ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γολγοθάς των προσφύγων μέσα από το φακό του Newsbomb.gr - Έτσι φτάνουν στα σύνορα (photos)

Ο Γολγοθάς των προσφύγων μέσα από το φακό του Newsbomb.gr - Έτσι φτάνουν στα σύνορα (photos)

ToNewsbomb.grκαι ο φωτορεπόρτερ Λευτέρης Παρτσάλης ακολουθούν τα βήματα των προσφύγων καθώς αυτοί προσπαθούν να φτάσουν στην Ειδομένη, με το όνειρο ενός καλύτερου αύριο να τους οδηγεί.

Αποστολή - Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Κουβαλούν στην πλάτη τους ή σ' ένα καρότσι (οι πιο τυχεροί), όλη τους την πραμάτεια... Λιγοστά υπάρχοντα, τα απολύτως απαραίτητα, με την οποία θα πρέπει να ζήσουν μέχρι να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.

Ο δρόμος τους μακρύς και δύσκολος. Αφού στάθηκαν τυχεροί καθώς κατάφεραν να φτάσουν με μια βάρκα από τα τουρκικά παράλια σε κάποιο νησί του ανατολικού Αιγαίου και κατόπιν να φτάσουν στον Πειραιά, τώρα κάνουν με τα πόδια ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής προς την Ειδομένη.

odiporiko42

Κάποιες στιγμές, μην αντέχοντας άλλο, «σπάνε», λυγίζουν και σταματούν για να πάρουν μια ανάσα και να συνεχίσουν καθώς δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

odiporiko40

Περνούν μέσα από χωράφια, λιβάδια, μικρούς δρόμους ή και μεγάλες οδικές αρτηρίες, μαζί με τα παιδιά τους που και αυτά σηκώνουν με όση δύναμη έχει το μικρό τους κορμί, κάποια από τα υπάρχοντά τους.

odiporiko43

Κουβέρτες, sleeping bag, ρούχα, λίγα τρόφιμα... η μικρή τους «περιουσία», πολύτιμη για να καταφέρουν να φτάσουν μέχρι την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων, στα σύνορα, τα οποία ελπίζουν ότι θα βρουν ανοιχτά προκειμένου να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική Ευρώπη.

odiporiko44

Εκεί τους περιμένει ένας άλλος γολγοθάς, ο κλειστός σιδερένιος φράχτης, που ανοίγει όταν οι Σκοπιανοί θεωρούν σκόπιμο για να περάσουν με το... σταγονόμετρο κάθε φορά, ελάχιστοι από αυτούς.

Δείτε επιπλέον φωτογραφίες στην παραπάνω gallery.

Σχετικές ειδήσεις