Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο 3χρονος Αϊλάν είναι το νήπιο που ξεβράστηκε στις ακτές της Τουρκίας (pics+video)

Σοφία Βεργοπούλου

Οι φωτογραφίες του νήπιου που ξεβράστηκε στις ακτές του Μποντρούμ έκαναν το γύρο του κόσμου. Πνίγηκε όταν η βάρκα στην οποία επέβαινε και επιχείρησε να περάσει στην Κω αναποδογύρισε.Η εικόνα αυτή θα στοιχειώνει την ευρωπαϊκή ιστορία... Τα διεθνή Μέσα και οι χρήστες των social media καλούν τους ηγέτες να πράξουν επιτέλους κάτι για να σταματήσει αυτή η φρίκη.

Σήμερα, μια ημέρα μετά κι ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν συζητήσεις επί συζητήσεων, γίνεται γνωστή και η ιστορία του 3χρονου αγοριού, η μορφή του οποίου θα μείνει στην ιστορία και δυστυχώς σε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της. Χθες ο τίτλος κάτω από τη φωτογραφία ήταν: Ο ανθρωπισμός ξεβράστηκε στην ακτή της Τουρκίας.

Τώρα ο 3χρονος...έχει πια όνομα. Το όνομά του... Αϊλάν Κούρντι. Έχει και οικογένεια. Τον 5χρονο αδερφό του Γκάλιπ και τη μητέρα του. Όλοι τους νεκροί, όλοι πνιγμένοι.

boys

Τα δύο σκάφη είχαν αποπλεύσει τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη από το Μπόντρουμ με προορισμό την Κω. Βυθίστηκαν και τα δύο και η τουρκική ακτοφυλακή ανέσυρε 12 νεκρούς , ανάμεσά τους τον Αϊλάν Κούρντι, τον πεντάχρονο αδελφό του Γκαλίπ και τη μητέρα τους Ρεχάν. Ο πατέρας, ο Αμπντουλάχ, βρέθηκε αναίσθητος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μπόντρουμ.

Η οικογένεια του Αϊλάν από το Κομπάνι θα προσπαθούσε να φθάσει στον Καναδά, όπου έχουν μεταναστεύσει συγγενείς.

Η αδελφή του Αμπντουλάχ Τίμα Κούρντι δήλωσε από το Βανκούβερ στην εφημερίδα Canada's National Post ότι έμαθε από συγγενή το περιεχόμενο της τηλεφωνικής κλήσης του πατέρα της οικογένειας: «Η γυναίκα μου και τα παιδιά είναι νεκρά».

Η οικογένεια είχε καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου στις καναδικές αρχές, η οποία απορρίφθηκε τον Ιούνιο εξαιτίας των περιπλοκών που συναντούν οι αιτήσεις που προέρχονται από την Τουρκία.

mana

«Προσπαθούσα να τους βοηθήσω. Φίλοι και γείτονες με βοήθησαν με τα τραπεζικά, αλλά δεν μπορούσαμε να τους βγάλουμε (από την Τουρκία) και γι' αυτό μπήκαν στη βάρκα. Τους πλήρωνα το ενοίκιο στην Τουρκία, αλλά είναι τρομερή η μεταχείριση των Σύρων εκεί», είπε η Τίμα Κούρντι.

«Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 2.500 έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο. Ναι, έχουμε ευθύνη, όλοι , συλλογικά, και η Ευρώπη σε ό,τι μας αφορά έχει ευθύνη, για τον λόγο αυτόν ως προς το θέμα των προσφύγων πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε κατηγορηματικές δηλώσεις», είπε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.