Για κακούργημα διώκεται Δήμαρχος επειδή προσπάθησε να φτιάξει ένα νηπιαγωγείο!

Newsbomb

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την δημοσίευση της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το όργιο διαφθοράς στους Δήμους, ένας Δήμαρχος τρέχει στα δικαστήρια όχι γιατί «έφαγε» χρήματα, αλλά διότι προσπαθεί να φτιάξει ένα νηπιαγωγείο στην πόλη του!

Ο Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών στη Θεσσαλονίκη, Σίμος Δανιηλίδης, έχει βρει το μπελά του! Επειδή ήθελε να φτιάξει ένα ακόμη νηπιαγωγείο στην πόλη της οποίας είναι Δήμαρχος εδώ και είκοσι χρόνια, κινδυνεύει με αργία!

Όπως αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών, την Τετάρτη (09/12/2015) ο εισαγγελάς Εφετών, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, Αχιλλέας Ζήσης ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του διότι το δημοτικό οικόπεδο που είχε χωροθετηθεί για την ανέγερση του σχολείου ήταν καταπατημένο από αυθαίρετα ιδιωτών, με αποτέλεσμα να χαθεί η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση να ζητάει πίσω 1 εκατομμύριο ευρώ!

Όλα συνέβησαν την τετραετία 2010 - 2014.

Ο Σίμος Δανιηλίδης, υποβάλλει φάκελο στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 3,1 εκατομμυρίων ευρώ (συγχρηματοδότηση ΕΕ και Ελληνικού δημοσίου) και να φτιάξει άλλο ένα νηπιαγωγείο στην περιοχή του.

Στον φάκελο που υποβάλλεται συμπεριλαμβάνεται ένα τοπογραφικό του χαρακτηρισμένου δημοτικού οικοπέδου, ενός στρέμματος, που εμφανίζεται «καθαρό» και έτοιμο για δόμηση.

Οι διαδικασίες προχωρούν, η χρηματοδότηση εγκρίνεται και το πρώτο εκατομμύριο για να κατασκευαστεί το σχολείο εκταμιεύεται.

Όμως, ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο πτωχεύει. Λόγω καθυστερήσεων, ο δήμος ζητά κατάπτωση εγγυήσεων και εκείνος αντιδρά καταγγέλλοντας ότι το οικόπεδο δεν είναι «καθαρό».

Πράγματι, σε έλεγχο που κάνει η Πολεοδομία διαπιστώνει ότι το οικόπεδο δεν είναι «καθαρό». Δε φτάνει που από κάτω περνά ένας αγωγός φυσικού αερίου, αλλά το οικόπεδο έχει καταπατηθεί και από γείτονες ιδιώτες! Πώς, λοιπόν, μπορεί να ανεγερθεί στο σημείο αυτό ένα νηπιαγωγείο;

Το υπουργείο ανακαλεί τις εγκρίσεις, το έργο απεντάσσεται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης και η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητάει πίσω το 1 εκατ., ευρώ.

Ο Δήμαρχος, όμως, επιμένει.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, θέλει λίγο χρόνο για να αποπερατωθεί.

Κι εδώ εισέρχεται η δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας εκτιμά πως σκόπιμα απεκρύβησαν όλα τα στοιχεία για τις ατέλειες του οικοπέδου. Έτσι Δήμαρχος μαζί με αντιδημάρχους και υπαλλήλους του Δήμου διώκονται πλέον με κακούργημα.

Μετά την γνωστοποίηση άσκησης της δίωξης, ο Δήμος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποίαν αναφέρεται πως:

«Ο δήμος μας, υλοποιώντας το δημοτικό πρόγραμμα σχολικής στέγης, ενέταξε την κατασκευή ενός πολυθέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου στο ΕΣΠΑ. Η κατασκευή του έργου θα έδινε λύση στο οξύ πρόβλημα σχολικής στέγης των νηπιαγωγείων.

Η αδυναμία, όμως, της εργολήπτριας εταιρίας να ολοκληρώσει το έργο και η αμετακίνητη θέση της διοίκησης του δήμου να προασπίσει το δημόσιο και το δημοτικό συμφέρον οδήγησε στη νομιμότατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος.

Η διοίκηση του δήμου ήρθε αντιμέτωπη με το δίλημμα: να υποκύψει στις απαιτήσεις του εργολάβου και να σταματήσει το έργο ή να τον κηρύξει έκπτωτο με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Η επιλογή ήταν μονόδρομος για μας. Αποφασίσαμε να προασπίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο το δημόσιο και δημοτικό συμφέρον. Για αυτήν μας την επιλογή οδηγούμαστε στη Δικαιοσύνη.

Δεν φοβόμαστε και δεν το βάζουμε κάτω. Θα αποδείξουμε πως μπροστά στο συμφέρον της κοινωνίας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο κανένα εργολαβικό συμφέρον. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και είμαστε βέβαιοι πως θα βγούμε νικητές για ακόμη μια φορά. Εξάλλου, όταν έχεις μαζί σου το δίκαιο και την αλήθεια δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα».

Και όλη αυτή η κινητοποίηση για ένα νηπιαγωγείο...

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved