ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Βατοπαιδίου: Παρέμβαση υπέρ της Μονής από το Οικ. Πατριαρχείο

Υπόθεση Βατοπαιδίου: Παρέμβαση υπέρ της Μονής από το Οικ. Πατριαρχείο

Νέα δεδομένα στη διαμάχη του Βατοπαιδίου με το ελληνικό δημόσιο, μετά την γνωστοποίηση της είδησης που θέλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και κάνει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της μονής, στο Εφετείο της Θράκης, όπου πραγματοποιείται η εκδίκαση της έφεσης, τον προσεχή Οκτώβριο.

Η παρέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά του Δημοσίου και υπέρ της ισχύος των Χρυσοβούλλων Λόγων και των Πατριαρχικων Σιγγιλίων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, και κατατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου, στο Εφετείο Θράκης για τη γνωστή υπόθεση, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ στο δικαστήριο αυτό δικάζεται τον Οκτώβριο η έφεση της Ιεράς Μονής κατά της πρωτόβαθμης απόφασης, η οποία είχε αποφανθεί κατά πλειοψηφία το 2008 ότι οι τίτλοι της Μονής, δηλαδή οι Αυτοκρατορικοί Χρυσόβουλλοι Λόγοι, αλλά και τα Πατριαρχικά Συγγίλλια, που τους ερμηνεύουν και εφαρμόζουν, δεν προσπορίζουν κυριότητα, πριν συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις της χρησικτησίας.
Με σχετική ανακοίνωση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στηρίζει, επίσης, την κυριότητά του σε τέτοιους ακριβώς τίτλους και για τον λόγο αυτό -όπως αναφέρει- έχει έννομο συμφέρον να μην επικυρωθεί η εν λόγω άποψη από το Εφετείο, η οποία είναι μεμονωμένη και καινοφανής. Για τους ίδιους λόγους έχει ασκήσει παρέμβαση υπέρ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε προ μηνός τις αγωγές του Δημοσίου κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών, με τις οποίες το Δημόσιο ζητούσε την επιστροφή των ακινήτων που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με εκτενές και εμπεριστατωμένο σκεπτικό, έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών. Επίσης, απερρίφθη και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.

«Ελιωσε» ο... πάγος

Η ενέργεια αυτή από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έρχεται να επιβεβαιώσει και εμπράκτως πια, το γεγονός της... άρσης του άτυπου «εμπάργκο» που είχε επιβληθεί προς την πλευρά της Μονής Βατοπαιδίου, τα τελευταία 3 χρόνια.

Ουσιαστικά, το Πατριαρχείο είχε επιλέξει να τηρήσει μια απόλυτα διακριτική στάση, αναμένοντας την εκδίκαση των υποθέσεων από τα ελληνικά δικαστήρια. Διαπιστώνοντας τον τελευταίο καιρό ότι οι αποφάσεις έρχονται η μια μετά την άλλη και αθωώνουν τους υπευθύνους της Μονής, προχωρούν με τη σειρά τους σε αναδίπλωση και πλέον σε ουσιαστική και ολοφάνερη παρέμβαση υπέρη της Μονής, καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται και τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ευρύτερη περιοχή. Ετσι, μπαίνει τέλος σε μια «ψυχρή» περίοδο στις σχέσεις Πατριαρχείου - Μονής και πλέον θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα...