ΕΛΛΑΔΑ

Χαμόγελο του παιδιού: Κάθε δύο λεπτά εξαφανίζεται ένα παιδί στην Ευρώπη

Χαμόγελο του παιδιού: Κάθε δύο λεπτά εξαφανίζεται ένα παιδί στην Ευρώπη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε τα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία για το 2014 και του πρώτου τετραμήνου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Κώστας Γιαννόπουλος, για το 2014 και το πρώτο τετράμηνο του 2015 το «Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε 150 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών.

Το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε 9.944 κλήσεις που αφορούσαν δήλωση νέας εξαφάνισης, έκφραση αιτήματος υποστήριξης των ενεργειών αναζήτησης παιδιού, πληροφορίες για παιδί που αναζητείται, πληροφορίες για τις δράσεις του οργανισμού σε περιπτώσεις εξαφανίσεων ανηλίκων.

Από τις συνολικά 150 περιπτώσεις, Το Χαμόγελο του Παιδιού χειρίστηκε τις 118, εκ των οποίων τα 104 παιδιά βρέθηκαν, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 90%. Για 76 παιδιά, αιτία εξαφάνισης αποτέλεσαν οι σχέσεις στην οικογένεια, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν ηλικίας έως 6 ετών, τα 14 από 7 έως 12 και τα 58 από 13 έως 18 χρόνων.

Ως λόγοι εξαφάνισης εμφανίζονται επίσης οι σχέσεις με το άλλο φύλο, η χρήση του διαδικτύου, η κακοποίηση, προβλήματα υγείας και άλλα. Σημειώνεται ότι τις συνολικά 150 περιπτώσεις, οι 103 αφορούσαν κορίτσια και οι 47 αγόρια.

Κάθε δύο λεπτά εξαφανίζεται ένα παιδί στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία, 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, δηλαδή ένα παιδί κάθε δυο λεπτά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση δηλώνονται 140.000 περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων, δηλαδή 383 περιστατικά την ημέρα, στο δε Βέλγιο ο μη κυβερνητικός οργανισμός «Child Focus» καθημερινά λαμβάνει τέσσερις νέες δηλώσεις εξαφάνισης.

Ο όρος «εξαφανισμένα παιδιά» περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων φονικών αρπαγών, φυγών, εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων, απαγωγών και εξαφανίσεων χωρίς προφανή αίτια, που χαρακτηρίζονται ως ανησυχητικές εξαφανίσεις.

Τα παιδιά που φεύγουν έχουν εννιά φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να σκεφτούν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας σε σχέση με άλλα. Ποσοστό 50% των καταγγελιών εξαφάνισης στην Ευρωπαϊκή Γραμμή «116000» αφορούσαν φυγές εφήβων, το 2-5% ασυνόδευτους ανήλικους και το 36% γονικές αρπαγές.

Σχετικές ειδήσεις