ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στην Ειδομένη

Προσφυγικό: Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στην Ειδομένη

Η Ειδομένη αποτελεί το σκηνικό που αποτυπώνει σήμερα με τον πιο τραγικό τρόπο την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από το προσφυγικό, με χιλιάδες ανθρώπους να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο. Το Newsbomb.gr, βρίσκεται εκεί και καταγράφει στιγμές από το δράμα των προσφύγων, καρέ καρέ.

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Μέρα με τη μέρα η χώρα «βουλιάζει» όλο και περισσότερο από πρόσφυγες, με την Ειδομένη να αποτελεί τη μεγαλύτερη «πληγή» καθώς εκεί περισσότεροι από 10.000 εξαθλιωμένοι άνθρωποι περιμένουν ν' ανοίξουν τα σύνορα και να περάσουν στα Σκόπια, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την κεντρική -κυρίως- Ευρώπη.

odiporiko29

Οι έλεγχοι πλέον είναι πιο αυστηροί, ιδιαίτερα μετά το επεισόδιο της περασμένης Δευτέρας (29/02) όταν πρόσφυγες έριξαν κομμάτι του φράχτη επιχειρώντας να περάσουν με τη βία στη γειτονική χώρα.

Οι αρχές των Σκοπίων έχουν λάβει έκτακτα μέτρα στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον φράχτη.

Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την πλευρά των Σκοπίων, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ανά διαστήματα πετούν ελικόπτερα της αστυνομίας και του στρατού, ενώ στο σημείο εστάλησαν και αύρες εκτόξευσης νερού.

odiporiko6

Από το μεσημέρι της Δευτέρας έως χθες το βράδυ είχαν περάσει μόλις 30 άτομα ενώ από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως τις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9:00, οπότε και ξανάκλεισε η «στρόφιγγα», πέρασαν άλλα 100 άτομα.

Τα σύνορα ανοιγοκλείνουν συνεχώς και οι πρόσφυγες περνούν στα Σκόπια με το... σταγονόμετρο.

Εν τω μεταξύ, με καθυστέρηση αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια εμπορικών αμαξοστοιχιών που βρίσκονται στην Ειδομένη και ήταν προγραμματισμένα για σήμερα το πρωί, καθώς οι αρχές των Σκοπίων κρατούσαν από το πρωί κλειστή τη σιδερόφραχτη πύλη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Αργά το μεσημέρι, αναπτύχθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη από την άλλη πλευρά των συνόρων προκειμένου να ανοίξει η περίφραξη και να περάσουν τα τρένα.

odiporiko9

Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι ήρεμη, με τους πρόσφυγες να είναι πλέον πολύ κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι, μετά από τόσες ημέρες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στην ουδέτερη ζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες από αυτούς δεν έχουν ούτε καν σκηνή για να διανυκτερεύσουν και κοιμούνται στην ύπαιθρο.

odiporiko25

Εκτός από αυτούς που έχουν κατασκηνώσει στην ουδέτερη ζώνη, άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.

Χθες, μέσα στην απελπισία της μια 30χρονη πρόσφυγας επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί, αλλά μέλη εθελοντικών οργανώσεων πρόλαβαν το κακό και την φρόντισαν, παρέχοντάς της και ψυχολογική στήριξη.

Δείτε επιπλέον φωτογραφίες από την Ειδομένη, στην παραπάνω gallery.

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά καταφθάνουν συνεχώς νέοι πρόσφυγες με επιβατηγά πλοία από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σήμερα Τετάρτη (02/03) κατέπλευσαν ήδη το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη και το «Βlue Star 2» με 187 μετανάστες και πρόσφυγες.

Συνολικά υπολογίζεται ότι σήμερα, στον Πειραιά βρίσκονται περίπου 2.500 πρόσφυγες, μετατρέποντας το λιμάνι σε έναν άτυπο καταυλισμό. Ο Ερυθρός Σταυρός διανέμει από το πρωί τρόφιμα ενώ παιδίατροι του «Χαμόγελου του παιδιού» εξετάζουν συνεχώς παιδιά που χρήζουν φροντίδας.

Το μεγαλύτερο βάρος των προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, βρίσκεται στη Λέσβο, όπου, 3.062 άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ήδη πιστοποιηθεί, δεν μπορούν να επιβιβαστούν σε πλοία και να αποχωρήσουν.

Κι αυτό γιατί, με τα ελληνοσκοπιανά σύνορα -ουσιαστικά- κλειστά, γίνεται προσπάθεια να μην φτάνουν, κυρίως στον Πειραιά, «καραβιές» προσφύγων, με την ίδια συχνότητα όπως τις προηγούμενες εβδομάδες καθώς, αυτοί δεν έχουν που να φιλοξενηθούν.

Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα (02/03) το πρωί, ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας, έφτασε μόλις στους 84. Σήμερα όμως, βοηθούντος του καλού καιρού, αποβιβάζονται στις ακτές της Λέσβου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ήδη σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex από το ξημέρωμα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι, διέσωσαν και μετέφεραν στον εμπορευματικό λιμένα της Μυτιλήνης περίπου 900 άτομα.

Στο σύνολο τους αυτά, μεταφέρθηκαν στο hot spot της Μόριας προκειμένου να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν.

Στο μεταξύ με οργανωμένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας μετακινήθηκαν σήμερα προκειμένου να απελαθούν στην Τουρκία, 150 Πακιστανοί παράνομοι μετανάστες.

Στο σύνολο τους κρατούντο εδώ και μέρες στο hot spot της Μόριας και νωρίς το πρωί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου φρουρούμενοι επιβιβάσθηκαν στο πλοίο «Νήσος Μύκονος» με προορισμό της Καβάλα. Από εκεί σύμφωνα με αστυνομικές πηγές υπάρχει ο σχεδιασμός της κράτησης τους σε κέντρο στη περιοχή της Ξάνθης και στη συνέχεια της απέλασης τους μέσω Έβρου στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, το πρωί αναχώρησαν για την Καβάλα με το πλοίο «Νήσος Μύκονος», περίπου 900 πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ το απόγευμα με το πλοίο «Blue Star 1» της γραμμής για Πειραιά από τη Μυτιλήνη θα αναχωρήσουν 328 άτομα. Στο ίδιο πλοίο από τη Χίο θα επιβιβασθούν 150 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο σύνολο τους τα εισιτήρια τους έχουν ήδη εκδοθεί.

Στη Χίο μέχρι όλο το περασμένο 24ωρο δεν πιστοποιήθηκε ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης αφού οι ροές ήταν πραγματικά μηδενικές. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 971 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 125 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες ενώ στο νησί βρίσκονται 853 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Στην Καβάλα, 750 πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν από το εκθεσιακό κέντρο όπου φιλοξενούνται σε άλλο χώρο, προκειμένου αυτός να καθαριστεί και να υποδεχθεί το απόγευμα της Τετάρτης άλλα 800 άτομα, τα οποία θα φτάσουν από τη Μυτιλήνη. Παράλληλα, η Ελευθερούπολη ετοιμάζεται να υποδεχθεί -επίσης από τη Μυτιλήνη- άλλα 150 άτομα.

Στις Σέρρες, η φημολογία για δημιουργία κέντρου υποδοχής στο στρατόπεδο της Ροδόπολης συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, ενώ και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε αρνητικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εν τω μεταξύ στο Χέρσο Κιλκίς, συνεχίζουν να φιλοξενούνται γύρω στους 500 πρόσφυγες.