ΕΛΛΑΔΑ

Κραυγή αγωνίας για τις συνθήκες στο Ελληνικό μετά και το θάνατο 17χρονης προσφυγοπούλας

Κραυγή αγωνίας για τις συνθήκες στο Ελληνικό μετά και το θάνατο 17χρονης προσφυγοπούλας

Οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, επανέρχονται με τον πιο τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα, μετά το θάνατο μιας 17χρονης κοπέλας από το Αφγανιστάν, που έμενε εκεί με την οικογένειά της.

Μια 17χρονη κοπέλα από το Αφγανιστάν, η οποία διέμενε στον καταυλισμό του Ελληνικού, άφησε την τελευταία της πνοή στο Λαϊκό Νοσοκομείο, την περασμένη Δευτέρα.

Η κοπέλα είχε αισθανθεί αδιαθεσία (αδυναμία και πόνο στο στομάχι) πριν από λίγες ημέρες και μεταφέρθηκε από τη μητέρα της στο γιατρό του κέντρου φιλοξενίας στο Ελληνικό. Από εκεί κρίθηκε απαραίτητο να διακομισθεί στο Λαϊκό νοσοκομείο όπου της συστήθηκε να παραμείνει για ολιγοήμερη νοσηλεία.

Όμως, με απόφαση της οικογένειάς της και δική της, έφυγε από το νοσοκομείο. Λίγες ώρες μετά την επιστροφή της στο Ελληνικό όμως, ένιωσε αδιαθεσία, λιποθύμησε και μεταφέρθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο.

Εκεί, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι γιατροί έδωσαν «μάχη» για να την κρατήσουν στη ζωή όμως δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα η 17χρονη ν' αφήσει την τελευταία της πνοή τη Δευτέρα (18/4).

Τα αίτια του θανάτου της έχουν μείνει αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, είχε σημειωθεί κρούσμα ηπατίτιδας στο Ελληνικό ενώ τόσο ο δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Α.Ε.» Σουλτάνα Σπυροπούλου έχουν εδώ και καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο συγκεκριμένο χώρο.

Χαρακτηριστικά έκαναν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες καθώς η θερμοκρασία στην κλειστή αίθουσα αναχωρήσεων του παλαιού αεροδρομίου φτάνει και τους 40 βαθμούς Κελσίου, οι άνθρωποι αναγκάζονται να κάθονται σχεδόν πάνω στη λεωφόρο όπου τα αυτοκίνητα περνούν με μεγάλες ταχύτητες ενώ για τους χιλιάδες που βρίσκονται εκεί, υπάρχουν μόλις 30-40 τουαλέτες και πολλοί αναγκάζονται να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα.

Σχετικές ειδήσεις