ΕΛΛΑΔΑ

Κεφαλονιά: 5.000 οι άστεγοι - 600 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα

Κεφαλονιά: 5.000 οι άστεγοι - 600 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα

Στο έλεος των μετασεισμών και της κακοκαιρίας οι κάτοικοι.

Ελέγχους στο σύστημα υδροδότησης σε Ληξούρι και Αργοστόλι έχουν ξεκινήσει, σήμερα, οι μηχανικοί για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα του νερού εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο, θα συνεχιστούν σήμερα έλεγχοι σε σπίτια στο Ληξούρι, σε χωριά της Παλλικής και στο Αργοστόλι.

kef1

Από τον πρώτο σεισμό και έως σήμερα έχουν γίνει έλεγχοι σε 3.250 σπίτια και τουλάχιστον 600 έχουν κριθεί κατεφαφιστέα.

Επίσης, σε αρκετά σπίτια γίνεται δευτεροβάθμιος έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν έχουν επιπλέον ζημιές μετά τον δεύτερο ισχυρό σεισμό της Δευτέρας.

Τους ελέγχους στο νησί κάνουν 100 μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Το Ληξούρι θυμίζει βομβαρδισμένη περιοχή, με τους αστέγους να φτάνουν τους 5.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Οπως είπε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, έως το βράδυ της Τρίτης είχαν γίνει 250 νέες αυτοψίες σε κτήρια στο Ληξούρι, με το ποσοστό των κτισμάτων που χρειάζονται επισκευές να ανέρχεται στο 55%.

kef2

Σοβαρά προβλήματα έχουν επίσης διαπιστωθεί σε 4 σχολεία, αλλά υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των κενών με προκατασκευασμένες αίθουσες. Ο κ. Σιμόπουλος υπογράμμισε πως πρώτος στόχος είναι να καταστεί το νησί «λειτουργικό», με έργα για την αποκατάσταση λιμανιών και του οδικού δικτύου, ώστε να λυθούν τα προβλήματα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν στηθεί στο Ληξούρι 280 σκηνές, ικανές να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό πολιτών που είναι άστεγοι.

kef6

Η αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και ο περαιτέρω συντονισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Κεφαλονιά θα εξεταστεί σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, το απόγευμα, στο Μαξίμου, στις 18.00, υπό τον πρωθυπουργό.

Στο Ληξούρι αναμένεται να καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο "Aegean Paradise"

Στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στο Ληξούρι, αναμένεται να καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο «Aegean Paradise», προκειμένου να φιλοξενήσει κατοίκους του νησιού που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

kef8

Το πλοίο, που μπορεί να φιλοξενήσει στις κλίνες του μέχρι και 700 άτομα, θα μείνει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι και οι κάτοικοι θα μεταφέρονται με λάντζες επί του πλοίου.

Στο μεταξύ, τεχνική ομάδα του υπουργείου Ναυτιλίας, διενήργησε πλήρη έλεγχο και κατέγραψε όλες τις ζημιές των λιμενικών υποδομών του νησιού της Κεφαλονιάς, του Λιμεναρχείου Αργοστολίου, του Υπολιμεναρχείου Ληξουρίου, καθώς και της Ανωτάτης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Αναφορικά με τις καταγεγραμμένες ζημιές στα λιμάνια, έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης δαπανών για την αποκατάστασή τους, σε συνεργασία και με το Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς.

kef9

Σημειώνεται ότι λόγω της έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί, έχει καταπλεύσει στο νησί ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος από το Κατάκολο για παροχή συνδρομής, εάν απαιτηθεί.

kefa6

Επιπρόσθετα, στο νησί έχουν μεταβεί από την προηγούμενη εβδομάδα δεκαπέντε επιπλέον στελέχη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, καθώς και ο περιφερειάρχης της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμη μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Σε αντίσκηνα και λεωφορεία οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς

Επί ποδός για να αντιμετωπισθούν οι «πληγές» στην Κεφαλονιά

Ληξούρι: Διοικητής νοσοκομείου στο newsbomb: Yπό έλεγχο η κατάσταση

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά

Τα σχόλια των χρηστών στο Facebook για τον σεισμό στην Κεφαλονιά

Επίσκεψη κλιμακίου της ΔΗΜΑΡ στην Κεφαλονιά

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέο βίντεο από τον σημερινό σεισμό στη Κεφαλονιά

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Κλειστά μέχρι την Τετάρτη τα σχολεία

Δύο πλοία του Ναυτικού στην Κεφαλλονιά

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Δέκα τραυματίες από τον σεισμό

Κεφαλονιά: Από τον ίδιο εστιακό χώρο, ο νέος σεισμός 5,7 Ρίχτερ

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά»

Κεφαλονιά: Βίντεο από τη στιγμή του νέου σεισμού