ΕΛΛΑΔΑ

Γολγοθάς για ένα εκατομμύριο νοικοκυριά το ρεύμα!

Γολγοθάς για ένα εκατομμύριο νοικοκυριά το ρεύμα!

Βασική και άμεση προτεραιότητα των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παροχή ρεύματος σε όσα νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ. Παράλληλα, οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληρωμής πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο!

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ : «ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ»

κείμενο: Της Γεωργίας Λινάρδου

Μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις - προτεραιότητες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, ήταν «δωρεάν ρεύμα στα νοικοκυριά που τους το έχουν κόψει». Προς αυτήν την κατεύθυνση από τον περασμένο Δεκέμβρη βρίσκεται σε ισχύ το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής «Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους».

Στην πράξη, δηλαδή, η Περιφέρεια προσφέρεται να αναλάβει τη δαπάνη επανασύνδεσης της παροχής του ρεύματος (360 ευρώ) σε όσους καταναλωτές έχουν αποδεδειγμένα αδυναμία να πληρώσουν τον λογαριασμό. Το πρόγραμμα το οποίο θα έχει ισχύ ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 είναι μια ανάσα για πολλά νοικοκυριά. Το θέμα, όμως, είναι πως κυλάει μέχρι σήμερα και αν τελικά καταφέρει να ανακουφίσει έστω και προσωρινά χιλιάδες οικογένειες. Μείζον ζήτημα είναι βέβαια και το τι ακριβώς θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η ισχύς του προγράμματος.

Αυτήν την στιγμή βρίσκονται ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικονομικό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) της ΔΕΗ, 600.000 καταναλωτές. Να επισημάνουμε ότι η ΔΕΗ σε όσους είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ, υποστηρίζει πως δεν κόβει το ρεύμα. Όμως, εκτός από αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, υπολογίζονται σε 300.000 τα νοικοκυριά που αυτή τη στιγμή είναι εκτός ΚΟΤ και αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα με την παροχή ρεύματος εξαιτίας ανεξόφλητων οφειλών!

Οπότε, καταλαβαίνει κάποιος ότι το στοίχημα της Περιφέρειας, αλλά και της νέας κυβέρνησης που έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την επαναφορά του ρεύματος σε όσους δεν έχουν, αποτελεί ένα πρώτο πολύ μεγάλο στοίχημα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος «κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα», δεν ήταν απλά μία προεκλογική δέσμευση. Εδώ και περίπου δύο χρόνια αυτό το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου τον Δεκέμβρη του 2013 σύμφωνα με την οποίαν: «Χρειάζεται να θεσμοθετηθεί άμεσα η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος 300 kwh το μήνα σε φτωχές οικογένειες και άνεργους, να επανασυνδεθεί το ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά, να μειωθούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος...»

Ναι, μεγάλο το στοίχημα και ισχυρό θα είναι αυτό το πρώτο crash test αν προσθέσουμε και το στοιχείο ότι αυτήν την στιγμή η ΔΕΗ έχει συσσωρεύσει οφειλές από νοικοκυριά και επιχειρήσεις κοντά στα δύο εκατομμύρια ευρώ!

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και χρειάζεται άμεση παρέμβαση.

Σχετικές ειδήσεις