ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού (photos)

Ειδομένη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού (photos)

Νωρίς το πρωί της Τρίτης (24/05) μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη και το οποίο προβλέπει την μεταφορά εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδα.

«Απολύτως ομαλά» εξελίσσεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., για την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης και την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, όπως ενημερώνει η Αστυνομία.

Η περιοχή που βρίσκεται γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί ενώ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημοσιογράφους, φωτογράφους και κάμερες αλλά και στους αλληλέγγυους, οι οποίοι παραμένουν 3 χλμ. μακριά από το σημείο της επιχείρησης.

eidomeni6

Ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα από τα 18 λεωφορεία (30 συνολικά έχουν «επιστρατευτεί» για την επιχείρηση) που βρίσκονταν στο σημείο, μεταφέροντας 838 άτομα, σε δομές φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης.

Οι μετακινούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.

eidomeni4

Τα περισσότερα λεωφορεία κατευθύνονται προς τη Σίνδο και την εκεί δομή που έχει δημιουργηθεί σε πρώην βιομηχανική εγκατάσταση.

eidomeni3

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την επιχείρηση στο cnn.gr.

eidomeni11

Στόχος είναι να επιβιβαστούν σε αυτά οι 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα πειστούν από τους μεταφραστές που έχει επιστρατεύσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι το καλύτερο για αυτούς είναι να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος 1.400 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και 10 διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας.

Ελικόπτερο της Αστυνομίας πετά πάνω από τον καταυλισμό, ώστε να δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής, το κλίμα στην περιοχή της Ειδομένης είναι ήρεμο καθώς όλοι οι διαμένοντες στον καταυλισμό είχαν ενημερωθεί από χθες για την επιχείρηση, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται εντάσεις ενώ η σημερινή πρώτη φάση της επιχείρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι να πέσει η νύχτα.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει μέρες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος της εβδομάδας.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η πρόσβαση δημοσιογράφων στο χώρο, ο κ. Κυρίτσης απέδωσε την απόφαση στην Αστυνομία, αρνούμενος ότι πρόκειται για κυβερνητική γραμμή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «τοπικό» θέμα.

Όπως δήλωσε, η Αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, όταν θα μεταφέρονται άνθρωποι από τα αντίσκηνά τους, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργεία στο χώρο.

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από την Ειδομένη

Το σχέδιο της επιχείρησης

Χθες το πρωί 10 διμοιρίες των ΜΑΤ αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη για την Ειδομένη προκειμένου να βοηθήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου εκκένωσης.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, μία επιχείρηση «στρατιωτικού χαρακτήρα». Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.

Κομισιόν: «Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη»

Την ικανοποίησή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη «εκκένωση» της Ειδομένης και τη μεταφορά των προσφύγων σε «οργανωμένα κέντρα υποδοχής», εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής.

Σχετικές ειδήσεις