ΕΛΛΑΔΑ

Έφερναν από την Μαλαισία λαθραία τσιγάρα αξίας 3,5 εκατ. ευρώ

Έφερναν από την Μαλαισία λαθραία τσιγάρα αξίας 3,5 εκατ. ευρώ

Ποσότητα – μαμούθ λαθραίων τσιγάρων εντόπισαν οι υπάλληλοι του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ σε συνεργασία με το Ε΄ Τελωνείο Πειραιά.

Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά μεγάλη ποσότητα καπνικών προϊόντων.

Τα λαθραία τσιγάρα βρίσκονταν σε δύο εμπορευματοκιβώτια που προέρχονταν από τη Μαλαισία, με δηλωθέν εμπόρευμα στα φορτωτικά έγγραφα, απορρίμματα καουτσούκ.

Οι εισαγωγείς, στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν τις Αρχές, είχαν διοργανώσει τη μεταφορά με τα συγκεκριμένα φορτωτικά έγγραφα και τρίτου εμπορευματοκιβωτίου.

Στον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι και τα δύο εμπορευματοκιβώτια περιείχαν από 998 χαρτοκιβώτια λαθραίων τσιγάρων έκαστο, ήτοι 1.996 χαρτοκιβώτια συνολικά ή 19.960.000 τεμ. τσιγάρα.

Οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται στο ποσό των 3.550.670,82 ευρώ.

Η έρευνα συνεχίζεται από την Υπηρεσία για τον εντοπισμό του παραλήπτη, του οποίου τα στοιχεία και η διεύθυνση επί των φορτωτικών εγγράφων είναι πλαστά.

Θυμίζουμε ότι οι διαχρονικές κυβερνητικές ανεπάρκειες άφησαν το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων να διογκωθεί και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους διακινητές λαθραίων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ελληνικό δημόσιο σε ετήσια βάση έχει απώλειες φορολογικών εσόδων 800 εκατομμυρίων ευρώ από διαφυγόντες δασμούς, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη διάθεση λαθραίου, αμφιβόλου ποιότητας χύμα καπνού και τσιγάρων.

Διαβάστε επίσης:

Λαθρεμπόριο Τσιγάρων: Οι «μαύρες» διαδρομές του καπνού

Από τους μεγαλύτερους διακινητές λαθραίων τσιγάρων η Ελλάδα

Ποσότητα-μαμούθ: Κατασχέθηκαν 27.200 λαθραία τσιγάρα

Πάνω από 1 δις χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο τσιγάρων