ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας για το ασφαλιστικό

Μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας για το ασφαλιστικό

Σε εξέλιξη βρίσκονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Πειραιά ενάντια στις προωθούμενες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό. Οξυμένα τα πνεύματα, διαδηλωτές επιτέθηκαν στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Αναμένεται να ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου και στη συνέχεια στη Βουλή.

Την ώρα που η υπόλοιπη Ελλάδα κόβεται στα δυο από τα αγροτικά μπλόκα, το κέντρο της Αθήνας έχει κατακλυστεί από χιλιάδες διαδηλωτές που αντιδρούν στο νέο ασφαλιστικό.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, των ΔΣ των Ομοσπονδιών και Σωματείων και ευρύτερα τα συνδικαλιστικά στελέχη να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό του υπουργείου Εργασίας, που έχουν αποφασίσει οι ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ. Για τη διευκόλυνση συμμετοχής στην κινητοποίηση, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κήρυξαν δίωρες στάσεις εργασίας από 12:00-14:00 ή από 14:00-16:00.

«Αγωνιζόμαστε για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΔΝΤ για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και παράλληλα διαδηλώνουμε για να εκφράσουμε την οργή μας για τον θάνατο, από εργατικό ατύχημα, του συναδέλφου μας Γ. Σταμέλου, εργαζόμενου στα 5μηνα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας» αναφέρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Παναττική στάση εργασίας στους δήμους, από τις 11:00 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας, έχει κηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στις 12:00 ξεκίνησε μηχανοκίνητη πορεία από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, επί της πλατείας Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, προς το κέντρο της Αθήνας.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή που πραγματοποιούν επιστημονικοί φορείς. Στις 15:00 αναμένεται να λήξει η πανελλαδική στάση εργασίας που κήρυξαν οι γιατροί όλης της χώρας, που εργάζονται σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Θυμίζουμε ότι με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα Πέμπτη (21/01/2016) τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ/ ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα. Θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουράντος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: «Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να κατατεθεί στους φορείς, αφού πρώτα θα είχε προηγηθεί συζήτηση με τους αρμόδιους και τον ελληνικό λαό και θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους αυτό το άδικο, το αντιαναπτυξιακό αντιδημοκρατικό προσχέδιο για το ασφαλιστικό».

Σε δήλωσή του ο Π. Λαφαζάνης, ως επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας - η οποία συμμετέχει στο συλλαλητήριο - τόνισε ότι τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα είναι θάνατος για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και η κυβέρνηση, η οποία μετράει μήνες, δεν μπορεί να τα εφαρμόσει, καθώς γεννιέται ένα νέο κίνημα.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχει και η ΓΣΕΕ, η οποία συμπαρίσταται στον κλάδο των επιστημόνων και απευθύνει κάλεσμα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Νωρίτερα πάντως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος προπηλακίστηκε από διαδηλωτές την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμάνι του Πειραιά

Μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, ορίστηκε η συγκέντρωση ναυτικών από τα σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος εργαζόμενοι του ΝΑΤ, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των Λιμενεργατών. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όπου και θα ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Θοδωρή Δρίτσα.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, ζήτησε την άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Αναφερόμενος στην ένταξη του ΝΑΤ στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, είπε ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει και πρόσθεσε ότι σε όλα τα κράτη της ΕΕ, διατηρείται αυτοτελές και ανεξάρτητο ασφαλιστικό ταμείο για τους ναυτικούς, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, καθώς δεν υπάρχουν μόνον κατηγορίες πλοίων, αλλά και μεγάλος αριθμός ειδικοτήτων που υπηρετούν σε αυτά.

Θυμίζουμε ότι τα πλοία είναι δεμένα σε όλα λιμάνια της χώρας από τις 6 το πρωί της Τετάρτης (21/01/2016), λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης των ναυτικών. Η απεργία λήγει στις 6 πμ., της Παρασκευής (22/01/2016).

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και τα Σιδηροδρομικά Σωματεία πραγματοποιούν στάσεις εργασίας από: 05.00 έως 08.00, από 13.00 έως 16.00 και από τις 21.00 έως και τις 24.00.

Και οι Δήμαρχοι στο πλευρό των διαδηλωτών

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στηρίζει τη σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση των επιστημόνων, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς και «του αγροτικού κόσμου της χώρας, ο οποίος δίνει κάτω από πολύ άνισες συνθήκες τη μάχη για μια αξιοπρεπή ζωή».

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕΔΕ τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συγκυρία, η ψήφιση από την κυβέρνηση νέων επώδυνων μέτρων, που αυξάνουν υπέρμετρα τα ασφαλιστικά βάρη εκατοντάδων χιλιάδων επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα».

Και υπογραμμίζει: «Mετά από σχεδόν δέκα χρόνια κρίσης, οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και η πραγματική οικονομία δεν αντέχουν νέα μέτρα». Καλεί την κυβέρνηση να μην έχει «προτεραιότητα να προσθέτει νέα βάρη στις πλάτες των πολιτών, χωρίς να διασφαλίζει παράλληλα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά να δημιουργήσει ένα δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, που θα στηρίζονται στις αρχές της ανταποδοτικότητας και της δίκαιης κατανομής των βαρών».

Σχετικές ειδήσεις