Χαλάστρα: Τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων

Newsbomb

Τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε χθες το πρωΐ, στην Χαλάστρα, την παλαιά επισκοπή Καμπανίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα και τις σύντονες ενέργειες του εκκλησιαστικού προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πόλεως.

Το τριήμερο έχει σαν αφετηρία τον εορτασμό της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, αλλά στοχεύει στην προβολή του Μαρτυρικού θανάτου των Δύο Ιερέων και Πενήντα Νέων της Κουλιακιάς, στις 15 Απριλίου 1822, Κυριακή των Βαΐων, από τα στρατεύματα του Εμίν αγά, του γνωστού δηλαδή αρνησιχρίστου Λουμπούτ Πασά.

Χθες Παρασκευή 2 Μαΐου το πρωΐ τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου-Σκήτη Βεροίας και τον προϊστάμενο του Ναού, πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Πολύχρου.

Άκρως συγκινητική ήταν η παρουσία των παιδιών των Σχολείων της Χαλάστρας, με τις σημαίες και τους δασκάλους τους.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επετειακή ομιλία από τον ηγούμενο του Τιμίου Προδρόμου, με αναφορές στις θυσίες της Ημαθιακής γης και της Κουλιακιάς κατά την Εξέγερση της Μακεδονίας.

Σήμερα Σάββατο 3 Μαΐου, στις 19:00 θα υπάρχει Μουσική Εκδήλωση με δημοτικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, που θα τα αποδώσει η Χορωδία του Μαξίμειου Πολιτιστικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Σερρών, ενώ αύριο Κυριακή, 4 Μαΐου, στις 19:00 θα παρουσιαστεί εορταστικό Πρόγραμμα, με Ομιλία και Μουσική Εκδήλωση από την Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Χαλάστρας.

Η παρουσία όλων θα δώσει τιμή και λαμπρότητα στην ιερή Μνήμη των Δύο Ιερέων και των Πενήντα Νέων, που σφαγιάστηκαν μέσα στον Ναό του Αγ. Αθανασίου, στις 15 Απριλίου 1822, την Κυριακή των Βαΐων, στην χώρα της Κουλιακιάς-σημερινής Χαλάστρας.

Επίσης για πρώτη φορά θα παρουσιάστηκαν από τον ομιλητή τα 52 ονόματα των Μαρτύρων, όπως διασώθηκαν από την ιερή τοπική παράδοση.

Τέλος ψάλματα και άσματα απέδωσε η Χορωδία των Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Romfea.gr

Διαβάστε επίσης: Δράμα: Τετραήμερο σεμινάριο για αμπελουργούς του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ»

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved