ΕΛΛΑΔΑ

«Δώστε το πρωτογενές πλεόνασμα σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων»

«Δώστε το πρωτογενές πλεόνασμα σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων»

Η πλειοψηφία των Ελλήνων ζητά να επιστραφούν τα χρήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος σε εκείνους των οποίων οι θυσίες το δημιούργησαν: στους πολίτες.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2013 θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ακόμα και το ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες τον Μάιο, το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη εξαγγείλει ότι θα διανείμουν το ποσό σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, με σκοπό την άμβλυνση των ανισοτήτων από τις αδικίες που σημειώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω των τυφλών μέτρων λιτότητας.

Εξάλλου, στην τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε επιμείνει να περιληφθεί -όπως και έγινε- πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει το 70% της υπέρβασης των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι πολίτες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να δοθεί σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων, όπως προκύπτει από το δημοψήφισμα του Newsbomb.gr, στο οποίο πήραν μέρος 5543 μοναδικοί αναγνώστες.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση στην οποία καλούνταν να απαντήσουν οι πολίτες ήταν η εξής:

"Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος με σκοπό την άμβλυνση των ανισοτήτων. Εάν τελικά υλοποιηθεί η εξαγγελία, πού πιστεύετε ότι πρέπει να διοχετευθούν τα χρήματα;"

Το 48.89%, δηλαδή 2710 πολίτες απάντησαν ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να δοθούν σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Στην ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας πιστεύει ότι πρέπει να διοχετεύουν τα χρήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος το 22.61% (1253 πολίτες), ενώ το 15.52% (860 πολίτες) απάντησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής.

Τέλος, το 9.92%, δηλαδή 550 πολίτες, θεωρεί ότι με τα χρήματα αυτά πρέπει να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν ξέρω/Δεν απαντώ μόλις απάντησε το 3.07% των πολιτών (170 ψήφοι).

Διαβάστε επίσης:

Χαν: Η Ελλάδα είναι η μόνη στην Ευρώπη με πρωτογενές πλεόνασμα

Λεφτά υπάρχουν (πέτσινα)

Πολιτικές ανάσες αναζητά η κυβέρνηση

Μακιγιαρισμένο μνημόνιο φέρνει η κυβέρνηση!