ΕΛΛΑΔΑ

Χαοτική η κατάσταση στη Μυτιλήνη: Νέα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών

Χαοτική η κατάσταση στη Μυτιλήνη: Νέα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης καθώς όλη μέρα σήμερα (6/9/2015) σημειώνονται επεισόδια, ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος και κυρίως Αφγανών μεταναστών και Αράβων προσφύγων.

Οι μεν Αφγανοί διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση με τους Άραβες και κυρίως Σύρους πρόσφυγες οι δε δεύτεροι απαιτούν άμεση αποχώρηση τους από το νησί. Όλα αυτά βέβαια έχουν σαν αποτέλεσμα οι προσπάθειες καταγραφής να μην αποδίδουν και χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να συνωστίζονται χωρίς δυνατότητα αποχώρησης από το νησί.

Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το πρωί με την άφιξη του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πολλές εκατοντάδες Αφγανοί κυρίως μετανάστες επεχείρησαν να μπουν στο λιμάνι και να εισβάλουν χωρίς ταυτοποίηση και χωρίς εισιτήριο στο πλοίο. Το γεγονός αντιμετωπίστηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ που αναχαίτισαν τους Αφγανούς που ας σημειωθεί ότι έσειαν και μια σημαία του Αφγανιστάν!

Ακολούθησε η προσπάθεια να διοχετευτεί μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ απ’ όπου θα έπαιρναν αμέσως το απαραίτητο δικαιολογητικό ώστε να επιστρέψουν στο λιμάνι και να επιβιβαστούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που ας σημειωθεί ήταν άδειο! Και εκεί υπήρξαν συγκρούσεις από ομάδες νεαρών Αράβων που προσπαθούσαν να μπουν στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού και να επιβιβασθούν πρώτοι στα λεωφορεία προς τον καταυλισμό.

Το σκηνικό συγκρούσεων μεταφέρθηκε στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των Σύρων προσφύγων. Μισή ώρα αφότου ξεκίνησε διακόπηκε η καταγραφή όταν μεγάλες ομάδες νεαρών επιτέθηκαν στο χώρο της καταγραφής ζητώντας να προηγηθεί η δική τους καταγραφή. Τελικά η καταγραφή διακόπηκε. Ενώ οι Σύροι αντιμετωπίσθηκαν από δυο διμοιρίες των ΜΑΤ. Από τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν δυο άνδρες του Λιμενικού Σώματος και τρεις μετανάστες και πρόσφυγες. Πολλοί ακόμα τραυματίες κυρίως γυναίκες και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα από το συνωστισμό στο λιμάνι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης στις 7 περίπου το απόγευμα με 2.500 επιβαίνοντες. Άλλοι 400 μετανάστες και πρόσφυγες πρόκειται να επιβιβασθούν στο «Αριάδνη» που πραγματοποιεί στις 8 το βράδυ το τακτικό δρομολόγιο προς Πειραιά.

Σχετικές ειδήσεις