ΕΛΛΑΔΑ

Εκπρόσωποι αγροτών: «Ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία»

Εκπρόσωποι αγροτών: «Ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία»

Την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ζητούν οι αγρότες, οι οποίοι σήμερα (18/11) πραγματοποίησαν ίσως το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών.

Περισσότεροι από 8.000 γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς από όλη την Ελλάδα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης σε ότι αφορά στο φορολογικό και τις αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν στο ασφαλιστικό. «Αποτελούν ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. Ο συντονιστής της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» Θοδωρής Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «ήδη εξαθλιωμένους αγρότες», επισημαίνοντας την ανάγκη να υποστηριχθεί η ελληνική παραγωγή, ενώ ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης από το Συντονιστικό της Κρήτης, ζήτησε από τους βουλευτές της περιφέρειας «να μην τολμήσουν να ψηφίσουν τα μέτρα».

Οι αγρότες μεταξύ άλλων ζητούν αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, καμία προκαταβολή φόρου, για τα κτηνοτροφικά προϊόντα ο φορολογικός συντελεστής να ξεκινά από το 8%, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου των επιδοτήσεων στα 12.000 ευρώ και απαλλαγή των παραγωγικών ακινήτων από κάθε φόρο προς το δημόσιο και του ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένου.

Σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό, ανάμεσα στα άλλα ζητούν να μην υπάρξει αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΓΑ, να δημιουργηθεί μια νέα ασφαλιστική κατηγορία η οποία να καλύπτει τους φτωχούς παραγωγούς και να δημιουργηθεί ειδικό μητρώο στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες για την καταγραφή των οικονομικών μεταναστών που εργάζονται στην αγροτική παραγωγή, να τους δοθεί ετήσια άδεια εργασίας, η οποία θα ανανεώνεται και υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΓΑ ή ασφάλιση με εργόσημο ΟΓΑ. Κατά αυτόν τον τρόπο όπως αναφέρουν αφενός θα είναι ασφαλισμένοι οι οικονομικοί μετανάστες, αφετέρου να εισρεύσουν πολύ μεγάλα ποσά ταμείο.

Εκπρόσωποι των αγροτών αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου γνωστοποίησαν ότι αύριο (19/11) κιόλας θα καταθέσουν αίτημα προκειμένου να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να του παραδώσουν το ψήφισμα της σημερινής τους κινητοποίησης.

Νωρίτερα, αρνήθηκαν να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσαγωγή συναδέλφου τους κατά τη διάρκεια εκτεταμένων επεισοδίων που έλαβαν χώρα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν δυνάμεις των ΜΑΤ με χρήση χημικών απώθησαν αγρότες που προσπάθησαν να πλησιάσουν στον περίβολο της Βουλής. Αργά το μεσημέρι ο αγρότης από την Ιεράπετρα αφέθηκε ελεύθερος και οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να αποχωρούν από την πλατεία Συντάγματος.

Σχετικές ειδήσεις