ΕΛΛΑΔΑ

Πολύκαστρο: Εκατοντάδες πρόσφυγες αποχώρησαν ήδη από τον καταυλισμό του βενζινάδικου

Πολύκαστρο: Εκατοντάδες πρόσφυγες αποχώρησαν ήδη από τον καταυλισμό του βενζινάδικου

Δεκατέσσερα λεωφορεία έχουν ήδη αναχωρήσει από τον άτυπο καταυλισμό που είχε στηθεί εδώ και μήνες σε βενζινάδικο της ΠΑΘΕ, στο ύψος του Πολυκάστρου, καθώς η επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η επιχείρηση ξεκίνησε, λίγο πριν από τις 07:30 το πρωί της Δευτέρας (13/06) και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας, με 1.800 πρόσφυγες να οδηγούνται σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Λίγο πριν τις 11.00 είχαν αναχωρήσει τα τέσσερα πρώτα λεωφορεία με 166 Σύρι ους πρόσφυγες, τα οποία σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κατευθύνονται προς το κέντρο φιλοξενίας στα Βασιλικά.

Περίπου στις 11:30 αναχώρησαν έξι ακόμα λεωφορεία, μεταφέροντας 257 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, με κατεύθυνση επίσης προς τα Βασιλικά ενώ το μεσημέρι άλλα τέσσερα λεωφορεία με 147 Σύριους έφυγαν από την περιοχή.

Μέχρι στιγμής, οι πρόσφυγες αποχωρούν οικειοθελώς και δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εκτός από τις προσαγωγές 30 ξένων αλληλέγγυων, στις οποίες προχώρησε η αστυνομία. Αργότερα οι αλληλέγγυοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η ΠΑΘΕ Αθηνών - Ευζώνων παραμένει κλειστή από τον κόμβο του Αγίου Αθανασίου ως το ύψος του Πολυκάστρου και η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλιά εθνική.

«Ελπίζω ότι στο κέντρο φιλοξενίας, που θα μας πάνε, οι συνθήκες θα είναι καλές και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς την Ευρώπη. Μείναμε εδώ, επειδή θεωρούσαμε πως αν ήμασταν κοντά στα σύνορα υπήρχε ελπίδα να ανοίξουν» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η 18χρονη Ραφάχ από τη Ράκα της Συρίας.

Ο πατέρας της είναι στην Ολλανδία, όπου θέλει να πάει κι αυτή μαζί με τη μητέρα της και τα δύο μικρότερα αδέλφια της. «Φύγαμε γιατί η κατάσταση είχε γίνει ανυπόφορη. Δεν ξέραμε πώς να προστατευτούμε» ανέφερε η νεαρή.

Η επιχείρηση αυτή, έρχεται περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη μεγάλη επιχείρηση για να αδειάσει η Ειδομένη από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είχαν βρει καταφύγιο κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Διμοιρίες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν από το πρωί στην περιοχή καθώς στην επιχείρηση παίρνουν μέρος περίπου 300 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας.

Βάσει των στοιχείων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, για τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, στον συγκεκριμένο άτυπο καταυλισμό βρίσκονται 1.828 άτομα.

Αύριο Τρίτη, η επιχείρηση αναμένεται να συνεχιστεί στο άλλο βενζινάδικο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, όπου διαμένουν -σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία- 1.109 πρόσφυγες και μετανάστες και το ξενοδοχείο στη στροφή για Ευζώνους (827 άτομα).

Σχετικές ειδήσεις