ΕΛΛΑΔΑ

Φυλακές... ώρα μηδέν!

Φυλακές... ώρα μηδέν!

Δραματικές αναμένονται οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες στις Φυλακές όλης της χώρας καθώς η κυβέρνηση περνά με διαδικασίες fast track την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας. Χιλιάδες κρατούμενοι έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας και στον Κορυδαλλό δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός!


Με δάχτυλα έτοιμα να ακουμπήσουν ένα γυμνό καλώδιο από το οποίο ρέει άφθονο ρεύμα υψηλής τάσης, παρομοιάζεται από πολλούς η επιμονή της κυβέρνηση να περάσει το νέο σωφρονιστικό νομοσχέδιο. Οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας. Οι φυλακές βράζουν. Το φωνάζουν και οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Ακόμη, όμως, και η αποκάλυψη πως κυριολεκτικά πετάχτηκε στα σκουπίδια, σχέδιο Σωφρονιστικού Κώδικα το οποίο είχε ψηφιστεί ομόφωνα (!) από τη Βουλή και το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε περισσότερο ανθρώπινες συνθήκες για τους κρατούμενους, δε φαίνεται να πτοεί τη διάθεση της κυβέρνησης και κυρίως του υπουργείου Δικαιοσύνης να πλησιάζουν όλο και περισσότερο με βρεγμένα δάχτυλα ένα γυμνό καλώδιο...

Για να καταλήξει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος στο επίμαχο πόρισμα το οποίο καμία σχέση δεν έχει με τις Φυλακές τύπου Γ (όπου όποιος μπαίνει δεν ξαναβγαίνει, όπως χαρακτηριστικά μας είπαν κρατούμενοι), χρειάστηκαν πολλές εργατοώρες από βουλευτές, πήγαινε έλα σε 13 Φυλακές για να δουν μόνοι τους τι ακριβώς συμβαίνει και να μιλήσουν με υπαλλήλους και με κρατούμενους καθώς και 22 συνεδριάσεις. Αν ένας φορολογούμενος με μεγάλη υπομονή και μαθηματικό μυαλό υπολογίσει σε χρήμα αυτό το τραγικό «φιάσκο» της κυβέρνησης, ίσως και να καταλήξει σε ένα ακόμη κυβερνητικό success story!

Η αλήθεια, βέβαια είναι πως μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δώσει εντολή στους εισαγγελείς των φυλακών όχι μόνον να είναι φειδωλοί με τις άδειες (ακόμη και να τις δικαιούται ένας κρατούμενος), αλλά φαίνεται πως είχαν δώσει και πολύ πιο αυστηρές εντολές –κατά παράβαση βέβαια του ισχύοντος σωφρονιστικού κώδικα- να παγώνουν κατά βούληση και κυρίως με βάση μιας «άτυπης» λίστας κρατουμένων για την οποίαν είχαν ενημερώσει αρμοδίως, τις άδειες.

Αυτό η εξέλιξη σε συνδυασμό με τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στις περισσότερες φυλακές της χώρας και οι οποίες διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άναψε τη φωτιά στο φυτίλι. Κατόπιν το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το Φθινόπωρο... γύμνωσε και τα καλώδια.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο πόρισμα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος το οποίο πετάχτηκε ελαφρά τη καρδιά, προβλέπονταν μεταξύ άλλων πολύ σημαντικά βήματα εξέλιξης που θα βελτίωναν τα κολαστήρια αυτού του τόπου όπου σήμερα όχι μόνον δε σωφρονίζουν, αντιθέτως δημιουργούν-εκπαιδεύουν πολύ θυμωμένους κακοποιούς και εγκληματίες ώστε να αντιγυρίσουν εκδικητικά τον «θυμό» τους προς την κοινωνία.

Σε αυτό το πόρισμα για παράδειγμα, υπήρχε η διάκριση στα καταστήματα κράτησης: Γενικά, Ειδικά, Θεραπευτικά. Αυτό ήταν και είναι απαραίτητο να συμβεί με δεδομένο πως κάποιοι κρατούμενοι εξαρτημένοι στις ναρκωτικές ουσίες θα κατέληγαν σε θεραπευτικά καταστήματα κράτησης και δε θα συνέχιζαν το μαρτύριο τους ανακατεμένοι όπως είναι μέχρι τώρα με μη εξαρτημένους και τις ουσίες να κυκλοφορούν κάτω από τα βλέμματα των υπαλλήλων.

Στο ίδιο πόρισμα ο θεσμός των αδειών ενισχύονταν και δεν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ των κρατουμένων (ποινικοί ή πολιτικοί), γινόταν αναφορά στην ημιελεύθερη διαβίωση, προέβλεπε ότι ο κάθε κρατούμενος θα μπορούσε να έχει το προσωπικό του laptop, χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο και με σύμφωνα με τους κανονισμούς της υπηρεσίας . Επίσης προέβλεπε ανθρώπινα επισκεπτήρια.

Για να δημιουργηθεί αυτό το πόρισμα, προϋπήρξε δουλειά από διάφορους θεσμικούς παράγοντες και ώρες συζήτησης με κρατούμενους από διάφορες Φυλακές.

Και όμως, όλη αυτή η διαδικασία αγνοήθηκε προκλητικά. Αυτοί που ξέρουν, λένε πως ακόμη και η πρόσφατη αιχμηρή παρέμβαση του αρχιφύλακα του Κορυδαλλού Γρηγόρη Αραβαντινού (προέβλεψε ότι οι Φυλακές θα καούν) δεν ήταν τυχαία. Πέραν του ότι ο Αραβαντινός γνωρίζει άριστα τις συνθήκες στις φυλακές, ήταν ένας από αυτούς που έβαλαν το λιθαράκι του για το τελικό πόρισμα με σκοπό τη δημιουργία ενός ανθρώπινου σωφρονιστικού κώδικα εναρμονισμένου με ότι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Όμως...

Την ερχόμενη Δευτέρα ορίστηκε η τελική ανάγνωση του νέου νομοσχεδίου στη Βουλή για τις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας (Φυλακές τύπου Γ) και η ψήφιση του οριοθετήθηκε στις 3 Ιουλίου. Όλα αυτά έγιναν με διαδικασίες fast track γιατί διαφορετική ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Ποια είναι η κατάσταση στις Φυλακές τώρα;

Περισσότεροι από 4.000 κρατούμενοι σε όλη τη χώρα διανύουν την πέμπτη ημέρα απεργίας πείνας. Χθες το βράδυ οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό δε μπήκαν στα κελιά τους για μία ώρα διαμαρτυρόμενοι διότι όπως υποστηρίζουν πηγές, ενώ ορισμένοι κρατούμενοι τις τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Φυλακών, δεν υπήρχαν γιατροί!

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή είναι Ευρώπη. Είναι;

Διαβάστε ακόμα:

Νέες θέσεις εργασίας - Ποια είναι τα επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση

Άγρια δολοφονία στον Νέο Κόσμο

Πανελλήνιες: «Ασανσέρ» οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ