ΕΛΛΑΔΑ

Στην Κύπρο ο τίμιος σταυρός των Απολλώνων

Στην Κύπρο ο τίμιος σταυρός των Απολλώνων

Αναχώρηση για την Κύπρο η αντιπροσωπεία που θα μεταφέρει στη Μεγαλόνησο τον τίμιο σταυρό των Απολλώνων.

Σύμφωνα με την «Ροδιακή», το ιερό κειμήλιο θα φιλοξενηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού Κύπρου και στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Λινόπετρας. Ο Τίμιος Σταυρός θα παραμείνει στο Ναό, για προσκύνημα, μέχρι και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Μητροπολίτης Ρόδου, το κειμήλιο θα παραμείνει για ένα 24ωρο στο Παραλίμνι, στη Μητρόπολη Αμμοχώστου και μετά θα μεταφερθεί στη Λεμεσό.

Ο σταυρός φυλάσσεται στο ναό του Τιμίου Σταυρού των Απολλώνων που κατά την παράδοση εμπεριέχει ένα κομμάτι του Τιμίου Ξύλου. Ο Ξυλόγλυπτος Σταυρός είναι σπάνιο, ίσως και μοναδικό ξυλόγλυπτο κειμήλιο. Έχει ασημένια επένδυση, είναι από μαύρο ξύλο, ίσως από την πολυκαιρία, μπορεί να’ναι κι έβενος, θεωρείται μεγάλης αξίας έργο, με σπουδαία λεπτουργική τέχνη.

Έχει δώδεκα σκηνές από τη ζωή του Χριστού και Βυζαντινά μικρογράμματα. Έξι στην εμπρόσθια όψη και έξι στην οπίσθια.

Στο τετράγωνο του κέντρου της εμπρόσθιας όψης εικονίζεται η Σταύρωση του Χριστού, από πάνω της ακριβώς, στο ίδιο τετράγωνο, οι Ευαγγελιστές. Στο τετράγωνο πάνω από τη Σταύρωση είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου και κάτω από την Κοίμηση η Ανάσταση του Χριστού.