Λύκοι στην Πάρνηθα μετά από 50 χρόνια! - Δείτε τις φωτογραφίες

Newsbomb

Λύκοι στην Πάρνηθα μετά από 50 χρόνια! - Δείτε τις φωτογραφίες

Την επανεμφάνιση του λύκου στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, ύστερα από 50 χρόνια απουσίας, κατέγραψε η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ.

Η επιβεβαίωση της παρουσίας λύκων στην Πάρνηθα έγινε με εργασίες πεδίου και χρήση ειδικών αυτόματων φωτογραφικών διατάξεων υπέρυθρου, οι οποίες παρέμειναν ενεργές για 6 μήνες, κατόπιν και σχετικού αιτήματος για τεχνική βοήθεια από το Δασαρχείο Πάρνηθας τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι κάμερες τοποθετήθηκαν από τον δρα βιολόγο της οργάνωσης, Γιώργο Ηλιόπουλο και τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αφορούν στην παρουσία μιας αγέλης λύκων 7-8 ατόμων.

Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν στο Δασαρχείο Πάρνηθας και τον Φ.Δ. Πάρνηθας προς ενημέρωσή τους το Σεπτέμβριο του 2015, αλλά και τον Οκτώβριο του 2015, ύστερα από επικαιροποίηση.

Σύμφωνα με την Καλλιστώ, το φαινόμενο «ερμηνεύεται αποκλειστικά και μόνο με τη διαδικασία της φυσικής επαναποίκισης από άτομα του είδους σε διασπορά», ενώ η παρουσία του λύκου στην περιοχή δεν αποτελεί απειλή για τους περιπατητές, καθώς οι λύκοι φοβούνται τον άνθρωπο.

Ωστόσο, μπορεί να συνοδευτεί από ζημιές στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, γι’ αυτό και «πρέπει να υπάρξει σχετική μέριμνα για την ενίσχυση των μεθόδων φύλαξης και προστασίας των κοπαδιών».

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται τοποθέτηση ηλεκτροφόρου περίφραξης γύρω από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και η χρήση καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών.

Ο λύκος, ως ανώτερος θηρευτής, αναμένεται να επιδράσει θετικά στο οικοσύστημα της Πάρνηθας και στον αυτόχθονα πληθυσμό του ελαφιού, αλληλεπίδραση, ωστόσο, που πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά.

Όπως εξηγεί η οργάνωση, που δραστηριοποιείται για περισσότερα από 10 χρόνια στη μελέτη και διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων στην Ελλάδα, η διαδικασία επαναποίκισης έχει ξεκινήσει εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες, με τη σταδιακή επανεμφάνιση λύκων σε περιοχές της πρότερης κατανομής του είδους στη Στερεά Ελλάδα.

Η φυσική δάσωση σε μεγάλες εκτάσεις της ημιορεινής και ορεινής ζώνης, που ακολούθησαν τη σταδιακή εγκατάλειψη της υπαίθρου και την ορθολογικότερη διαχείριση των δασών, η βελτίωση του νομικού καθεστώτος προστασίας του λύκου και της αρκούδας και η επανάκαμψη των οπληφόρων, όπως ο αγριόχοιρος και το ζαρκάδι στην Ηπειρωτική Ελλάδα και το ελάφι στον Ε.Δ Πάρνηθας, αποτέλεσαν τις βασικότερες αιτίες για την σταδιακή επανάκαμψη του είδους, σε περιοχές όπου είχε παλιότερα εξαφανισθεί.

Παρόμοια τάση επανάκαμψης των μεγάλων σαρκοφάγων θηλαστικών (αρκούδα, λύκος, λύγκας, αδηφάγος) καταγράφεται πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Science1 και στην οποία συμμετείχε και η Καλλιστώ, παρέχοντας δεδομένα παρουσίας για το λύκο και την αρκούδα στην Ελλάδα.

Λύκοι στην Πάρνηθα μετά από 50 χρόνια - Δείτε τις φωτογραφίες
01
Λύκοι στην Πάρνηθα μετά από 50 χρόνια - Δείτε τις φωτογραφίες
Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved