρελαϊκής ρύπανσης.

seadiamond

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων το 2013 βρέθηκαν σε όλους τους σταθμούς και βάθη ιδιαίτερα χαμηλές και παρόμοιες με αυτές που ανιχνεύονται στην ανοιχτή θάλασσα. Επίσης οι συγκεντρώσεις των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στη στήλη του θαλασσινού νερού κατά τη διάρκεια του έτους ήταν σε όλες τις περιπτώσεις μικρές και δεν βρέθηκαν σε κανένα σημείο στοιχεία πετρελαϊκής ρύπανσης.

Επιπλέον στην περιοχή του ναυαγίου έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα, που παρακολουθείται καθημερινά από ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος και εξειδικευμένο προσωπικό και με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Πρόσφατα τοποθετήθηκε και σύστημα τηλεμετρικής παρακολούθησης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφερόμενος στο θέμα του ναυαγίου είπε ότι το ΕΛΚΕΘΕ είναι ένας πάρα πολύ αξιόπιστος οργανισμός με θαυμαστά έργα και αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι τον συγκεκριμένο οργανισμό που αποτελεί επίσημο σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτείας, θα πρέπει όλοι να το σεβαστούν.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Απλήρωτη εργασία στο Λιμενικό - Ακούει ο κ. υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης;

Βαρβιτσιώτης: Έχουν τηρηθεί όλες οι κατά νόμο προϋποθέσεις!

Ο Βαρβιτσιώτης προσπαθεί να καταργήσει την απεργία στην ακτοπλοΐα

Ανωμερίτης και Βαρβιτσιώτης άφησαν το λιμάνι του Πειραιά χωρίς φάρο!