ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάσταση συναγερμού ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για το προσφυγικό

Σε κατάσταση συναγερμού ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για το προσφυγικό

Διάσκεψη για την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση πραγματοποίησαν στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, στο Λονδίνο, οι Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού, με αντικείμενο την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής τους παρέμβασης.

Στη Διάσκεψη συμμετείχε και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τα γραφεία του οποίου επισκέφθηκε σήμερα (17/02/2016) ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κ. Peter Maurer, σε συνέχεια των συναντήσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο.

Πιο συγκεκριμένα, στη Διάσκεψη τονίστηκε ότι, καθώς η Ευρώπη βιώνει μια άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των μετακινούμενων πληθυσμών που καταφθάνουν στα εδάφη της αναζητώντας προστασία και ασφαλές καταφύγιο, οι Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου κλιμακώνουν την ανθρωπιστική παρέμβασή τους προς όφελος των ευάλωτων μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος ή εθνικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται να καταγραφούν με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια οι ανάγκες των νεοεισερχομένων μεταναστών, καθώς και οι διαδικασίες ενσωμάτωσης που οφείλουν να ακολουθηθούν για την ομαλή ένταξη και προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες.

Στόχος της Διάσκεψης υπήρξε η αποτίμηση και ανάλυση των γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του 2015, σε σχέση πάντοτε με το μεταναστευτικό φαινόμενο, η ανάδειξη του ανθρωπιστικού έργου που έχει παραχθεί έως αυτή τη στιγμή από το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού, όπως επίσης και η παραγωγή νέων ιδεών, προτάσεων και δεσμεύσεων για το άμεσο μέλλον.

Στη Διάσκεψη του Λονδίνου ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εκπροσωπήθηκε σε ανώτατο επίπεδο από τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιο Αυγερινό, το μέλος του Κ.Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ. και Πρέσβη ε.τ. κ. Διονύσιο Κοδέλλα, καθώς και την υπεύθυνη Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων Ε.Ε.Σ. & Επικεφαλής της Διεθνούς Έκκλησης Έκτακτης Ανάγκης κ. Αγγελική Φανάκη.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής συμμετείχαν σε μια σειρά από συναντήσεις εργασίας, όπου παρουσίασαν το συνολικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν γόνιμες απόψεις με εκπροσώπους των συστατικών Μερών του Κινήματος και απεσταλμένους ξένων Εθνικών Συλλόγων με στόχο την ισχυροποίηση της συνεργασίας και της αμοιβαίας λογοδοσίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών ως απάντηση στη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση.

Παράλληλα, σήμερα πραγματοποιήθηκε η ισχυρού συμβολισμού επίσκεψη του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κ. Peter Maurer στα Κεντρικά Γραφεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιο Αυγερινό.

erytgros stavros

Στην ιδιαίτερα θερμή και εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τη Διεθνή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τρέχουσας μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Η κοινή αυτή δράση αποτυπώνεται στην παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών (RFL), υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας ευάλωτων μεταναστών και προσφύγων, καθώς και στην ανάληψη άμεσων ενεργειών για την αποτελεσματική διαχείριση ιατροδικαστικών θεμάτων (όπως είναι η ορθή διαχείριση των νεκρών και η διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων).

Η ICRC αποτελεί έναν ανεξάρτητο και ουδέτερο Οργανισμό που παρεμβαίνει σε διεθνές επίπεδο με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την παροχή βοήθειας στα θύματα ένοπλων συγκρούσεων ή άλλων καταστάσεων βίας. Δραστηριοποιείται σε πάνω από 80 χώρες για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ταυτόχρονα προωθεί το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την ενσωμάτωση των κανόνων που απορρέουν από αυτό στην εσωτερική έννομη τάξη των επιμέρους χωρών.

Σχετικές ειδήσεις