Από τους μεγαλύτερους διακινητές λαθραίων τσιγάρων η Ελλάδα

Από τους μεγαλύτερους διακινητές λαθραίων τσιγάρων η Ελλάδα

Τις διαχρονικές κυβερνητικές ανεπάρκειες, που άφησαν το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων να διογκωθεί και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους διακινητές λαθραίων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέδειξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.


Το ελληνικό δημόσιο σε ετήσια βάση έχει απώλειες φορολογικών εσόδων 800 εκατομμυρίων ευρώ από διαφυγόντες δασμούς, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη διάθεση λαθραίου, αμφιβόλου ποιότητας χύμα καπνού και τσιγάρων.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο όμως τον τελευταίο καιρό έχει διογκωθεί «με την ανοχή των μνημονιακών κυβερνήσεων και την αύξηση των φόρων, καθώς δεν γίνεται καμία προσπάθεια αντιμετώπισης του συνολικού προβλήματος του λαθρεμπορίου».

Η αμέλεια και η ανεπάρκεια των κυβερνήσεων χαρακτηρίζεται τραγική, αφού το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει στον νόμο 3943/2011, το οποίο όμως δεν έχει εφαρμοστεί, σημειώνεται.

Οι κυβερνητικές προθέσεις για την εγκατάσταση συστήματος ιχνηλασιμότητας θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα, υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αφορά τα νόμιμα παραγόμενα και διακινούμενα τσιγάρα ενώ στη χώρα διακινούνται και διέρχονται κυρίως παράνομα φορτία.

Τα παράνομα τσιγάρα και ο καπνός, εκτός από τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία, διότι δε γίνεται κανένας ποιοτικός έλεγχος.

Η συζήτηση για την προμήθεια συστήματος ιχνηλασιμότητας που έχει ξεκινήσει θα είναι ατέρμονη, αναποτελεσματική και εφόσον δεν υιοθετηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα έχει σοβαρά αποτελέσματα, αλλά θα οδηγήσει σε άλλον ένα διαγκωνισμό και πάρτι προμηθευτών, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ή θα έχει την κατάληξη των συστημάτων X-RAY για τα τελωνεία, που για χρόνια οι συνεχείς διαγωνισμοί κηρύττονται άγονοι, προς μεγάλη ευχαρίστηση των λαθρεμπόρων και όσων τους καλύπτουν.

Απαίτηση των πολιτών είναι η άμεση πάταξη κάθε μορφής λαθρεμπορίου. Οι προσπάθειες να γίνουν προς την πλευρά των μεγαλοεισαγωγέων - μεγαλοδιακινητών και όχι στους συνήθεις εύκολους στόχους των τελικών πωλητών, οι οποίοι σε τελική ανάλυση αλληλοεξαρτώνται και δεσμεύονται από τους προμηθευτές τους.

Επειδή μεγάλη διακίνηση παράνομων φορτίων εμπορευμάτων, γίνεται μέσω εμπορευματοκιβωτίων, οι βουλευτές ερωτούν γιατί η προμήθεια συστημάτων X-RAY που θα εγκατασταθούν στα τελωνεία, καθυστερεί από το 2004 και πότε επιτέλους θα εγκατασταθούν.

Επίσης επειδή με το λαθρεμπόριο τσιγάρων κινδυνεύει σοβαρά η δημόσια υγεία τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να σταματήσει τη διάθεση λαθραίου, αμφιβόλου ποιότητας χύμα καπνού και ποιες ενέργειες θα γίνουν ώστε να ανακαλυφθούν οι μεγάλες παράνομες αποθήκες τσιγάρων.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Δημήτρης Γελαλής, Θανάσης Πετράκος, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστας Ζαχαριάς, Μαρία Κανελλοπούλου, Νίκος Μιχαλάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Μαρία Διακάκη, Χουσείν Ζειμπέκ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Διαβάστε επίσης:

Δύο συλλήψεις για λαθραία τσιγάρα στην Καβάλα

Ποσότητα-μαμούθ: Κατασχέθηκαν 27.200 λαθραία τσιγάρα

Πάνω από 1 δισ. χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο τσιγάρων