Οι αγρότες «πολιορκούν» την κυβέρνηση - Σε πανικό το Μαξίμου

Newsbomb

Οι αγρότες «πολιορκούν» την κυβέρνηση - Σε πανικό το Μαξίμου

Μορφή χιονοστιβάδας φαίνεται πως έχουν πάρει οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έκαναν από χθες, Τετάρτη (20/01/2016) σαφείς τις διαθέσεις τους απέναντι στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, στήνοντας μπλόκα σε πολλές περιοχές.

Χθες, οι αγρότες έκλεισαν κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ το μεγαλύτερο μπλόκο είναι αυτό των Τεμπών, όπου εκατοντάδες τρακτέρ Λαρισαίων αγροτών έφτασαν σε φάλαγγα, υπό την άμεση επίβλεψη της Αστυνομίας. Η άφιξη των 1.000-1.200 τρακτέρ εκεί, όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, έγινε με κόρνες και συνθήματα, με τους αγρότες να φωνάζουν «Δεν θα αντέξουν».

Τα μπλόκα της Θεσσαλίας

Προς τον οδικό κόμβο των Μικροθηβών θα κατευθυνθούν σήμερα οι αγρότες του Αλμυρού, των Φαρσάλων, της Κάρλας και του Βελεστίνου, μετά τη χθεσινή αναβολή των κινητοποιήσεων τους εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που επικρατούσε στην περιοχή.

Aπό το σημείο προσυγκέντρωσης στη θέση Πλατάνια του Αλμυρού ξεκίνησαν τα τρακτέρ με κατεύθυνση τον νευραλγικό κόμβο των Μικροθηβών, όπου θα θα συγκεντρωθούν και οι αγρότες από την περιφέρεια των Φαρσάλων. Την ίδια κατεύθυνση έχουν και οι αγρότες από τον κάμπο, το Βελεστίνο και τα χωριά της Κάρλας.

Το επόμενο αγροτικό μπλόκο που αφορά στους αγρότες από τα χωριά της Καρδίτσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθοδηγείται από τον παλαίμαχο αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, έχει κατεύθυνση προς τον οδικό κόμβο της Νίκαιας, 10 χλμ περίπου νότια της Λάρισας.

Αυτά είναι τα τρία μεγάλα μπλόκα, μαζί με εκείνο των Τεμπών, που θα στήσουν οι Θεσσαλοί αγρότες στην περιφέρεια Θεσσαλίας και πάντα πάνω σε στρατηγικής σημασίας οδικούς κόμβους επί της ΠΑΘΕ.

Σε συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς προχωρούν και οι αγρότες του Νομού Δράμας στο μπλόκο Κοκκινογείων, με τον κ. Χρήστο Γκόντια, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εκ νέου κατάρτιση του με τη συμβολή των αγροτών. Στο τελωνείο του Προμαχώνα, το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων που αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, προχωρά σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Αποκλεισμός του Λιμανιού στο Βόλο από αλιείς

limani

Σε πολύωρο αποκλεισμό του λιμανιού Βόλου προχωρούν σήμερα εκατοντάδες αλιείς του νομού Μαγνησίας μετά τη χθεσινή αναβολή της κινητοποίησης λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης που επικρατούσαν στην περιοχή.
Στο λιμάνι του Βόλου από την Τετάρτη (20/01/2016) παρατάχθηκαν περισσότερα από 50 καΐκια, ωστόσο δεν μπόρεσαν να φθάσουν και να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό αλιείς από το Νότιο Πήλιο και το Τρίκερι λόγω του χιονιά.

Αγρότες στα μπλόκα της Βορείου Ελλάδος: «Δεν το κουνάμε από εδώ»!

thessaloniki

Στη Θεσσαλονίκη, κλειστή παρέμεινε η Λεωφόρος Νίκης στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, όπου από νωρίς έχουν δεμένα και τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο οι αλιείς. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στα διόδια Μαλγάρων.

promahonas1

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο που έχει στηθεί, από τις 15 Ιανουαρίου, αριθμεί περισσότερα από 1300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και αναμένονται και άλλα…

Σύμφωνα με δηλώσεις του αγροτοσυνδικαλιστή Στέργιου Λίτου στο ΑΠΕ ΜΠΕ, σημαντική θεωρείται η γενική συνέλευση που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα. Κατά την διάρκεια αυτής θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για τη μορφή των σημερινών κινητοποιήσεων.

«Το πιο πιθανό είναι να αποφασίσουμε κλείσιμο των συνόρων από τη μία το μεσημέρι και μετά και επ' αόριστον» ανέφερε ο ίδιος.

Το συγκεκριμένο μπλόκο έχει δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση έως το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλιώς όπως έλεγαν χθες οι αγρότες: «Δεν θα φύγουμε από το σημείο».

Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννη Παναγή, να λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν το κουνάμε από εδώ. Αντιθέτως ενισχύουμε το μπλόκο και συζητάμε και άλλου είδους κινητοποιήσεις».

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

«Δεν αποκλείεται να πάμε στο τελωνείο της Εξοχής και να το κλείσουμε», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.

«Ραντεβού» στην κεντρική πλατεία του Κιλκίς, έδωσαν αγρότες και άλλοι επαγγελματικοί φορείς, και όλοι μαζί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσουν στο μπλόκο που έχει στηθεί επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Πεστριτσίου (είσοδο του Κιλκίς), προκειμένου να αποφασίσουν τι ακριβώς θα κάνουν σήμερα, όπως σημείωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τερζής.

Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στην είσοδο της Χαλκδηδόνας -όπου πραγματοποιούνται διαρκώς συμβολικοί αποκλεισμοί- στα διόδια Μαλγάρων και στον κόμβο Μηλοτόπου Πέλλας.

Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ, ενώ ενισχύεται διαρκώς και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Επίσης, σε αποκλεισμούς προχωρούν στο κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια, στον κόμβο Μακροχωρίου και στην Χαλκηδόνα, ενώ την Παρασκευή οι αγρότες προτίθενται να κλείσουν το δρόμο στο μπλόκο της Κουλούρας, σύμφωνα με όσα είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης και μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων ανέφερε ότι αύριο αναμένεται αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Τα μπλόκα της Πελοποννήσου

Παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου Αργολίδας και του Βλαχιώτη Λακωνίας οι αγρότες της Πελοποννήσου.

argosΣτη Λακωνία έχει ξεκινήσει η μετακίνηση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από την περιοχή της Μάνης προς την περιοχή της Λίμνης, λίγο έξω από το χωριό Αιγιές, προκειμένου να στήσουν δεύτερο μπλόκο, επί της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Μάνης, Δημήτρης Δημητριάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως βρίσκεται σε η κίνηση των τρακτέρ προς το σημείο του μπλόκου στην περιοχή της Λίμνης.

«Θα μείνουμε στο μπλόκο και δεν υποχωρούμε. Δεν έχουμε σκοπό να κλείσουμε την εθνική οδό προς το παρόν, γιατί δεν στοχεύουμε να ταλαιπωρήσουμε τους συγχωριανούς μας και τους επαγγελματίες. Μήνυμα στην κυβέρνηση και έξω θέλουμε να στείλουμε, ότι δεν θα ανεχτούμε τον αφανισμό μας και θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων» υποστήριξε ο Δημήτρης Δημητριάδης.

Στον δρόμο ετοιμάζονται να βγουν και οι αγρότες της Κορινθίας, με μπλόκο που θα δημιουργήσουν πλησίον του νέου μεγάλου εμπορικού κέντρου στην Κόρινθο.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Συκιωνίων, Παναγιώτης Φιακάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, στο δημαρχείο Κιάτου, όπου συζήτησαν για τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων από ζημιές που προκάλεσαν χαλαζοπτώσεις και τους ενημέρωσε ότι με μεγάλη πίεση μπορεί να δοθούν μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε ότι σύντομα θα βγει πρόγραμμα χρηματοδότησης για τοποθέτηση αντιχαλαζικών δικτύων με ευνοϊκότερους όρους, προκειμένου να ενταχθούν αγρότες και να προφυλάξουν την παραγωγή τους.

Αύριο Παρασκευή (22/01/2016) από τις 10:00, θα δημιουργήσουν μπλόκο πλησίον του νέου εμπορικού κέντρου Κορίνθου, στην παλιά Σωληνουργία, επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών.

Ο χάρτης με τα μπλόκα των αγροτών σε όλη την Ελλάδα

Κράτησαν «όμηρο» τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για 12 ώρες

«Κόκκινο» πανί για τους αγρότες αποτέλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος ήταν για 12 περίπου ώρες «όμηρος» των διαμαρτυρόμενων που έδωσαν το «παρών» έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας στην Κομοτηνή.

Τόσο το πρωί, όσο και αργά το βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια στο σημείο, μεταξύ αγροτών και αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών, ενώ οι διαδηλωτές έριχναν αυγά και καφέδες. Τελικά οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να σπάσουν την είσοδο και να μπουν στο κτήριο, με τα ΜΑΤ να ρίχνουν δακρυγόνα και μέσα σε αυτό.

Οι αγρότες ζητούσαν επίμονα την απόσυρση του νομοσχεδίου, πριν καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον κ. Αποστόλου. Λίγο μετά από τις 8 μ.μ.,. αγρότες προσπάθησαν να κάνουν έφοδο στο κτήριο, με τους αστυνομικούς να ρίχνουν ξανά δακρυγόνα για να τους απωθήσουν.

Νωρίτερα, είχε κληθεί η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης, Κωνσταντίνα Μελισσάρη η οποία και ζήτησε από τους αγρότες να φύγουν με ειρηνικό τρόπο από το χώρο και να απελευθερώσουν τις πόρτες εξόδου του κτηρίου. Τελικά, αργά το βράδυ οι αγρότες άρχισαν να αποχωρούν, προειδοποιώντας όμως ότι η μάχη θα δοθεί στο δρόμο και στα μπλόκα σε συνεννόηση με το συντονιστικό όργανο.

Ο κ. Αποστόλου από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα φορολογικού καθώς με μια ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, μειώνεται κατά πολύ το ποσό που θα πλήρωναν οι αγρότες αν ίσχυαν όσα προβλέπονταν από το 2013-2014.

Για το ασφαλιστικό, δήλωσε ότι η αύξηση του ποσού που θα κληθούν να καταβάλουν οι αγρότες θα γίνεται σταδιακά ενώ τόνισε ότι έχει τη διάθεση να τους ακούσει.

Λαϊκή αγορά έξω από το υπουργείο Εργασίας

Σε μια συμβολική κίνηση προκειμένου να τονίσουν την αντίθεσή τους στις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού που προωθεί η Κυβέρνηση και τους αφορούν, προχώρησαν χθες, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, αγρότες - παραγωγοί.

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, έχει στηθεί σήμερα το πρωί μια μικρή λαϊκή αγορά μπροστά από το υπουργείο Εργασίας απο αγρότες-παραγωγούς, οι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών τους και στη διάλυση του ΟΓΑ, όπως υποστηρίζουν.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα και τα προϊόντα -συνολικά τριών τόνων- που έχουν στήσει στους πάγκους θα μοιραστούν δωρεάν στους περαστικούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved