ΕΛΛΑΔΑ

Ο λαός αναστενάζει... στα Ειρηνοδικεία

Ο λαός αναστενάζει... στα Ειρηνοδικεία

Αγωνία, αβεβαιότητα και οργή. Αυτά τα συναισθήματα επικρατούν στα Ειρηνοδικεία της χώρας όπου χιλιάδες δανειολήπτες σπεύδουν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη με το ισχύον καθεστώς, που από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους θα πάψει να ισχύει.

Η κυβέρνηση άρχισε να ξεπουλά τα σπίτια των Ελλήνων στα ξένα funds - Μάχη για να σώσουν το σπίτι τους δίνουν χιλιάδες δανειολήπτες

Μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών από τις αρχές του χρόνου μέχρι και χθες (Τρίτη) είχαν κατατεθεί 6.250 αιτήσεις, οι οποίες μέχρι και αύριο, 31 Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τις 8.000.

Οι περισσότεροι δανειολήπτες κατηγορούν την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου για αθέτηση των υποσχέσεων τους, μιας και πριν τις εκλογές φώναζαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και τώρα υπογράφουν το ξεπούλημα των σπιτιών των Ελλήνων σε ξένα funds.

Η μαζική προσέλευση των δανειοληπτών για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη είναι ενδεικτική της ανασφάλειας που αισθάνονται για τον αναμορφωμένο νόμο Κατσέλη που τίθεται σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2016, αλλά και για τις εξελίξεις με την αγορά κόκκινων δανείων από ξένα funds.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 τα ξένα funds δεν μπορούν να αγοράσουν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά δάνεια, καθώς και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά την μετά την 15η Φεβρουαρίου εποχή οι αρμόδιοι υπουργοί τονίζουν ότι η «γραμμή» είναι το καθεστώς αυτό να διατηρηθεί, αν και δεν κρύβουν ότι πρόκειται για δύσκολη μάχη.

Τους δανειολήπτες που επιθυμούν υπαγωγή στο νόμο διευκόλυνε η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για παράταση της προσκόμισης των απαραίτητων εγγράφων έως και 47 ημέρες μετά την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ελλάδος, η εν λόγω εγκύκλιος δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά «αντιθέτως δημιουργεί νέα νομικά αδιέξοδα στους δανειολήπτες και τους νομικούς παραστάτες τους, αφού προβαίνει σε contra legem ερμηνεία του νόμου».

Σχετικές ειδήσεις