ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Το τελευταίο αντίο σ' έναν «φύλακα άγγελο» μεταναστών και προσφύγων

Λέσβος: Το τελευταίο αντίο σ' έναν «φύλακα άγγελο» μεταναστών και προσφύγων

Ο παπά Στρατής, ο άνθρωπος που ακόμα και όταν ήταν άρρωστος είχε σαν πρώτο του μέλημα την περίθαλψη απόρων, μεταναστών και προσφύγων, «έφυγε» χτυπημένος από τον καρκίνο.

Μια εμβληματική μορφή του κινήματος αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ο παπά Στρατής (Ευστράτιος Δήμου όπως ήταν το όνομά του) είχε ιδρύσει τη μη κυβερνητική οργάνωση «Αγκαλιά» στην Καλλονή της Λέσβου.

Με την οργάνωση αυτή, έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίθαλψη απόρων στο λεκανοπέδιο της Καλλονής ενώ επέδειξε και πού σημαντικό έργο σε θέματα μεταναστών και προσφύγων.

Ακόμα κι όταν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε έκαναν τη μετακίνησή του δύσκολη (χρειαζόταν να έχει πάντα μαζί του μηχάνημα οξυγόνου) ο παπά Στρατής δεν σταμάτησε να συμμετέχει στην περίθαλψη των ανθρώπων που έφταναν στην Καλλονή περπατώντας από τη Μήθυμνα όπου είχαν αποβιβαστεί.

Αυτά έως και τις 25 Αυγούστου, όταν εισήχθη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου χθες Τετάρτη (2/9) άφησε την τελευταία του πνοή χάνοντας την πολύμηνη «μάχη» του με τον καρκίνο, σε ηλικία 57 ετών.

Στην κηδεία του παπά Στρατή, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κεράμι της Καλλονής, βρέθηκαν εκατοντάδες πολίτες για το τελευταίο αντίο.

Εκείνος, σαν κάτι να γνώριζε, είχε γράψει στη σελίδα του στο Facebook, την ημέρα που έμπαινε στο νοσοκομείο: «Αγαπητοί φίλοι και φίλες, σήμερα φεύγω στο νοσοκομείο για το καινούργιο πρόβλημα καρκίνου που μου βρήκαν. Παρακαλώ πολύ για μια προσευχή και πιστεύω ότι γρήγορα θα γυρίσω δυνατός κοντά σας. Σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα τους ενορίτες μου για την αγάπη και την συμπαράσταση που μου δείχνουν.

Επίσης, θέλω να σας πω ότι οι άνθρωποι του κόσμου, οι άνθρωποι του πολέμου, τα παιδιά που αναζητούν την ελπίδα είναι αδέρφια μας και η Αγκαλιά θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά τους και να τους δίνει την ελπίδα για την επόμενη μέρα. Σας προτρέπω να αγωνίζεστε όσο μπορείτε καθημερινά, για την ειρήνη και την αγάπη. Μόνο έτσι λεγόμαστε άνθρωποι».

(Φωτογραφία: lesvosnews.net)

Σχετικές ειδήσεις