ΕΛΛΑΔΑ

Ακυρώνονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού

Ακυρώνονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού

Με τροπολογία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ακυρώνονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

Η τροπολογία – προσθήκη θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση τη Βουλή και θα ακυρώνει τις αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), τις οποίες είχε αποφασίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από την 01/01/2015.

Επίσης το υπουργείο θα προχωρήσει σε επανεκτίμηση των εσόδων του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που τροφοδοτείται από το εν λόγω τέλος.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η τροπολογία προβλέπει ότι «για το έτος 2015 οι μοναδιαίες χρεώσεις του Ειδικού Τέλους για τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων παραμένουν αμετάβλητες στο ύψος που έχουν καθοριστεί για το έτος 2014».

«Η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, «προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα επανεκτίμησης και επαναπροσδιορισμού των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 για την εξυπηρέτηση των σκοπών που επιδιώκει, χωρίς την εν τω μεταξύ επιβάρυνση των καταναλωτών από τυχόν αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ».

Παράλληλα το υπουργείο επισημαίνει πως έτσι, «υλοποιείται η δέσμευση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη που δήλωσε από την πρώτη στιγμή πως εάν δεν ακυρώσει η ίδια η ΡΑΕ τις απαράδεκτες αυτές αυξήσεις θα τις ακυρώσει η Κυβέρνηση με δικές της παρεμβάσεις, καθώς η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει όχι μόνο να μην επιβάλλονται αυξήσεις, αλλά, αντίθετα, καθιστά αδήριτη ανάγκη να γίνουν μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και για την προστασία των νοικοκυριών, αλλά και ως εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Την περασμένη εβδομάδα είχε συνεδριάσει η Ολομέλεια της ΡΑΕ η οποία δεν προχώρησε ωστόσο σε ανάκληση των αυξήσεων.

Σχετικές ειδήσεις