ΕΛΛΑΔΑ

Η Κινεζική μαφία και το λαθρεμπόριο καπνού

Η Κινεζική μαφία και το λαθρεμπόριο καπνού

Από το 2008 έως το 2013, η κατανάλωση προϊόντων λαθραίου καπνού όλων των ειδών στη χώρα μας, αυξήθηκε κατά 400%! Για το 2014, εκτιμάται ότι το 25% των προϊόντων καπνού, είναι λαθραίο. Το Κινεζικό οργανωμένο έγκλημα στην Αθήνα, οι γνωστές «Τριάδες» αποκομίζουν περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μόνον από την «Αθηναϊκή μαύρη αγορά»!

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ «ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ»

της Γεωργίας Λινάρδου

Βούλγαροι, Γεωργιανοί, Κινέζοι και Έλληνες συνθέτουν τα ισχυρότερα δίκτυα λαθρεμπορίου καπνού στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αποκομίζοντας απίστευτα κέρδη. Τα λεφτά είναι πολλά. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, ξεπερνούν πάνω από 30 εκατομμύρια ετησίως τα κέρδη των αποκαλούμενων «Τριάδων».

Αυτά και άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από Έκθεση του πολιτικού επιστήμονα-αναλυτή με εξειδίκευση στην έρευνα για τις ασύμμετρες απειλές στη ΝΑ Ευρώπη, συνεργάτη του Ελληνικού Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφαλείας και Άμυνας, Ιωάννη Μιχαλέτου, για το λαθρεμπόριο καπνού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτήν: «Η σημαντική αύξηση στη φορολογία που μετέβαλλε ένα από τα αγαπημένα 'χόμπι' των Ελλήνων, όπως είναι το κάπνισμα, σε ακριβό χόμπι, είναι ο πρωταρχικός παράγοντας πίσω από την αύξηση του λαθρεμπορίου καπνού».

Επιπλέον: «Η οικονομική ύφεση, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, τροφοδοτεί περαιτέρω και την προθυμία ορισμένων να «επενδύσουν» εργαζόμενοι σε δίκτυα λαθρεμπορίας. Επιπλέον, η αύξηση του λαθρεμπορίου καπνού επηρεάστηκε εξαιτίας και της «συγχώνευσης» βαλκανικών εγκληματικών οργανώσεων με ελληνικές. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτό έχουν αναπτύξει κυρίως ομάδες από την Βουλγαρία, αλλά και από την... απομακρυσμένη Γεωργία».

Λαθρεμπόριο και Κινεζικό οργανωμένο έγκλημα

Στο λαθρεμπόριο καπνού έχει εισβάλλει το τελευταίο διάστημα και το κινέζικο οργανωμένο έγκλημα, οι γνωστές «Τριάδες». Όπως αναφέρει ο αναλυτής στην Έκθεση του: «Οι Τριάδες είναι πολύ ενεργές στο λαθρεμπόριο του καπνού, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και φαίνεται ότι έχουν χτιστεί δεσμοί με τοπικές και περιφερειακές εθνοτικές ομάδες. Ένα από τα πλέον δημοφιλή εμπορικά σήματα απομίμησης στη χώρα μας είναι τα τσιγάρα «Gold Mount» τα οποία κοστίζουν μόλις το 25% της τιμής ενός πακέτου Marlboro.

Οι «Τριάδες« αποκομίζουν περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως «μόνον από την Αθηναϊκή μαύρη αγορά»!

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε συνέδριο στο Βερολίνο το 2013 (Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ) για το οργανωμένο έγκλημα, ο γερμανός ειδικός αναλυτής Jurgen Roth ανέφερε με βεβαιότητα πως οι «Τριάδες» έχουν ήδη «ξεκινήσει να επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ ακολουθεί η Σικελική Κόζα Νόστρα και η Καλαβρέζικη Ντραγκέτα».

Σε κείνο το συνέδριο ο πολύ γνωστός Αμερικανός σύμβουλος σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος, Edgardo Buscaglia είπε για τη χώρα μας: «Η χώρα πλήττεται από μία οικονομική κρίση τεραστίων διαστάσεων. Προέκτασή της είναι μία κοινωνική και οπωσδήποτε μία πολιτική κρίση. Όταν σε αυτές τις συνθήκες αστάθειας αρχίζουν να πέφτουν οι τιμές των ακινήτων και να αυξάνεται η ζήτηση για κεφάλαια, τότε έρχεται και η ώρα του οργανωμένου εγκλήματος. Ξαφνικά εμφανίζονται διαθέσιμα κεφάλαια, ύποπτα κεφάλαια, δηλαδή βρώμικο χρήμα. Βλέπεις αυτό το χρήμα να επενδύεται σε ακίνητα, σε εμπορικά κέντρα, στο τραπεζιτικό σύστημα. Θα πρέπει η Ελλάδα να συνειδητοποιήσει καλά αυτούς τους κινδύνους».
Πάντως, σύμφωνα με την Έκθεση Μιχαλέτου: «Σε όλη την ΕΕ., εκτιμάται πως χάνονται 17 δισεκατομμύρια ετησίως λόγω του λαθρεμπορίου καπνού. Στην Ελλάδα η κατ' ελάχιστον οικονομική διαρροή εκτιμάται τουλάχιστον στα 750.000.000 εκατομμύρια ετησίως με αυξητική, όμως, τάση»! Σε ότι αφορά δε στην κατανάλωση παράνομων προϊόντων καπνού, εκτιμάται ότι την περίοδο 2016-2017, το 50% των προϊόντων αυτής της κατανάλωσης θα είναι λαθραία!

Πώς γίνεται η διακίνηση των λαθραίων προϊόντων καπνού

Η διακίνηση λαθραίων προϊόντων καπνού, περιλαμβάνει σημαντικές αποστολές. Μεγάλα σκάφη και αφεντικά «υψηλού προφίλ» διασυνδεδεμένα με μαφίες διαφόρων εθνικοτήτων. «Η διαφθορά στα τελωνεία, την αστυνομία και την ακτοφυλακή θεωρείται ύψιστης σημασίας γι' αυτό το είδος διακίνησης των εμπορευμάτων». Παράλληλα, όμως στο δίκτυο περιλαμβάνονται και άλλες ειδικότητες, ανάμεσά τους δικηγόροι, λογιστές, ιδιοκτήτες μεταφορικών εταιρειών-βιτρίνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αξία της κάθε αποστολής σε λαθραίο εμπόρευμα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα περισσότερα φορτία προέρχονται από την Οδησσό, την Ουκρανία και την Ανατολική Ασία.

Μία επιπλέον πλευρά του θέματος, συνιστούν και οι λεγόμενοι «λαθρέμποροι μυρμήγκια». Αφορούν μικρές ομάδες ατόμων οι οποίες αγοράζουν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων από μία χώρα χαμηλής φορολογίας και στη συνέχεια τα πουλούν –αρκετά ακριβότερα φυσικά- σε χώρες υψηλής φορολογίας, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτή η τακτική χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από Έλληνες σε συνεργασία με Βούλγαρους.

Το ανησυχητικό είναι ότι έχει αυξηθεί και η πώληση πλαστών προϊόντων καπνού. Κι αυτό συνιστά μία μορφή λαθρεμπορίου με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες, μάλιστα, για την υγεία των καταναλωτών. Οι αποστολές εκτελούνται κυρίως μέσω εμπορικών πλοίων, από πρώην σοβιετικά κράτη, την Κίνα και την Ινδία. Η Ελλάδα διαθέτει δύο «ρόλους» σ' αυτή τη μορφή λαθρεμπορίου. Αφ' ενός μεν αποτελεί ένα κομβικό σημείο, έναν ενδιάμεσο σταθμό στην αλυσίδα διακίνησης αυτών των προϊόντων, αλλά τα τελευταία χρόνια αποτελεί και αγορά.

Οι επιπτώσεις του παράνομου λαθρεμπορίου στη νόμιμη οικονομία, είναι παραπάνω από αισθητές. «Περισσότερα από οκτώ εργοστάσια έχουν κλείσει, 8.000 περίπτερα και μικρά καταστήματα έχουν κλείσει, λουκέτο έβαλαν 150 κέντρα διανομής μετά από χρεωκοπία και χάθηκαν 25.000 θέσεις εργασίας στον τομέα του καπνού», περιγράφει ο αναλυτής.

Παράλληλα, όμως, το οργανωμένο έγκλημα ανθεί συγκεντρώνοντας απίστευτα κέρδη. Τόσο όσο χρειάζεται ώστε «να διεισδύσει σε κοινωνικά και επιχειρηματικά δίκτυα με σκοπό την απόκτηση σταθερού και αποφασιστικού ρόλου στην οικονομική ζωή».

Σχετικές ειδήσεις