ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Το νησί της Κεφαλονιάς κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, μετά τις 08:30 της Δευτέρας.

Ο υπουργός μετέβη εκτάκτως το απόγευμα της Κυριακής στην Κεφαλονιά με στρατιωτικό ελικόπτερο, μετά από εντολή του Αντώνη Σαμαρά για να εκτιμήσει την κατάσταση και να συντονίσει τις διαδικασίες.

Ο υπουργός εξήγησε ότι τα δύο πλοία που έφθασαν (Superfast II και Ελευθέριος Βενιζέλος) μπορούν να φιλοξενήσουν 1.000 άτομα, ωστόσο, εκτίμησε ότι δε θα χρειαστεί να φιλοξενηθεί τόσος πληθυσμός. Δήλωσε, πάντως, ότι μεγάλος αριθμός κατοίκων πέρασαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα σε ξενοδοχεία του Αργοστολίου.

Ο κ. Μιχελάκης βρίσκεται σε επαφή με στελέχη του υπουργείου Παιδείας και Περιβάλλοντος, ώστε να καταγραφούν οι ζημιές στα σχολεία και στο ΤΕΙ Κεφαλονιάς (αν υπάρχουν) και για την έγκαιρη προσέλευση τεχνικών ελεγκτών από το ΤΕΕ.

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα

Δύσκολο αποδείχθηκε το βράδυ για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, καθώς έντονη ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας η μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί, που χτυπήθηκε χθες το απόγευμα από σεισμό 5,8 Ρίχτερ.

Ο πιο ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ και ήταν 5,1 Ρίχτερ, ενώ λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο κατέγραψε άλλους πέντε ασθενείς μετασεισμούς, 3,6 στις 01:06, 3,2 στις 01:16, 3,4 στις 01:23, 3,8 στις 02:24 και 3,4 στις 02:46.

Οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός και τονίζουν ότι θα χρειαστούν 48 ώρες για να κάνουν ασφαλέστερη σχετική εκτίμηση. «Χρειάζεται μια σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ για να συνεχιστεί ομαλά η σεισμική ακολουθία» είπε σε πρωινή εκπομπή ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται στο νησί.

kefalonia seismos 0777777777777777

Οι υλικές ζημιές στα κτήρια είναι πολλές, υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο.

Τα σχολεία σήμερα θα παραμείνουν κλειστά.

​Δέος προκαλεί η εικόνα της πασίγνωστης παραλίας του Μύρτου στην Κεφαλονιά, που θεωρείται και μια από τις καλύτερες στον κόσμο, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8R που αναστάτωσε το νησί το απόγευμα της Κυριακής!

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, τόνοι χώματος έπεσαν στη θάλασσα, στο σχίσμα του Χάρακα.

270114071941 1210

Γ. Μιχελάκης: Υπάρχουν ζημιές αλλά ευτυχώς το νησί άντεξε

«Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς το νησί άντεξε», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετά από ευρεία σύσκεψη στην Κεφαλονιά για τον συντονισμό του έργου των αρμόδιων υπηρεσιών. Λίγες ώρες μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ ο κ. Μιχελάκης μετέβη στο νησί με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

kefalonia seismos 4777777777777777

Αρχικά επισκέφτηκε την περιοχή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές στην Κεφαλονιά, και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρου Σπύρου, του Δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση, του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Σκούρτη, αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, του Γενικού Γραμματέα πολιτικής προστασίας Πάτροκλου Γεωργιάδη, σεισμολόγων και άλλων πολιτικών προσώπων του νησιού.

Στόχος της επίσκεψής του στο νησί, όπως εξήγησε, είναι να γίνει μια πρώτη καταγραφή και να επιδιορθωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι ζημιές. «Με το που φτάσαμε στο νησί, πήγαμε κατευθείαν στο Ληξούρι, που σύμφωνα με τα στοιχεία έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό. Επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο και το γηροκομείο αλλά και διάφορες υπηρεσίες για να δούμε ακριβώς τι έχει γίνει», δήλωσε.

Εκτός από τον κ. Μιχελάκη, στο νησί βρίσκονται ή αναμένεται να μεταβούν γενικοί γραμματείς από όλα τα υπουργεία, τα οποία έχουν αρμοδιότητα. «Ήδη βρίσκεται στο νησί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης, αύριο (δηλαδή σήμερα) έρχεται ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Στράτος Σιμόπουλος, ο κ. Κυριαζής από το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Καλύρης από το Υπουργείο Υγείας και επίσης ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Δίοικησης Ιονίων Νήσων, Γιώργος Διδασκάλου», επισήμανε ο υπουργός.

seismosk

Αναφέρθηκε ακόμη στον τρόπο που έχει λειτουργήσει η κρατική μηχανή: «Έχουν έρθει ενισχύσεις με άντρες και οχήματα της αστυνομίας για να υπάρχουν θέματα ασφάλειας, έχουν έρθει ενισχύσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, παρουσία του Υπαρχηγού του σώματος. Επίσης έχουμε μια ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ από την Πάτρα για να αντιμετωπιστεί κάποιο εκτατό περιστατικό και βέβαια είναι εδώ ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Λέκκας από τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο και μας ενημερώνουν».

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των κτηρίων ο κ. Μιχελάκης είπε ότι «υπάρχει μεγάλος αριθμός μηχανικών που έρχονται από το τεχνικό επιμελητήριο, από την Περιφέρεια, από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, ειδικοί μηχανικοί, οι οποίοι είναι για την καταγραφή ζημιών από σεισμούς για να μπορέσουμε να φτιάξουμε συνεργεία, ώστε από αύριο το πρωί, ήδη έχουν ξεκινήσει τους πρώτους ελέγχους αλλά από το πρωί θα εντατικοποιηθούν για να μπορέσουμε να κάνουμε άμεσα τις πρώτες εκτιμήσεις. Θα ξεκινήσουμε από τις δημόσιες υπηρεσίες που είναι επί εικοσιτετραώρου βάσεως, δηλαδή νοσοκομεία, αστυνομία, πυροσβεστική και μετά θα πάμε στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κέντρα υγείας κλπ. Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτηρίων».

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι «το οδικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές,υπάρχουν κατολισθήσεις θα γίνει έλεγχος ώστε να μπορεί να υπάρχει μετακίνηση με ασφάλεια. Σημεία των δρόμων τα οποία δεν είναι ασφαλή μέχρι να ελεγχθούν θα μείνουν κλειστά».

Επιπλέον, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού στο κτήριο του ΤΕΙ, όπου και θα βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων και όλοι οι υπεύθυνοι που θα συντονίζουν από εκεί όλες τις ενέργειες.

Οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλεφωνο ανάγκης 2671027311 αλλά και στο 100.

Διαβάστε επίσης:

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός στη Δυτική Ελλάδα

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονία για το σεισμό ο Μιχελάκης

Ακης Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός