ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέα 6 μέλη μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίου τσιγάρων

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέα 6 μέλη μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίου τσιγάρων

Με την προφυλάκιση έξι εκ των κατηγορούμενων ως μελών τού μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των απολογιών για την υπόθεση, η οποία είδε το «φως» την περασμένη εβδομάδα, όταν ύστερα από επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν συνολικά 29 άτομα.

Ανάμεσα σε όσους πήραν το δρόμο για τις φυλακές, είναι οι δύο φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για δύο ομογενείς από τη Σοβιετική Ένωση, 34 και 41 ετών, που, σύμφωνα με τη δικογραφία, συντόνιζαν τις αποστολές των τσιγάρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις απολογίες τους ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε εξάλλου, ένας Έλληνας που φέρεται να έχει ιδιοκτησιακή σχέση με νόμιμη εταιρεία παρασκευής τσιγάρων στο Ντουμπάι. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους 23 κατηγορούμενους που συνελήφθησαν, η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας αποφάσισαν να τους αφήσουν ελεύθερους υπό όρους. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι είχαν περιφερειακούς ρόλους στη δράση του κυκλώματος.

Το δίκτυο λαθρεμπορίας τσιγάρων φαίνεται ότι απλωνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έως την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα, τα παράνομα φορτία είχαν αφετηρία το Ντουμπάι, απ' όπου έφευγαν κρυμμένα σε κοντέινερ πλοίων. Φτάνοντας στον Πειραιά, τα τσιγάρα κατέληγαν με φορτηγά σε αποθήκη του Ασπρόπυργου, ενώ μεγάλες ποσότητες κατευθύνονταν στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου διανέμονταν σε μικρότερους λαθρεμπόρους της πόλης ή διακινούνταν σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας αλλά και στη Βουλγαρία, μέσα από περάσματα των συνόρων.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση κατασχέθηκαν πάνω από 750.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα σε αποθήκες στον Ασπρόπυργο και στο Δερβένι Θεσσαλονίκης, ενώ, εκτιμάται ότι τον τελευταίο χρόνο, το κύκλωμα διακίνησε 5,5 εκατ. πακέτα λαθραία τσιγάρα, με τους διαφυγόντες δασμούς για το ελληνικό Δημόσιο να ξεπερνούν τα 19 εκατ. ευρώ.

Αστυνομικοί είχαν μπλοκάρει τα τηλέφωνα των φερόμενων ως «εγκέφαλων» του κυκλώματος, ενώ βιντεοσκοπήθηκαν κινήσεις των εμπλεκόμενων με μεταφορές τσιγάρων από κοντέινερ σε μικρά βαν. Εκτός από τους συλληφθέντες, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 50 πρόσωπα που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση.

Σχετικές ειδήσεις