ΕΛΛΑΔΑ

Λαθροϋλοτόμοι έτοιμοι για «όλα» στη Θράκη!

Λαθροϋλοτόμοι έτοιμοι για «όλα» στη Θράκη!

Αλλοι για να ζεσταθούν και άλλοι για να βγάλουν χρήμα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα δέντρα στην Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί, το Διδυμότειχο, τον Εβρο, όσο περνούν τα χρόνια, γίνονται λιγότερα. Παράλληλα, οι λαθροϋλοτόμοι δε μαζεύουν μόνον... ξύλα, αλλά ρίχνουν και ξύλο!

Η λαθροϋλοτομία δίνει και παίρνει. Σύμφωνα με στοιχεία από το Δασαρχείο στο Σουφλί το 2014 και το 2015 κόπηκαν συνολικά 69 χωρικά κυβικά μέτρα. Το Δασαρχείο στην Αλεξανδρούπολη κατέγραψε 21 παραβάσεις και κατέσχεσε 22 τόνους καυσόξυλα το 2014 και για το 2015 (μέχρι σήμερα) κατασχέθηκαν 33,65 τόνοι.

Οι υπηρεσίες στο Διδυμότειχο κατέσχεσαν το 2014 52 και το 2015 46 χωρικά κυβικά μέτρα.

Σε ότι αφορά στο προφίλ των δραστών, αυτοί δεν είναι μόνον έμποροι που έχουν στόχο το οικονομικό όφελος, πολλοί είναι και απλοί ιδιώτες που πάνε στα βουνά για να κόψουν ξύλα και να ζεσταθούν.

Οι συναντήσεις των δασικών υπαλλήλων με τους… «πριονοχέρηδες» δεν είναι πάντα «αναίμακτες».

Ο δασάρχης της Αλεξανδρούπολης υποστήριξε στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως μερικοί δεν μένουν στις συνηθισμένες ύβρεις και τις απειλές.

Ειδικά την τελευταία διετία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, έχουν καταγραφεί: πρόκληση εκτεταμένων ζημιών μεγάλης αξίας σε 4 Ι.Χ.Ε., του δασάρχη, ενός δασοφύλακα του δασαρχείου και δύο θηροφυλάκων των κυνηγετικών συλλόγων, βιαιοπραγία κατά δασοπόνου και δασοφύλακα από παράνομους υλοτόμους, άμεσες και κατ' επανάληψη απειλές κατά δασολόγου της υπηρεσίας σε γενόμενους ελέγχους μεταφοράς προϊόντων υλοτομίας και απομάκρυνση με βίαιο τρόπο από τον χώρο του δασικού φυτωρίου κατασχεμένου φορτηγού οχήματος από τον ιδιοκτήτη του, πράξη η οποία έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή έξι δασικών υπαλλήλων που βρίσκονταν στον τόπο και τον είχαν συλλάβει να λαθροϋλοτομεί. Και στο Διδυμότειχο πέφτει... ξύλο!

Τα χρήματα που δίνει η πολιτεία δεν «υπερασπίζονται» τη δουλειά που γίνεται στα Δασαρχεία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δασάρχης Διδυμοτείχου: «Για να κατανοήσετε το μέγεθος σας αναφέρω ότι διαθέτουμε (5) πέντε οχήματα ηλικίας 15-20 ετών εκ των οποίων ένα είναι κούρσα, και είμαστε στην διαδικασία απόκτησης ακόμη ενός οχήματος 4Χ4, για να καλύψουμε μία έκταση 2.020.000 στρεμμάτων, την έκταση δηλαδή του μισού νομού Έβρου»!!!

Σχετικές ειδήσεις