ΕΛΛΑΔΑ

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Το ξέσπασμα της βίας (photos, vid)

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Το ξέσπασμα της βίας (photos, vid)

Μια από τις ημέρες που θα έχουν τη δική τους θέση στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, είναι η 6η Δεκεμβρίου του 2008.

Ήταν τότε, που ο αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκονέας πάτησε τη σκανδάλη του όπλου του δολοφονώντας ένα 15χρονο παιδί στην περιοχή των Εξαρχείων. Η είδηση γρήγορα έγινε γνωστή και το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσουν τα πιο βίαια επεισόδια των τελευταίων ετών στην Ελλάδα.

grhgoropoulos1

Μετά από λίγα λεπτά, τα Εξάρχεια και το γενικά το κέντρο της Αθήνας άρχισαν να θυμίζουν βομβαρδισμένη πόλη.

Νέα παιδιά, ομάδες του αναρχικού χώρου, φοιτητές, αλλά και κόσμος που μέχρι τότε δεν ήξερε τι θα πει επεισόδια σε πορεία διαμαρτυρίας, βγήκαν στους δρόμους εκφράζοντας την οργή τους για την ευκολία με την οποία ένα παιδί έχασε το δικαίωμα στη ζωή έτσι απλά.

Σύντομα τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε κάθε ελληνική μεγαλούπολη. Κεντρικές πλατείες της χώρας μας φιλοξενούσαν την απόλυτη οργή, ενώ για τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα έπαιρνε φωτιά. Στην κυριολεξία.

grhgoropoulos7

Κλειστοί δρόμοι, σπασμένα καταστήματα, φλεγόμενα οχήματα και δρόμοι γεμάτοι κάδους σκουπιδιών συνέθεταν το σκηνικό της βίας στην Ελλάδα. Φυσικά το κέντρο της Αθήνας φιλοξενούσε τους πιο πολλούς πολεμιστές.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν παντού. Όπως παντού βρισκόταν και η μορφή του Αλέξη, που έκανε το γύρο των ΜΜΕ.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες, παρά τις εκκλήσεις όλων να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ακόμα και στην κηδεία του μικρού Αλέξη, η παρουσία της αστυνομίας πυροδότησε εντάσεις.

Η είδηση των επεισοδίων έκανε το γύρο του κόσμου και κάποιες χώρες έβγαλαν ανακοίνωση προς τους πολίτες τους που ταξίδευαν για τη χώρα μας, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Η εικόνα της κυβέρνησης αλλοιωνόταν ολοένα και περισσότερο, αφού κάθε μέρα που περνούσε έβρισκε ακόμα πιο πολλούς πολίτες σε «θέση μάχης».

Το κοινωνικό ξέσπασμα ήταν τέτοιο, που η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα πριν την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Κάτι τέτοιο τελικά δε συνέβη και λίγο καιρό μετά η χώρα επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς.

Και αυτό που τελικά θα πρέπει να γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος, είναι το γεγονός πως τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά» όπως ονομάστηκαν από πολλούς τα επεισόδια του 2008, ήταν το αποτέλεσμα της απόφασης ενός ανθρώπου, να στερήσει σε ένα μικρό παιδί το μεγαλύτερο του δικαίωμα.

Αυτό της ζωής...

Πηγές φωτογραφιών: ΑΠΕ, Wikipedia

Σχετικές ειδήσεις