ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Στο στρατόπεδο «Ευθυμιοπούλου» το Κέντρο Φιλοξενίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Προσφυγικό: Στο στρατόπεδο «Ευθυμιοπούλου» το Κέντρο Φιλοξενίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Έως 1.700 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, θα έχει τη δυνατότητα να στεγάσει το Κέντρο Φιλοξενίας, το οποίο θα κατασκευάσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Για το σκοπό αυτό, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιου Αυγερινού, και του γενικού γραμματέα της Ερυθράς Ημισελήνου των ΗΑΕ, Mohamed Ateeq Al Falahi.

Ο χώρος που υπέδειξε η ελληνική κυβέρνηση για την κατασκευή του προσφυγικού καταυλισμού, βρίσκεται εντός του στρατοπέδου «Ευθυμιοπούλου», στο Κουτσόχερο Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει ότι η Ερυθρά Ημισέληνος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα παραδώσει 200 προκατασκευασμένους οικίσκους. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ως αρωγός της ελληνικής πολιτείας και μοναδικός νομιμοποιούμενος φορέας εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (Δ.Ο.Ε.Σ.) στην ελληνική επικράτεια, θα διευκολύνει την ομαλή υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, αναλαμβάνοντας συντονιστικό και διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Ερυθρά Ημισέληνο των ΗΑΕ, για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του καταυλισμού, την παροχή υπηρεσιών υποδομής (ύδρευσης, ηλεκτρικού, καθαριότητας, τηλεπικοινωνίας) και λοιπά ζητήματα. Το κόστος της κατασκευής και της παράδοσης των οικίσκων θα καλύψει εξ' ολοκλήρου η Ερυθρά Ημισέληνος των ΗΑΕ.

ees hae3

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου, στην αίθουσα Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, όπου παρευρέθηκαν η Α.Ε. Πρέσβυς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα κ. Sultan Majed Alali, η Γενική Γραμματέας του Κ.Δ.Σ. Ε.Ε.Σ. κ. Ευαγγελία Βελέντζα-Ζουρούδη, το μέλος του Κ.Δ.Σ. Ε.Ε.Σ. και πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, o ακόλουθος Άμυνας των Η.Α.Ε. Συνταγματάρχης κ. Nabat Al Zahmi, ο Διευθυντής Α΄ Κλάδου ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διευθυντής ΣΓ ΑΝΥΕΘΑ Αρχιπλοίαρχος κ. Ι. Παξιβανάκης ΠΝ, η Επικεφαλής της Διεθνούς Έκκλησης Έκτακτης Ανάγκης κ. Αγγελική Φανάκη και ο Επικεφαλής του Γραφείου της Δ.Ο.Ε.Σ. στην Ελλάδα κ. Ruben Cano Revillas.

Σχετικές ειδήσεις