Χαλκιδική: Μπορεί να δεκαπλασιάσει τα έσοδά από τον τουρισμό

Newsbomb

Δεκαπλάσια έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται ότι μπορεί να απολαμβάνει σε δέκα χρόνια από σήμερα η Χαλκιδική, αυξάνοντας αναλογικά και τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής στο πλαίσιο της 30ης διεθνούς έκθεσης Philoxenia, o κ.Ανδρεάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περιοχή βρίσκεται σήμερα μόλις στο 10% της δυναμικότητας που μπορεί να αναπτύξει τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο κλινών και εισοδήματος.

Αύξηση αφίξεων 7% παρά τις απώλειες από Ρωσία και Ουκρανία

Τη θετική τάση φωτογράφισε και ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, σύμφωνα με τον οποίο το 2014 ο εισερχόμενος τουρισμός στην περιοχή έκλεισε με αύξηση αφίξεων κατά περίπου 7%. Κι αυτό παρά τις μεγάλες απώλειες από τη ρωσική και ιδίως την ουκρανική αγορά, τις οποίες κατάφερε ως προς έναν βαθμό να αντισταθμίσει, χάρη στο προγραμματισμό που έγινε για τη διασπορά κινδύνου.

Διπλάσιοι ...ιπτάμενοι Ολλανδοί το 2015

Συγκεκριμένα, ανάκαμψη παρουσίασε η γερμανική και βρετανική αγορά, ενώ “άνοιξαν” εκείνες της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Ολλανδίας (από όπου αναμένεται το 2015 διπλασιασμός αφίξεων σε σχέση με φέτος, στις 8000, χάρη στη διαφαινόμενη πρόθεση της Transavia ν΄ αυξήσει τις πτήσεις).
Μέχρι και 4000 θέσεις εργασίας από πέντε μεγάλες τουριστικές επενδύσεις

Ο κ.Τάσιος υπενθύμισε ακόμη ότι ο νομός Χαλκιδικής είναι ο μόνος στην Ελλάδα όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη ή υπό σχεδιασμό πέντε μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν κατά 3000 τις κλίνες πέντε αστέρων στα αμέσως επόμενα χρόνια και να δημιουργήσουν 3000-4000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, οι δύο από τις τρεις επενδύσεις, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάιο του 2015.

Συνεργασία με τη Marketing Greece
Ακόμη υψηλότερα τοποθετείται ο πήχης για το 2016, χάρη σε μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η ανάπτυξη συνεργασίας του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής με τη Marketing Greece ήδη από το 2015, η ενίσχυση της διαδικτυακής παρουσίας του τουρισμού της περιοχής και η αύξηση των περιοχών μελών του.

Το φθινόπωρο του 2013 στον Οργανισμό μετείχαν οι δύο από τους πέντε δήμους της περιοχής, ενώ το 2015 θα προστεθούν εκείνοι του Αριστοτέλη και τής Προποντίδας, οπότε εκτός θα μείνει μόνο η Σιθωνία, με την οποία γίνονται συζητήσεις.

“Πληγή” οι υποδομές

Ωστόσο, οι αυξημένες προσδοκίες για τις τουριστικές ροές, που αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω και τη συμμετοχή του τουρισμού στο τοπικό ΑΕΠ (σήμερα φτάνει στο 35%) φέρνουν στην επιφάνεια μια δυσεπούλωτη “πληγή” για την περιοχή, αυτή της έλλειψης επαρκών υποδομών για την εξυπηρέτηση της απότομης αύξησης του πληθυσμού κάθε καλοκαίρι (πχ, οδικών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κτλ).

“Οι υποδομές έχουν φτάσει στα όριά τους. Αν θέλουμε ποιοτικό προϊόν στα επόμενα χρόνια πρέπει να βελτιώσουμε πολύ τις υποδομές. Κι αυτό είναι το στοίχημα για τα επόμενα χρόνια αν θέλουμε να δούμε πελάτες με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τάσιος.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, σημείωσε ότι πράγματι η κατάσταση των υποδομών στην περιοχή είναι ίσως χειρότερη από ποτέ, κυρίως λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας στη χώρα. “Το 2010 πήραμε 10 εκατ. ευρώ για εργασίες συντήρησης και τα τελευταία τρία χρόνια μόνο 2 εκατ. [...] Πρέπει όμως να καταλάβουμε και το εξής: ότι κάθε απόγευμα Παρασκευής το καλοκαίρι έχουμε 120.000 ΙΧ, που θέλουν να μπουν στον νομό σε ένα τετράωρο. Όσες υποδομές και να κάνουμε, αυτή η κίνηση δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς προβλήματα” είπε ενώ πρόσθεσε ότι πρόσθετο “αγκάθι” αποτελούν οι καθυστερημένες εκταμιεύσεις κονδυλίων για έργα, που πολλές φορές γίνονται ...τον Αύγουστο, ενώ θα έπρεπε να πραγματοποιούνται το αργότερο τον Μάρτιο.

Προσδοκίες για ρεκόρ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια το 2015

Σε κάθε περίπτωση, το 2015 προδιαγράφεται ως μια καλή χρονιά για τον τουρισμό στη Χαλκιδική, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και σε ό,τι αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. “Το 2015 ελπίζουμε να έχουμε την καλύτερη χρονιά μέχρι τώρα, καθώς φαίνεται ότι η ζήτηση από τα Βαλκάνια, αλλά και από τη Σκανδιναβία και τις δυτικές χώρες θα είναι αυξημένη” σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής, Χρήστος Χαρδαλης.
Κατά τον ίδιο, “και το 2014 ήταν πολύ καλή χρονιά τηρουμένων των αναλογιών και των γεγονότων με τις πλημμύρες στα Βαλκάνια την άνοιξη. Οι απώλειες αυτές αναπληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, ενώ τα γεγονότα στην Ρωσία και την Ουκρανία δεν μας άγγιξαν γιατί οι τουρίστες από τις συγκεκριμένες περιοχές είναι κυρίως πελάτες των μεγάλων μονάδων”. Η Ομοσπονδία που εντός του 2015 θα αποκτήσει δικό της σάιτ με σύστημα κρατήσεων σε πραγματικό χρόνο, εκπροσωπεί 3000 καταλύματα με 36000 κλίνες.

Η Χαλκιδική ...απέναντι από την Ακρόπολη

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης, Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, στις 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί “χαλκιδικιώτικη βραδιά” στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης. Τη βραδιά, που θα δώσει στους παρευρισκόμενους τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τοπικά εδέσματα της περιοχής, θα διοργανώσει η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved