ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη Σγουρίδη στις πλημμυρισμένες περιοχές του νομού Σερρών

Επίσκεψη Σγουρίδη στις πλημμυρισμένες περιοχές του νομού Σερρών

Τιε πληγείσες περιοχές των πλημμύρων επισκέφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (14/3/2015), ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης συνοδευόμενος από την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείου του δήμου η οποία κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Ο υφυπουργός ενημέρωσε τους πληγέντες από τις πλημμύρες τόσο για τα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν όσο και για την αποζημιώσεις τους.

«Είδα ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και συνεχίζει να παραμένει μεγάλο, γιατί η «πληγή» που προκάλεσε το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, δηλαδή δεν έχει κλίσει το ανάχωμα, άρα συνεπώς από τη λίμνη Κερκίνη και από τη Βουλγαρία έρχονται τα νερά και τα νερά αυτά δεν πηγαίνουν στη θάλασσα αλλά έρχονται ξανά μέσα στα χωράφια. Άμεσα αυτό που θα δούμε είναι να διευκολύνουμε την έξοδο των νερών στις εκβολές του Στρυμόνα , άνοιγμα περίπου δύο χιλιόμετρα, με βυθοκόρο», είπε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Σγουρίδης και επεσήμανε για τις αποζημιώσεις ότι θα είναι στο ίδιο πλαίσιο με εκείνες που έχουν δοθεί στον Έβρο, στην Άρτα και στην Θεσπρωτία. «Είμαστε στο ίδιο πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αποκάλυψε επίσης πως το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισροής υδάτων από την γειτονική Βουλγαρία οφείλεται στους ιδιώτες που χειρίζονται τα αναχώματα και στις λανθασμένες εκτιμήσεις που δίνουν στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Σγουρίδης: «Ενώ είναι υποχρεωμένοι βάση των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών που έχουν γίνει, να έχουν το 65% μόνο των φραγμάτων καλυμμένα με νερό για να μπορούν να δεχθούν σε περίπτωση πλημμύρας το υπόλοιπο νερό, αυτοί έχουν καλύψει το 90% με 95% , οπότε όταν έρχεται η πλημμύρα είτε από βροχοπτώσεις είτε από χιονοπτώσεις , δεν έχουν περιθώριο να αποταμιεύσουν το νερό και το διοχετεύουν για να μη σπάσουν τα δικά τους φράγματα , έτσι παρόλο που εμείς έχουμε κάνει διαβήματα , επειδή τα χειρίζονται οι ιδιώτες υπάρχει απόκρυψη της αλήθειας στο θέμα αυτό».

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στο νομό Σερρών παραμένει επικίνδυνη, παρά την ύφεση του καιρού, καθώς οι τρεις από τις επτά θύρες του φράγματος της λίμνης Κερκίνης ανοίγουν κλιμακωτά. Ωστόσο παρά τον κίνδυνο δεν έχουν προκληθεί επιπλέον πλημμυρικά φαινόμενα στο νομό.

Παράλληλα, σύμφωνα με την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ικανοποιήθηκε το χρόνιο αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, για την υπογραφή και ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις