ΕΛΛΑΔΑ

Προκλητικά αδιάφορη η κυβέρνηση - Οδηγεί τους αγρότες στα άκρα

Προκλητικά αδιάφορη η κυβέρνηση - Οδηγεί τους αγρότες στα άκρα

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη οργανώνουν για την Πέμπτη οι αγρότες από όλα τα μπλόκα εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica το απόγευμα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - «ΚΟΒΟΥΝ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕ ΠΕΝΤΑΩΡΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ - ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στην πλατεία ΧΑΝΘ, πολύ κοντά στο συνεδριακό κέντρο Βελλίδης, όπου είναι προγραμματισμένο να γίνουν στις 7 μ.μ. τα εγκαίνια της έκθεσης.

Κλειστό σε 24ωρη βάση από την Κυριακή το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτοείο για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής, ενημερώνει ότι αύριο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων από τις 12.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 6.00 έως τις 9.00 το απόγευμα.

Εξηγεί πως στο χώρο του τελωνείου θα παραμείνουν τα απαραίτητα για τον αποκλεισμό αγροτικά μηχανήματα καθώς αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ει δυνατόν της πλειοψηφίας των αγροτών του Έβρου. Ανακοινώνει την κλιμάκωση των δράσεων από το Σάββατο με αύξηση κατά πολύ των ωρών του αποκλεισμού και μάλιστα χωρίς διακοπή, ενώ από την Κυριακή προσανατολίζεται στο να ζητηθεί η συμμετοχή αγροτών από την περιοχή του Διδυμοτείχου και ενδεχομένως της Ροδόπης προκειμένου να επιτευχθεί η σε 24ωρη βάση διακοπή λειτουργίας του τελωνείου των Κήπων.

Επισημαίνει πως για πρώτη φορά ο αγροτικός κόσμος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης επιτυγχάνει αυτή τη συσπείρωση με τη συνειδητή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και μεγάλου αριθμού νέων αγροτών ηλικίας 30-45 ετών. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Μπλόκα αγροτών και στην Αθήνα

Εδώ και λίγη ώρα αρκετά τρακτέρ και αγροτικά έχουν συγκεντρωθεί στην Βάρης - Κορωπίου. Αγρότες και οινοπαραγωγοί της από τα Μεσόγεια, το Μαρκόπουλο, την Κερατέα και πολλές ακόμη περιοχές βρίσκονται στο σημείο και διαμαρτύρονται τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για τον φόρο στο κρασί.

Η διέλευση των οχημάτων πραγματοποιείται κανονικά αυτήν την ώρα με τους αγρότες να ενισχύουν συνεχώς το μπλόκο ενώ συζητούν για το πώς και πότε θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

agrotes2 copy
16201763
16201752

Τι αποφασίστηκε στην συνέλευση των Τεμπών

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών πραγματοποίησαν σήμερα, νέα συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

Οι αγρότες στην συνέλευση αποφάσισαν να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους και αποφάσισαν για την Πέμπτη να κλείσουν την διέλευση από τα Τέμπη για 5 ώρες και συγκεκριμένα από τις 16:00 το μεσημέρι έως και τις 21:00 το βράδυ ενώ για την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προσανατολίζονται γαι ολοήμερο αποκλεισμό των Τεμπών.

Όσον αφορά στην έκθεση AGROTICA, η απόφαση που έλαβαν είναι να μην συμμετάσχουν συντεταγμένα ως μπλόκο Τεμπών στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί στην Θεσσαλονίκη, χωρίς αυτό να αποκλείει την συμμετοχή μεμονωμένων αγροτών.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίοι συνεδρίασαν επίσης σήμερα το απόγευμα, έχουν αποφασίσει από την Παρασκευή το απόγευμα να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου την εμφάνιση τους θα κάνουν συμβολικά και τρακτέρ, ενώ προετοιμάζονται και για δυναμική συμμετοχή στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Την Τρίτη (26/1) οι αγρότες που συναντήθηκαν στη Σίνδο αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 66 μπλόκα της χώρας, ενώ την Πέμπτη θα απέχουν από την τους προαποφασισμένους αποκλεισμούς λόγω συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, για να «υποδεχθούν» τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, που θα εγκαινιάσει στις 19.00 το βράδυ τη 26η Διεθνή Έκθεση Agrotica.

Η πλευρά της Νίκαιας εμφανίζεται να σκληραίνει τη στάση της σημαντικά, με πολύωρους -άνω των έξι ωρών- πλέον αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων, αεροδρομίων και λιμανιών.

«Όσοι σκέφτονταν να ταξιδέψουν, καλύτερα να το αναβάλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίτος από το μπλόκο του Προμαχώνα και συμπλήρωσε: «το μπλόκο του Προμαχώνα συμμετείχε στη γενική συνέλευση του μπλόκου στα Τέμπη, που διήρκησε μέχρι τις 2 το πρωί και αποφασίσαμε ότι μαζί με την Νίκαια ενώνουμε τη φωνή μας».

Επίσης, αύριο, οι παράκτιοι αλιείς της ευρύτερης περιοχής, από Μουδανιά μέχρι και Κατερίνη, θα δέσουν τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος της Αριστοτέλους. Παράλληλα, απεργία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας εξήγγειλαν για αύριο και οι παραγωγοί Λαϊκών αγορών.

Έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας οι ανθοπαραγωγοί, στο ύψος των Αφίδνων.

Μακεδονία

Κλειστό παραμένει επ' αόριστον από τις 12 το μεσημέρι το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία καθώς οι συμμετέχοντες σε αυτό αποφάσισαν πολύωρους αποκλεισμούς, ενώ στα άλλα σημεία της γραμμής Σίνδου, ακολουθούν τα ωράρια 12:00-14:00 το μεσημέρι και 18:00-21:00 το βράδυ.

Πάντως, υπάρχουν και οι πιο μετριοπαθείς που δεν ακολουθούν πιστά τα προαναφερόμενα ωράρια, αφού όπως λένε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «δεν θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με την κοινωνία και να δημιουργήσουμε κυκλοφοριακά κομφούζιο», ενώ δεν λείπουν και αυτοί, που απλώς έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους αριστερά και δεξιά στο οδόστρωμα, χωρίς να προβαίνουν σε κανέναν αποκλεισμό.

Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, το «μεσημέρι θα κλείσουν συμβολικά από τις 14:00 και για μια ώρα, ενώ θα παρακολουθούμε στενά τι γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο». Υπενθυμίζεται ότι στον νομό έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη και το απόγευμα προγραμματίζεται συνάντηση στην κεντρική πλατεία.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ- οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής, προχωρώντας σε αιφνιδιαστικούς μισάωρους αποκλεισμούς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες από το συγκεκριμένο μπλόκο αποχωρούν και κατευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στο συγκεκριμένο μπλόκο, η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και σήμερα 18:00-21:00 το βράδυ θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και αυτοί συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο.

Στον νομό Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Λασκάκη, δύναμη του μπλόκου κατευθύνθηκε ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Στο μεταξύ, περισσότερα από 180 τρακτέρ έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων και τονίζεται ότι πρόκειται για το μπλόκο Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς. Και αυτοί συντάσσονται με την απόφαση της Σίνδου.

Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα, ενώ όλα ακολουθούν τη «γραμμή», που αποφασίστηκε στη Σίνδο.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και θα κάνουν και σήμερα 12:00-14:00 το μεσημέρι συμβολικούς αποκλεισμούς. Στήθηκε και το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, δεν προτίθενται να προβούν σε κάποια κινητοποίηση, ωστόσο θα δώσουν «παρών» στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, λίγα μέτρα πιο πάνω, έχει στηθεί το μπλόκο του αεροδρομίου «Μακεδονία», που θα «μπλοκάρει» το δρόμο από τις 19.30 και για μία ώρα.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στο 1ο χιλιόμετρο Πολυγύρου Θεσσαλονίκης, είναι δυναμικότητας άνω των 700 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τρακτέρ τα οποία βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο και το απόγευμα από τις 18:00 μέχρι και τις 21:00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και σήμερα θα γίνουν αποκλεισμοί 12-13.00 το μεσημέρι και 17-18.00 το απόγευμα.

Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Πελοπόννησος

Στις 11:00, αγρότες έκλεισαν την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο Καλαμάκι, με αποτέλεσμα, για άλλη μία φορά, να έχουν αποκοπεί η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα από την Αττική, ενώ, ήδη, έχουν αρχίσει να σχηματίζονται ουρές. Σημειώνεται, ότι είναι κλειστή επ' αόριστον, από χθες το μεσημέρι, η νέα εθνική οδός στα διόδια του Ισθμού.

Στο μπλόκο του Ισθμού, οι αγρότες της Κορινθίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά από αγρότες της Νεμέας και του Φενεού, καθώς και από αγρότες της Λακωνίας από το μπλόκο του Ευρώτα, οι οποίοι έφτασαν από το πρωί στα διόδια του Ισθμού με πολλά αγροτικά αυτοκίνητα.

Για έκτακτα περιστατικά υγείας, οι αγρότες ανοίγουν διόδους και επιτρέπουν στα αυτοκίνητα να περάσουν από τα μπλόκα της Πελοποννήσου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ανοίγουν και θα κλείνουν, ανά διαστήματα, την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι.

Στα δύο έχουν «κόψει» την Πελοπόννησο οι αγρότες της Αρκαδίας, οι οποίοι από τις 13:00 έχουν κλείσει τα διόδια Νεστάνης, μην επιτρέποντας την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης.

Στο σημείο έχει δημιουργηθεί ουρά αυτοκινήτων, ενώ απίστευτη ταλαιπωρία υφίστανται οι διερχόμενοι οδηγοί, αφού η κυκλοφορία των οχημάτων από Τρίπολη προς Κόρινθο διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Άργους, μέσω του Αχλαδόκαμπου, και επανακάμπτουν στον κόμβο Στέρνας του αυτοκινητοδρόμου.

Όσοι κατευθύνονται από Κόρινθο προς Τρίπολη και Καλαμάτα βγαίνουν από τον αυτοκινητόδρομο στον κόμβο Στέρνας, φτάνουν στο Άργος και ακολουθούν την παλαιά εθνική οδό έως την Τρίπολη, όπου επανακάμπτουν στον αυτοκινητόδρομο στον κόμβο Τρίπολη Βόρεια.

Νωρίτερα, οι αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ στην Τρίπολη και πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία διαμαρτυρίας, παραλύοντας κυκλοφοριακά το κέντρο της πόλης.

Τον κόμβο του Ασπροχώματος έκλεισαν και σήμερα μέχρι τις 2:30 μ.μ., οι αγρότες της Μεσσήνης, ενώ την ίδια ενέργεια δηλώνουν ότι θα κάνουν και το απόγευμα.

Στο μεταξύ, νωρίς το πρωί, αγρότες της Τριφυλίας ξεκίνησαν από τους Γαργαλιάνους και αφού πέρασαν από τις κεντρικές πλατείες των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας, κατέληξαν στον κόμβο του Καλού Νερού. Εκεί αναμένεται να αποκλείσουν συμβολικά για μισή ώρα το δρόμο. Μαζί τους βρίσκονται και ελεύθεροι επαγγελματίες της περιοχής. Στις 2:30 μ.μ. θα κλείσουν και πάλι για ένα ημίωρο τον κόμβο.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αυτοκινητοπορεία αγροτών και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του διοικητηρίου της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας.

Οι αγρότες στις 12.00 περίπου το μεσημέρι μπήκαν με δύναμη διακοσίων περίπου τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων από το μπλόκο του Κουτσοποδίου στην πόλη του Άργους και μέσω των κεντρικών οδών έφτασαν στην πλατεία, όπου για λίγο στάθμευσαν και από μικροφώνου εξέθεσαν τα αιτήματά τους για να γίνουν γνωστά στους πολίτες.

Στην συνέχεια οι αγρότες κατευθύνθηκαν στο Ναύπλιο, όπου μέσω της 11ης μπήκαν στην πόλη κι έφτασαν στην πλατεία Δικαστηρίων, δημιουργώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη και από εκεί κατευθύνθηκαν στην παραλιακή Ναυπλίου - Νέας Κίου και αυτή την ώρα πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του διοικητηρίου της περιφερειακής ενότητας κι εσπεριδοκαλλιεργητές πέταξαν κλούβες με πορτοκάλια.

Οι αγρότες ολοκληρώνοντας την παράσταση διαμαρτυρίας θα επιστρέψουν στο μπλόκο του Κουτσοποδίου και ο κ. Δήμας κάλεσε να τους ενισχύσουν στο μπλόκο και οι άλλες επαγγελματικές τάξεις της Αργολίδας που θίγονται από το ασφαλιστικό.

Ήπειρος

Συμβολικό αποκλεισμό της ΔΟΥ Άρτας και του Δημαρχείου, καθώς επίσης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή οδό, πραγματοποίησαν στις 10 το πρωί, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μέλη συνδικαλιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων του νομού.

Στα δύο μπλόκα που έχουν στηθεί στο νομό, στο Κομπότι στην Εθνική οδό 'Αρτας-Αντιρίου, αλλά και στην παλιά γέφυρα, πραγματοποιούνται καθημερινά μεσημέρι και αργά το απόγευμα δίωροι αποκλεισμοί δρόμων.

Ανάλογη είναι η εικόνα στα άλλα μπλόκα της Ηπείρου, στον κόμβο του Λούρου, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στην εθνική οδό Ιωαννίνων- Κακκαβιάς.

Το μεσημέρι κτηνοτρόφοι από τα Ιωάννινα, έκαναν πορεία με τα τρακτέρ τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, έκαψαν δέματα με σανό.

Οι αγρότες της Ηπείρου, οργανώνονται για να μεταβούν αύριο στην Θεσσαλονίκη όπου θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην έκθεση Agrotica.

Θεσσαλία

Στον κόμβο Καρδίτσας, και από τις δύο πλευρές της Ε.Ο. Τρικάλων - Καρδίτσας, παρέταξαν σήμερα τρακτέρ γεωργοί και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής.

Ζάκυνθος - Κεφαλονιά

Περίπου 30 τρακτέρ με 60 αγρότες, αλλά και μέλη του ΚΚΕ και άλλων οργανώσεων, βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην περιοχή της Λούμπας στη Ζάκυνθο, στην είσοδο της πόλης του νησιού και είναι έτοιμοι να αποκλείσουν τον δρόμο.

Οι αγρότες της Κεφαλονιάς έκλεισαν, έως τις 15:00, τον δρόμο που οδηγεί στο Αργοστόλι.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων των δύο νησιών αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες, με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων πολιτών.

Κρήτη

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτών και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος, μέλη των οποίων, με τα αγροτικά οχήματά τους, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων.

Στη συνέχεια, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με πομπή οχημάτων, κορνάροντας μέσα από την πόλη, κατευθύνθηκαν προς την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, συγκεκριμένα στη διασταύρωση προς «Μεγάλα Χωράφια», όπου και θα παραμείνουν.

Το πρώτο κλείσιμο του δρόμου, είχε διάρκεια 15 λεπτά, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συνεχίσουν να κλείνουν για λίγα λεπτά την εθνική οδό.

Στον χώρο της κινητοποίησης οι αγρότες έστησαν μία πρόχειρη κατασκευή σε σημείο που δεν παρεμποδίζει την κυκλοφορία και έχουν υψώσει πανό, ενώ στην περιοχή υπάρχει και αστυνομική δύναμη, κυρίως, για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Στο Ηράκλειο, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν, για δεύτερη ημέρα, στον αποκλεισμό των γραφείων του ΟΓΑ, ενώ αγρότες της περιοχής Αστερουσίων Ηρακλείου βρίσκονται με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητά τους στον κόμβο των Πραιτωρίων, από όπου καλούν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να στηρίξουν τον αγώνα.

Επίσης, σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο μηχανοκίνητη πορεία, στην οποία συμμετείχαν αγρότες με τα αυτοκίνητά τους, με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Αρχανών και Αστερουσίων.

Στο μεταξύ, στον κόμβο του Οροπεδίου παραμένουν αγρότες από το Λασίθι, κλείνοντας κατά διαστήματα τον δρόμο, ενώ αγρότες του νομού συγκεντρώθηκαν και στην Παχειά Αμμο, από την περιοχή της Ιεράπετρας, της Σητείας και του Μεραμβέλλου Λασιθίου, οι οποίοι, επίσης, κατά διαστήματα κλείνουν τον δρόμο.

Παράλληλα, οι αγρότες ετοιμάζονται για το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου, στο Ηράκλειο, με μηχανοκίνητη πορεία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων στα Τέμπη Λάρισας, σήμερα Τετάρτη (27-01-2016) από ώρα 12.00’ έως ώρα 15.00’, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα του Π.Α.Θ.Ε. από την χ/θ 365+477 (Κόμβος Γυρτώνης) μέχρι την χ/θ 390+700 (διασταύρωση Στομίου).

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

  • Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Όλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα , φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται α πό τον Α/ Κ Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την Π.Ε.Ο. Βόλου - Λάρισας και στη συνέχεια :

- είτε θα εισέρχονται στ ο ν ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης (χ/θ 365+550 ) θα κατευθύνονται προς την Ε.Ο. Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον α υτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κόμβου Κλειδί Ημαθίας (χ/θ 474+500).

- είτε μέσω της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο. Λάρισας– Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

  • Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

- είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και ακολούθως θα εξέρχονται τ ου ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και θα κατευθύνονται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

- είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου (χ/θ 312+000).

2. Τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου (χ/θ 393+300) και μέσω της Επ.Ο. Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Επ.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου (χ/θ 312+000).

3. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:

  • Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και

  • Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ .ά.).

Παρακαλούμε τους φίλους οδηγούς, να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.


Σχετικές ειδήσεις