ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Τεταμένο κλίμα με νέες κινητοποιήσεις προσφύγων - Ξεπερνούν πια συνολικά τις 52.400

Ειδομένη: Τεταμένο κλίμα με νέες κινητοποιήσεις προσφύγων - Ξεπερνούν πια συνολικά τις 52.400

Για τρίτο 24ωρο παραμένει υπό κατάληψη η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του βενζινάδικου του Πολυκάστρου, από πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο σημείο όπου έχει στηθεί εδώ και λίγο καιρό, ένας πρόχειρος καταυλισμός, στον οποίο διαμένουν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, οι συγκεντρωμένοι που έχουν στήσει σκηνές στο οδόστρωμα, ζητούν ν' ανοίξουν τα σύνορα.

Από το σημείο διέρχονται μόνο Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία, η κίνηση των οποίων διεξάγεται με χαμηλές ταχύτητες. Αντίθετα, τα βαριά οχήματα, φορτηγά και νταλίκες, κινούνται μέσω παρακαμπτήριων δρόμων.

Ανάλογη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη και στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.

Παράλληλα, υπό κατάληψη βρίσκεται για 17η μέρα η σιδηροδρομική γραμμή στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων.

Εν τω μεταξύ, υπό διερεύνηση από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης, βρίσκεται το περιστατικό εντοπισμού αλλοιωμένου φαγητού, κατά τη χθεσινή σίτιση.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το φαγητό μοιράστηκε από την PRAKSIS, ενώ την ευθύνη προμήθειάς του έχουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», οι οποίοι ανέφεραν ότι πρώτη φορά διαπιστώθηκε τέτοιο πρόβλημα από την ιδιωτική εταιρία παρασκευής φαγητού στην οποία έχει ανατεθεί η προμήθεια και το θέμα θα διερευνηθεί.

Πάντως αν και οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για στομαχικές διαταραχές, εντούτοις κανείς δεν προσήλθε για παροχή πρώτων βοηθειών στα ιατρεία των ΓΧΣ.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή, άγνωστοι διέρρηξαν χθες την αποθήκη της Ύπατης Αρμοστείας και αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα.

Στο camp της Ειδομένης σήμερα Δευτέρα 4 Απριλίου, βρίσκονται 1.1290 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 28.880 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ στην Αττική βρίκσονται 14.471, με 4.725 από αυτούς να παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Στα νησιά, βρίσκονται συνολικά 6.232, με τη Λέσβο να διατηρεί τα «πρωτεία» με 3.359 ανθρώπους.

Συνολικά, ο αριθμός των «εγκλωβισμένων» στην Ελλάδα, φτάνει σήμερα τις 52.451 πρόσφυγες και μετανάστες.

Δείτε ΕΔΩ τις προσφυγικές ροές σήμερα Δευτέρα

Πηγή φωτογραφίας: seleo.gr

Σχετικές ειδήσεις