ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτο «φαγοπότι» 20ετίας στους αγροτικούς συνεταιρισμούς!

Απίστευτο «φαγοπότι» 20ετίας στους αγροτικούς συνεταιρισμούς!

Απίστευτο «φαγοπότι» αγροτοσυνδικαλιστών στους συνεταιρισμούς επί μια 20ετία, ανακάλυψαν οι ελεγκτές, σύμφωνα με τα πορίσματα του εξαπλού ελέγχου που διενήργησαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, μετά από τις καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για κακοδιαχείριση και αλόγιστη δαπάνη στις κρατικές χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΛΓΑ, την περίοδο από το 2001 έως το 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρης Κουκουλόπουλος, κατέθεσε τα πορίσματα, διαπιστώνονται τρανταχτές παρατυπίες του Προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Όχι μόνο «διέθεσε 100.000 ευρώ για την πληρωμή του κινητού του ίδιου, αλλά και του Γενικού Διευθυντή, 103.000 ευρώ για την πληρωμή της πιστωτικής κάρτας του Προέδρου, καθώς επίσης και 100.000 ευρώ ως ενοίκιο για το διαμέρισμά του στην Αθήνα, αλλά έστελνε το λογαριασμό στην ΠΑΣΕΓΕΣ τόσο για τα κοινόχρηστα, όσο και για την καθαρίστρια, ενώ δε δίσταζε να σκορπά ξένα λεφτά και στα duty free».

Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης και σπατάλη ύψους 68.000 ευρώ για γραφείο στις Βρυξέλλες «που δεν προβλεπόταν», ενώ διαπιστώθηκε πως η ΠΑΣΕΓΕΣ ξόδεψε 25.000 - 30.000 ευρώ για το κυλικείο που διατηρούσε!

Την ίδια ώρα, «τρύπες» φέρεται να υπάρχουν και στον ΣΥΔΑΣΕ, καθώς στο πόρισμα όχι μόνο καταγράφονται πολλά μικρά αδικαιολόγητα τιμολόγια, αλλά Πρόεδρος και ταμίας διέθεταν ταμείο 157.000, το οποίο αν και όφειλαν δεν είχαν καταθέσει στην τράπεζα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τα πορίσματα των ελέγχων στις τριτοβάθμιες οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ διαβιβάστηκαν ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια της σχετικής έρευνας μετά από εντολή Σαμαρά.

«Πρέπει να τραβήξουμε πλέον μια κόκκινη γραμμή. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, χωρίς, ωστόσο, να συνεχίσει να αιωρείται κατασυκοφάντηση των θεσμών. Οι πολίτες απαιτούν πλήρη διαφάνεια», τόνισε ο Κ. Κουκουλόπουλος, σημειώνοντας ότι ένα αντίγραφο από το επίμαχο περιεχόμενο των εγγράφων έχει κρατήσει ο ίδιος κλειδωμένο στο υπουργικό του γραφείο, ενώ άλλο ένα υπάρχει στη Βουλή, σε ειδικό γραφείο από το οποίο θα μπορούν να περνούν οι βουλευτές για να το μελετήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φάκελο που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνοδεύει έγγραφο με τίτλο: «Παρατηρήσεις των υπηρεσιών που διενήργησαν τους ελέγχους» στο οποίο επισημαίνεται η έλλειψη πλαισίου εποπτείας και ελέγχου των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και η αδυναμία επιβολής κυρώσεων, αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από την εντολή του πρωθυπουργού να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και τιμωρία για το συγκεκριμένο ζήτημα…

«Είναι σαφές ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο παρουσιάζει ελλείψεις σχετικά με ζητήματα εποπτείας και ελέγχου του Υπουργείου επί των εν λόγω Οργανώσεων δεδομένου ότι πουθενά δεν αναφέρεται σαφώς συγκεκριμένες αρμοδιότητες με βάση τις οποίες μπορούν να επιβάλλονται κυρώσεις από το ΥπΑΑκΤ», σημειώνεται, αν και τονίζεται ότι «τα ανωτέρω βεβαίως δεν αποκλείουν την αναζήτηση χρηματικών ποσών που δεν έχουν δαπανηθεί για το σκοπό των οποίο δόθηκαν από το ΥΠΑΑΤ».

Διαβάστε ακόμα:

Ο Σαμαράς χρεώνει την πτώση του Χρηματιστηρίου στον Τσίπρα!