ΕΛΛΑΔΑ

Το πόρισμα των ανακριτριών για την άρση ασυλίας της Χρυσής Αυγής

Το πόρισμα των ανακριτριών για την άρση ασυλίας της Χρυσής Αυγής

Ποινικά υπόλογη για κακουργήματα βρίσκεται πλέον το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, οι ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου ζητούν με έγγραφό τους προς τη Βουλή, την άρση της ασυλίας και των υπολοίπων 9 βουλευτών του κόμματος που δεν είχαν κατηγορηθεί ή προφυλακιστεί για το αδίκημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Ειδικότερα ζητούν άρση ασυλίας για τους: Ελένη Ζαρούλια, Νίκο Κούζηλο, Μιχάλη Αρβανίτη-Αβράμη, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο.

Επίσης ζητούν την άρση ασυλίας προκειμένου να απαγγελθούν συμπληρωματικές κατηγορίες για κατοχή πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης κατά των Μιχαλολιάκου, Μίχου, Γερμενή , Μπούκουρα, Λαγού και Κασιαδιάρη.

kasidiaris

Το γεγονός αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως οι βουλευτές Κασιδιάρης και Μίχος που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για το αδίκημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, πλέον αντιμετωπίζουν εκ νέου το φάσμα της προσωρινής κράτησης.

Με το έγγραφο ζητείται επίσης να αρθεί η ασυλία για το πλημμέλημα της κατοχής όπλων κατά του Νίκου Μιχαλολιάκου, της σύστασης παράνομου αρχείου κατά του Χρήστου Παπά ( σ.σ το αδίκημα αφορά δυο εκκλησιαστικά βιβλία βυζαντινών αρχαιοτήτων που χρονολογούνται από το 1830 και εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς) καθώς και για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών για τον Νίκο Μίχο, καθώς βρέθηκαν σε έλεγχο στο σπίτι του 2,4 γραμ. ινδικής κάνναβης.

Το αίτημα των δυο ανακριτριών στηρίζεται σε 115 καταθέσεις μαρτύρων, στο κατασχεθέν υλικό αλλά στις απολογίες των ίδιων των κατηγορούμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πορισματική αναφορά που συνέταξαν οι δυο ανακρίτριες κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου και με την οποία ζητούν την άρση ασυλίας όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής τονίζονται μεταξύ άλλων ότι:

* Η οργάνωση ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον μέχρι σήμερα αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο, με μικρό αριθμό ομοϊδεατών και η οργάνωση αυτή είχε χαρακτήρα ιδεολογικής καθοδήγησης προς τον εθνικοσοσιαλισμό με σαφείς αναφορές στο τρίτο Ράιχ, τον Χίτλερ και τα SS.

mihaloliakos2

* Από το υλικό προκύπτει ότι η Χρυσή Αυγή φέρεται να διαθέτει κάθετη ιεραρχική δομή με βάση την οποία λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που αφορούν στη διάδοση των θέσεων και των ιδεών της και στην εκπαίδευση των μελών της.

* Τα μέλη κάθε τοπικής οργάνωσης φέρονται να καλούνται σε κάθε δράση η εκδήλωση της οργάνωσης με SMS που έχουν εμπιστευτική διαβάθμιση όπως προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των ήδη κατηγορουμένων.

Οι δυο ανακρίτριες επικαλούνται τα βίντεο, τα ηλεκτρονικά πειστήρια και τις φωτογραφίες από τα οποία εκτιμούν ότι προκύπτει ότι ο αρχηγός και οι βουλευτές χαιρετούν ναζιστικά.

Για τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν ότι ομάδες μελών της ΧΑ μετέχουν σε παρελάσεις με στρατιωτικό βηματισμό, προχωρούν συντεταγμένα και φορούν ίδια ρούχα που έχουν ως σήμα τον μαίανδρο ή άλλα σύμβολα.

xryshaygi2

Απαριθμούν μάλιστα τις καταθέσεις των μαρτύρων που δείχνουν τον τρόπο δράσης της οργάνωσης και αναφέρονται σε συγκριμένες ενέργειες που είναι οι εξής: Δολοφονία Π. Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Πέραμα (ΠΑΜΕ), επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στην ιχθυόσκαλα Περάματος, επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, επίθεση στο στέκι «Αντίποινα» στα Πετράλωνα, δολοφονία Λουκμαν, επίθεση κατά τη διάρκεια συναυλίας ΑΝΤΙΦΑ στην Καλλιθέα, επίθεση σε βάρος αλλοδαπών στην Ιεράπετρα και επίθεση σε βάρος Αφγανών.

Καταγράφονται τα όπλα που βρέθηκαν στις οικίες των βουλευτών οι οποίοι φέρονται όχι μόνο ως επίσημοι εκφραστές της οργάνωσης αλλά και ως υποστηρικτές των ιδεών των μελών της. Επίσης φέρονται να είναι ενταγμένοι και να διευθύνουν την οργάνωση ασκώντας έλεγχο και εποπτεία, δίνοντας εντολές ή ακόμα και εκ των υστέρων εγκρίνουν βίαιες ενέργειες των μελών της. Οι ενέργειες αυτές στόχευαν -κατά την κρίση των ανακριτριών - στη δια της βίας επικράτηση των αρχών και των θέσεων της οργάνωσης. Παρατίθενται μάλιστα ομιλίες βουλευτών με περιεχόμενο που φέρεται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ποινικά.

Ήδη το αίτημα διαβιβάστηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, προκειμένου από εκεί να πάρει τον δρόμο της Βουλής για τα περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης:

Άρειος Πάγος: Ζητά άρση ασυλίας όλων των βουλευτών της Χ.Α.

Άγριο επεισόδιο με βουλευτές της Χ.Α. στη Βουλή

SZ: «Η τρομοκρατία από αριστερά και από δεξιά κλονίζει την Ελλάδα»

Προσφυγή της Χρυσής Αυγής για το «φρένο» στη χρηματοδότησή της

Προσφυγή της X.A. στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις διώξεις (vid)