ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 2014: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη - Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί

ΔΕΘ 2014: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη - Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της αστυνομίας για τη 79η έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν πάνω από 4.000 αστυνομικοί, από ΕΚΑΜ, αντιτρομοκρατική, ασφάλεια, ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ και Τροχαία, από αέρος θα παρακολουθεί τις πορείες ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ τρεις εισαγγελείς θα επιβλέπουν τα αστυνομικά μέτρα. Η εντολή που έχει δοθεί από τους επιτελείς στους αστυνομικούς, είναι να μην επιτρέψουν σε κουκουλοφόρους να προκαλέσουν επεισόδια και βέβαια να μην πλησιάσουν το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, έτσι ώστε γίνουν χωρίς παρατράγουδα οι διαδηλώσεις και οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ.

Στα μέτρα έχουν διατεθεί αστυνομικές δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές ενώ έχουν σταλεί αστυνομικοί και από την Αττική.

Την ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας και τον σχεδιασμό έχει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτριος Τσακνάκης, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Ο χορός των κινητοποιήσεων ξεκινάει σήμερα στις 6 το απόγευμα με την ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Σωμάτων Ασφαλείας. Για αύριο, ανήμερα των εγκαινίων, έχουν προγραμματιστεί τέσσερα βασικά συλλαλητήρια από συνδικάτα, πρωτοβάθμια σωματεία και κινήματα. Όταν θα είναι σε εξέλιξη οι πορείες, ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως επίσης μέσα στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ., στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου αναμένεται να στηθούν οδοφράγματα, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και στο Α.Π.Θ.

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, των παράλληλων εκδηλώσεων – ομιλιών και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας-πορειών, στο κέντρο της πόλης θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

α. Σάββατο (06-09-2014), από ώρα 14.00΄ σταδιακά, ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

 • Λ.Στρατού , από Καυτατζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
 • Γ΄ Σεπτεμβρίου , από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου.
 • Βασ. Όλγας , από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος.
 • Βασ. Γεωργίου , από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου.
 • Λεωφ. Νίκης , καθ’ όλο το μήκος της.
 • Κουντουριώτη , καθ’ όλο το μήκος της
 • Κων/νου Καραμανλή , από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.
 • Εγνατία , από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.
 • Εθν. Αμύνης , από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.
 • Κασσάνδρου , καθ’ όλο το μήκος της.
 • Προξένων, καθ’ όλο το μήκος της.
 • Φιλήμονος Δραγούμη , από Αγίου Δημητρίου μέχρι Κασσάνδρου.
 • Τσιμισκή, καθ’ όλο το μήκος της.
 • Αγίου Δημητρίου, από Λαγκαδά μέχρι Φιλήμονος Δραγούμη.

β. Από την 06.00΄ ώρα της Παρασκευής (05-09-2014) μέχρι και την 15.00΄ ώρα της Κυριακής (07-09-2014) δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

 • Αγγελάκη, σε όλο το μήκος της.
 • Λ. Στρατού , από Καυτατζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
 • Γ΄ Σεπτεμβρίου , από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγ. Δημητρίου.
 • Εθν. Αμύνης , από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.
 • Αγ.Δημητρίου , από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Φιλήμονος Δραγούμη.
 • Γ. Λαμπράκη , από Εγνατία μέχρι Γ΄Σεπτεμβρίου.
 • Αρμενοπούλου, από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης.
 • Ν. Γερμανού, από Πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
 • Μ. Ανδρόνικου , από Πλατεία Ηλεκτρικής Εταιρείας μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
 • Προξένων , καθ’ όλο το μήκος της.
 • Φιλήμονος Δραγούμη , από Αγίου Δημητρίου μέχρι Κασσάνδρου.
 • Κασσάνδρου , από Φιλήμονος Δραγούμη μέχρι Προξένων.
 • Αγίας Τριάδος , από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Β.Γεωργίου.

γ. Υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στις οδούς Τσιμισκή και Εγνατία, καθώς και στη Λ.Νίκης.

Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους.

Από ώρα 14.00΄ του Σαββάτου (06-09-2014) και μέχρι το πέρας των σχετικών εκδηλώσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται, από Ανατολικά προς Δυτικά της πόλης μέσω των οδών Κατσιμίδη – Περιφερειακής οδού – Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) – Ολυμπιάδος και από Δυτικά προς Ανατολικά της πόλης μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού καθώς και από τη Λ. Νίκης, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η Υπηρεσία μας θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας, με το σύνολο της δυνάμεώς της και στις καίριες διασταυρώσεις θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι.

Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να φτάσει απόψε αργά το βραδύ με πτήση απευθείας από την Ουαλία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αύριο Σάββατιο 6/9 στις 10.30 θα είναι στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, όπου θα τελεστούν τα εγκαίνια της Έκθεσης και θα πραγματοποιήσει την κεντρική του ομιλία. Είναι η πρώτη φορά που ως Πρωθυπουργός μιλάει σ' αυτό το χώρο, μία κίνηση που έγινε για να τονίσει τη σημαντικότητα της ομιλίας αλλά και να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή της χώρας, όπως λένε στελέχη της ΝΔ από τη Βόρεια Ελλάδα.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο χώρο των εκθεσιακών περιπτέρων προκειμένου να πραγματοποιήσει δύο συμβολικές επισκέψεις. Η μία θα γίνει στο περίπτερο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα επισκεφθεί το χώρο που παρουσιάζεται η νέα εκδοχή του ΚΕΠ, η οποία το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα προσφέροντας διευκολύνσεις στους πολίτες. Η δεύτερη επίσκεψη του θα γίνει, στο περίπτερο όπου στεγάζονται οι επιχειρήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια να συμβολιστεί η στήριξη του στην επιχειρηματικότητα και η πίστη του στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναμένεται να συναντηθεί με τη διοίκηση της εταιρείας ΔΕΘ-Helexpo στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 7/9, ενώ περίπου μία ώρα αργότερα πρόκειται να έχει επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου αναμένεται να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις της 79ης ΔΕΘ ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo στις 10 το πρωί και ακολούθως θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στις 11.30, στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη του συνάντηση αναμένεται να γίνει στις στις 19.45 το βράδυ όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση της διοργανώτριας εταιρείας. Την Τετάρτη 10/9, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιήσει ομιλία, ενώ την Πέμπτη 11/9, στις 11 το πρωί, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ στις 11 το πρωί της Τετάρτης 10/9, ενώ δύο ώρες αργότερα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός».

Στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να επισκεφτεί την 79η ΔΕΘ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 7.30 το βράδυ του Σαββάτου 13/9 θα πραγματοποιήσει ομιλία σε ακροατήριο παραγωγικών φορέων, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Την Κυριακή 14/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο, στη μία μετά το μεσημέρι.

Διαβάστε επίσης:

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ

ΔΕΘ: Οι συμβολικές επισκέψεις του Σαμαρά

Παρών ο Καραμανλής στην ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ