ΕΛΛΑΔΑ

Η Κεφαλονιά μετρά τις πληγές της

Η Κεφαλονιά μετρά τις πληγές της

Αποστολή του Newsbomb.gr στο πανέμορφο νησί του Ιονίου που εδώ και 10 ημέρες δοκιμάζεται από τον εγκέλαδο.

Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, που για 10η συνεχόμενη ημέρα "κουνιούνται" στο ρυθμό των Ρίχτερ. Κλιμάκια της πυροσβεστικής και του στρατού, οι τοπικές αρχές και η μητρόπολη έχουν συνδράμει με κάθε μέσο, ώστε να ανακουφίσουν τους πληγέντες. Τεράστια είναι, όμως και η κινητοποίηση των απλών εθελοντών – κατοίκων.

Οι ζημιές στο Αργοστόλι

Στην πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, οι ζημιές είναι μικρής έκτασης και περιορίζονται στις σκεπές των κτιρίων. Από το λιμάνι του Αργοστολίου, επιτρέπεται ο απόπλους των πλοίων, καθώς οι μοναδικές ζημιές που έχουν εντοπιστεί, είναι μικρές ρωγμές στην προβλήτα.

Η ομάδα των βατραχανθρώπων που έχει φτάσει στο πολύπαθο νησί της Κεφαλονιάς, βούτηξε προχθές, στο λιμάνι του Αργοστολίου, για να αξιολογήσει την κατάσταση. Στη συνέχεια, μετέβη στο λιμάνι του Ληξουρίου, που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Το λιμάνι έχει υποστεί σοβαρή καθίζηση, και όπως είπαν χαρακτηριστικά οι βατραχάνθρωποι στο Newsbomb.gr έχε κριθεί ακατάλληλο, αλλά με θέληση και υπομονή μπορεί να φτιαχτεί από το μηδέν.

Κανένα μεγάλο καράβι δεν μπορεί να προσεγγίσει το λιμάνι, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο, ο βυθός άλλωστε έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Η ομάδα των βατραχανθρώπων, που ήρθε στην Κεφαλονιά την περασμένη Δευτέρα έλεγξε και τα πλοία, ώστε οι πληγέντες να μπορέσουν να μείνουν σε αυτά με ασφάλεια.

LIX1

Οι κάτοικοι είναι εδοφιασμένοι με όλα τα απαραίτητα

Από τον μεγάλο σεισμό της Κυριακής 26-01, οι Κεφαλλονίτες έχουν εφοδιάσει τα αυτοκίνητα τους με ένα ειδικό βαλιτσάκι, που έχει συγκεντρωμένα όλα τα εφόδια σε περίπτωση σεισμού. Σνακ, κουβέρτες, νερό, σφυρίχτρες και υπνόσακοι έχουν μόνιμη θέση στο πορτ μπαγκάζ , για κάθε ενδεχόμενο. Για να ηρεμήσουν και να νιώσουν έστω και για λίγο ασφαλείς, συγκεντρώνονται σε φιλικά και συγγενικά σπίτια που δεν έχουν ζημιές, προκειμένου να καθησυχάζει ο ένας τον άλλο και να παίρνουν θάρρος.

«Ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι μαζί με τα δυο μου παιδιά, όταν νιώσαμε τον σεισμό, προσπάθησα να φτάσω στο παράθυρο, αλλά δεν μπορούσα να σταθώ όρθιος, τόσο έντονος ήταν», αναφέρει κάτοικος του Αργοστολίου στο Newsbomb.gr

Η πλειοψηφία των κατοίκων ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει, αυτό που συνέβη στο νησί, καθώς είδαν τα σπίτια τους να τρέμουν σαν χαρτόκουτα για μερικά δευτερόλεπτα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Αργοστολίου, ανέφερε στο Newsbomb.gr, ότι αν και χθες το απόγευμα ο δρόμος προς Ληξούρι, ήταν ανοιχτός, ωστόσο επισήμανε ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί οι μετασεισμοί που συμβαίνουν ανά τακτά διαστήματα προκαλούν μικρές κατολισθήσεις στις πλαγιές, και ο δρόμος γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνος.

Ακόμα και το κλιμάκιο της πυροσβεστικής που έχει μεταβεί στο Ληξούρι αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς το κτίριο όπου στεγάζεται έχει σοβαρές ζημιές, μάλιστα, όπως μας είπαν χαρακηριστικά έχει ανοίξει μια μεγάλη τρύπα στον τοίχο, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να βλέπουν θάλασσα.

SEISMOS

Μετράει πληγές το Ληξούρι

Το μένος του Εγκέλαδου έχει γνωρίσει η γραφική περιοχή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί καταστροφικές ζημιές.

Μπορεί, ο κρατικός μηχανισμός να λειτούργησε άμεσα και να έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στους σεισμοπαθείς, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές ελλείψεις.

Ο στρατός έχει παραχωρήσει σκηνές, οι οποίες, όμως είναι χρήσιμες μόνο για προστατεύουν τους πολίτες από τη βροχή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σκηνές αυτές δεν είναι λειτουργικές, καθώς δεν διαθέτουν υπόστρωμα και κάνουν την διαμονή στο εσωτερικό τους αρκετά δύσκολη.

Η βροχή και η υγρασία έχουν δημιουργήσει ένα στρώμα λάσπης, στο κάτω μέρος της σκηνής, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι κάτοικοι να στρώνουν κάτω ότι βρουν, για να βελτιώσουν τη διαμονή τους. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι οι υπνόσακοι δίνονται μόνο σε εκείνους, που μένουν μέσα στις σκηνές, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ξαπλώστρες από τις κοντινές παραλίες.

Χθες, έπειτα από παρέμβαση των ίδιων των πληγέντων, ο στρατός ανέλαβε να στρώσει νάιλον κάτω από την σκηνή, για να λυθεί το πρόβλημα της λάσπης.

Αν και οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους, ωστόσο μόνο ένα μικρό ποσοστό από τους πληγέντες προτιμά τις σκηνές, οι πιο πολλοί βγάζουν τη νύχτα τους μέσα στο αυτοκίνητο τους, σε μια μεγάλη αλάνα δίπλα από το γήπεδο. Ενώ, κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα δεις αυτοκίνητα αραγμένα σε πολλά σημεία της περιοχής, με ανθρώπους να περιμένουν καρτερικά το πρώτο φως του ήλιου.

SKINES

Τα συσσίτια των εθελοντών

Τη συμπαράσταση στους κατοίκους του Ληξουρίου δείχνουν με κάθε τρόπο όλοι οι Έλληνες. Εδώ, και τρεις ημέρες στο στάδιο του Αγίου Αντωνίου και στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ, όπου φιλοξενείται και ο μεγαλύτερος όγκος των πληγέντων, διοργανώνονται συσσίτια, για να προσφέρουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό στους σεισμοπαθείς. Ενώ, και στην πλατεία του Ληξουρίου κάθε μέρα στις 8 μια ντουντούκα αναγγέλλει την έναρξη του συσσιτίου.

Ομάδες εθελοντών από όλη την Κεφαλονιά, σύλλογοι γυναικών, εστιάτορες και καταστηματάρχες στέλνουν έτοιμες συσκευασμένες μερίδες φαγητού στους κατοίκους του Ληξουρίου που δοκιμάζονται καθημερινά. Ο πολιτιστικός σύλλογος Σάμης, όπως μας ανέφεραν οι κάτοικοι, πρόσφερε καζάνια με όσπρια, αφού το μενού χθες είχε φασολάδα.

Η Ελένη Λουκέρη, ενεργό μέλος όλης αυτής της προσπάθειας σίτισης, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, «Η πρώτη μέρα αυτών των συσσιτίων δεν πήγε, όπως ακριβώςθέλαμε, γιατί ακόμα προσπαθούσαμε να οργανωθούμε, η τρίτη ημέρα κύλησε πολύ καλύτερα και μάλιστα καλύψαμε ακόμα μεγαλύτερη ζώνη σε λιγότερο χρόνο».

Και άλλες ομάδες εθελοντών μεταβαίνουν στο νησί

Πρόσκοποι από το Αργοστόλι, προσφέρουν τη βοήθεια τους σε ολόκληρη την περιοχή της Παλικής, ενώ αναμένεται να φτάσουν στο νησί και ομάδα προσκόπων από την Θεσσαλονίκη, για να διοργανώσουν δικά τους συσσίτια. Χθες, μάλιστα ήρθε στο νησί και κλιμάκιο μηχανικών από την Κέρκυρα, με δικό τους βαν, για να ελέγξει τα κτίρια και να επανεξετάσει την καταλληλότητα τους.

Οι κάτοικοι του Ληξουρίου μπορεί να μετράνε ακόμα πληγές, ωστόσο αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία, όπως μας αναφέρουν εθελοντές- κάτοικοι. Το κύριο μέλημά τους είναι να βγουν με ασφάλεια από τα σπίτια τους την ώρα του σεισμού, ενώ ακολουθούν κατά γράμμα τους κανονισμούς ασφαλείας. Μάλιστα, κουβαλάνε πάντα μαζί τους φακούς και τρανζίστορ, σε περίπτωση που βρεθούν σε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση.

Το Newsbomb.gr είναι εκεί και μεταδίδει...

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Το Newsbomb.gr στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Επαναλειτουργεί από αύριο το νοσοκομείο στο Ληξούρι

Κεφαλονιά: 5.000 οι άστεγοι - 600 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα

Ακόμη μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Σε αντίσκηνα και λεωφορεία οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς

Επί ποδός για να αντιμετωπισθούν οι «πληγές» στην Κεφαλονιά

Ληξούρι: Διοικητής νοσοκομείου στο newsbomb: Yπό έλεγχο η κατάσταση

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά

Τα σχόλια των χρηστών στο Facebook για τον σεισμό στην Κεφαλονιά

Επίσκεψη κλιμακίου της ΔΗΜΑΡ στην Κεφαλονιά

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέο βίντεο από τον σημερινό σεισμό στη Κεφαλονιά

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Κλειστά μέχρι την Τετάρτη τα σχολεία