ΕΛΛΑΔΑ

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι την σεισμική ακολουθία στην Κεφαλονιά.

Οι περισσότεροι εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους, αφού τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι ακολούθησαν δεκάδες άλλοι μικρότεροι σε ένταση, αλλά εξίσου ισχυροί.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τα 5,8 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί δεκάδες άλλες δονήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες έγινε στις 20:45 και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε μέγεθος 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Από το μεσημέρι το νησί δεν έχει σταματήσει να «κουνιέται» με τους τρομοκρατημένους κατοίκους να παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

Οι σεισμολόγοι πάντως εκτιμούν πως η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα είναι καλή εξέλιξη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, χαρακτηρίζει το συμβάν ως «έναν πολύ ισχυρό και επιφανειακό σεισμό».

«Η πλούσια μετασεισμική ακολουθία είναι καλό νέο, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα μέσα στο πρώτο 24ωρο για να δούμε με σιγουριά εάν είναι κύριος ο σεισμός», δήλωσε.

Την ίδια άποψη έχει και ο σεισμολόγος, Σταύρος Τάσσος: «Κατά πάσα πιθανότητα είναι κύριος ο σεισμός, καθώς έχει δώσει αρκετά πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε κάποια 24ωρα για να βεβαιωθούμε».

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τρεις με τέσσερις ημέρες για να καταλήξουμε εάν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος πρόσθεσε ότι τα έως τώρα στοιχεία δεν επαρκούν για να κρίνουμε εάν ο μεσημεριανός ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ προειδοποίησε ότι οι μετασεισμοί μπορούν να διαρκέσουν ακόμη κι ένα μήνα. Συνέστησε επίσης στους κατοίκους να μείνουν μακριά από κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, έως ότου γίνουν οι απαραίτητες επιθεωρήσεις από τα αρμόδια κλιμάκια.

Διαβάστε επίσης:

Με τον φόβο του Εγκέλαδου ξενυχτούν στην Κεφαλονιά