ΕΛΛΑΔΑ

«Πηγαίνετε τα πρωτάκια πιο νωρίς στο σχολείο. Αποβάλει το άγχος»

«Πηγαίνετε τα πρωτάκια πιο νωρίς στο σχολείο. Αποβάλει το άγχος»

Η επίσκεψη στους χώρους του σχολείου (γραφείο διευθυντή, γραμματεία, τουαλέτες , καντίνα ) πριν από το πρώτο κουδούνι, αποβάλλει το άγχος από τα πρωτάκια, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες

«Παράλληλα βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν πιο γρήγορα στην νέα τους καθημερινότητα και τα γεμίζει αυτοπεποίθηση για να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους όταν αυτό χρειαστεί» τονίζει η παιδοψυχίατρος κ Μερσύνη Αρμενάκα.

«Καλό και ωφέλιμο θα είναι κατά την επίσκεψη του παιδιού στους χώρους του σχολείου να υπάρξει συνάντηση-γνωριμία με το δάσκαλο ή άλλα πρωτάκια»αναφέρει η κ Αρμενάκα.

Πως ξεκινά η προετοιμασία για την πρώτη ημέρα

Η προετοιμασία του παιδιού,όπως τονίζουν οι παιδοψυχίατροι, για την πρώτη ημέρα στο σχολείο απαιτεί ηρεμία και συνεργασία μαζί του.

Στην καλύτερη προετοιμασία, πέρα από την επίσκεψη στο σχολείο, μπορούν να βοηθήσουν αντίστοιχα βιβλία, τα οποία οι γονείς μπορούν να τα προμηθευτούν από βιβλιοπωλεία, και από τις βιβλιοθήκες των δήμων και των σχολείων .

Η τακτική ανάγνωση των βιβλίων, τονίζοντας τις ευχάριστες δραστηριότητες που θα έχει το παιδί στο σχολείο, του κεντρίζουν το ενδιαφέρον και του αποβάλλουν το φόβο του αυστηρού δάσκαλου.

Αν υπάρχει ανησυχία και υπερβολικό άγχος για την πρώτη ημέρα τότε οι γονείς θα πρέπει να επιλέξουν βιβλία που αναφέρονται σε διαχείριση και έκφραση συναισθημάτων ή να απευθυνθούν σε παιδοψυχίατρο.

Παράλληλα αρκετές ημέρες, πριν από το πρώτο κουδούνι οι γονείς μπορούν να διοργανώσουν "ειδικές εκδρομές" σε καταστήματα για την αγορά αθλητικής φόρμας , σχολικής τσάντας, μολυβιών και μαρκαδόρων κ.λ.π.

«Οι εκδρομές αυτές είναι καλό να γίνουν με μορφή περιπέτειας σε μια χαλαρή μέρα, χωρίς βιασύνη ,αρκετές μέρες πριν από τον χαμό που γίνεται στα βιβλιοπωλεία και στα καταστήματα παιχνιδιών» εξηγεί η κ Αρμενάκα και προσθέτει

"Για να είναι ευχάριστη η "εκστρατεία" τους δεν πρέπει να ξεκινήσουν πολύ νωρίς το πρωί για να μην είναι αγχωτική η διαδικασία .Καλό είναι να αγοράσουν ταμπέλες για τα ρούχα που αλλάζει ,όπως μπουφάν, ζακέτες ,μαγιό ,γάντια, καπέλα για να αποφύγουν ταραχή και στεναχώρια αν χάσουν κάτι."

Η στιγμή της πρώτης γνωριμίας – Οι νέοι φίλοι

Η μεγαλύτερη ανησυχία του 99% των παιδιών της πρώτης τάξης είναι ότι δεν θα έχουν κανένα φίλο, την πρώτη εβδομάδα. Αυτό αγχώνει και απομονώνει το παιδί που έχει δυσκολία στην επικοινωνία.

Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο σχολείο πριν από το πρώτο κουδούνι, το παιδί να γνωριστεί, μέσω των γονιών , με άλλα πρωτάκια και να έχει μαζί τους επικοινωνία πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Επίσης καλό είναι να έχει κάνει την διαδρομή του σχολείου με το αυτοκίνητο ή τα πόδια, μαζί με άλλα πρωτάκια. Στο τέλος της πρώτης σχολικής ημέρας οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν το παιδί και όχι να τους περιμένει βλέποντας τα άλλα πρωτάκια να φεύγουν συνοδευόμενα.

Είναι σημαντικό να μην περιμένει το παιδί ούτε λεπτό καθώς θα του φανεί αιώνας.

Διαβάστε επίσης:

«Είμαι αθώος - Δεν είμαι δολοφόνος – Είμαι ένας άμυαλος 18χρονος»

Ηλεία: 7 χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές–Βουβός ο πόνος στο μνημόσυνο

19.500 αναπληρωτές στα σχολεία–Στόχος να προσληφθούν μέχρι Σεπτέμβρη

Φεύγει ο Αύγουστος με βροχές και καταιγίδες–Δείτε τι καιρό θα κάνει σήμερα

Άστρος: Αρραβωνιαστικιά 39χρονου - «Τον μισούσαν οι γονείς του»

Σήμερα η απολογία των δύο 18χρονων για το διπλό φονικό στη Μάνη

Κρήτη: Τραγική αυλαία για τους Γάλλους - Νεκρός βρέθηκε και ο άνδρας