ΕΛΛΑΔΑ

Θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στα θανατηφόρα τροχαία

Θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στα θανατηφόρα τροχαία

Σοκάρουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Allianz Ελλάδας, η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μια νέα μελέτη του Κέντρου Τεχνολογίας της Allianz (Allianz Zentrum fürTechnik, ή AZT) δείχνει ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου για τους νέους, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής ευημερίας της κάθε χώρας.

Ένα συγκλονιστικό 31% επί του συνόλου των θανάτων από τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως είναι έφηβοι και νέοι ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες από 400.000 ζωές που χάνονται ετησίως, αριθμός που υπερβαίνει τους θανάτους των νέων που προκαλούνται από ασθένειες, χρήση ναρκωτικών, αυτοκτονία, βία ή γεγονότα που σχετίζονται με πόλεμο.

Το αν ένας θάνατος νέου από τροχαίο συμβαίνει σε χώρα χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού εισοδήματος δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Σύμφωνα με το ΑΖΤ, τα ποσοστά θανάτου των νέων από τροχαίο ατύχημα, εμφανίζουν ελάχιστες διαφοροποιήσεις αγγίζοντας το 31,5% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, 32,0% σε χώρες μεσαίου εισοδήματος και το 28,5% σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Κάθε χρόνο, σχεδόν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων και περισσότερα από 50 εκατομμύρια τραυματίζονται, καθιστώντας την οδική ασφάλεια ένα ιδιαίτερα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα. Ανά 100.000 κατοίκους, 18 χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα. Αυτό τοποθετεί το θάνατο από τροχαίο ατύχημα στην 9η θέση στη λίστα των κορυφαίων αιτιών θανάτου, σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έκθεση για την Οδική Ασφάλεια από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Οι πρόσφατες εξελίξεις, όμως, δείχνουν πως θα γίνει η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030, αν δεν ληφθούν κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα κατά των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα το Α εξάμηνο του 2014

Συγκλονιστικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο των ελληνικών δρόμων το α’ εξάμηνο του 2014. Την ίδια στιγμή τα ποσοστά των τροχαίων εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένα με αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2014 οι δρόμοι της Ελλάδας μέτρησαν 346 νεκρούς, 463 βαριά τραυματίες και 6.474 ελαφριά τραυματίες από τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Συνολικά το α’ εξάμηνο του 2014 σημειώθηκαν 328 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και 389 σοβαρά τροχαία ατυχήματα ενώ την ίδια ώρα τα ελαφριά αγγίζουν τις 4.976.

synolo troxaiwn a eksamhnou 2014

Αναλυτικά, σε σύνολο 328 τροχαίων ατυχημάτων τα 51 αφορούν σε παράσυρση πεζού. Την ίδια ώρα τα 108 αφορούν σε εκτροπή αυτοκινήτων και τα 130 σε σύγκρουση οχημάτων.

thanatifora troxaia ana tropo sygkroushs

Στο ίδιο σύνολο τα 16 τροχαία αναφέρονται με αίτια στους πεζούς ενώ στα 86 τα αίτια αναφέρονται σε οδηγούς. Δεκαπέντε τροχαία ήταν αποτέλεσμα υπερβολικής ταχύτητας ενώ σε 108 ατυχήματα τα αίτια ερευνώνται.

Στις επικίνδυνες παραβάσεις, πρώτη με διαφορά είναι η ανάπτυξη της υπερβολικής ταχύτητας με 86.143 παραβάσεις στο α’ εξάμηνο του 2014 (4.176 περισσότερες από το α’ εξάμηνο του 2013). Η μη χρήση κράνους ακολουθεί και αμέσως μετά έρχονται οι παραβάσεις οχημάτων (ΚΤΕΟ), η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η παράβαση χρήσης κινητού τηλεφώνου.

Σχετικές ειδήσεις