ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Μάχη για τέταρτη μέρα με τις φλόγες - Αναζωπυρώσεις σε δύο σημεία στο όρος Καντήλι

Φωτιά Εύβοια: Μάχη για τέταρτη μέρα με τις φλόγες - Αναζωπυρώσεις σε δύο σημεία στο όρος Καντήλι

Τεράστια είναι η καταστροφή που άφησε στο πέρασμα της φωτιά στη βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί σχεδόν 50.000 στρέμματα πευκοδάσους.

Οι επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής κάνουν λόγο για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό, επισημαίνοντας πως το φετινό καλοκαίρι χάθηκε.

Από την πλευρά τους οι ρητινοκαλλιεργητές μιλούν για ολική καταστροφή και ζητάνε τη βοήθεια του κράτους.

Ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, αποτελούμενη από πυροσβέστες, δασοφύλακες, στρατιώτες, δίνουν τη μάχη για την κατασκευή δύο αντιπυρικών ζωνών στο όρος Καντήλι, η μία στη μονή Γαλατάκη και άλλη στο χωριό Τρούπη, ώστε να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο στη βόρεια Εύβοια.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισαν στο ΑΠΕ ότι η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης είναι υπεράνθρωπη, για να επωφεληθούν από την άπνοια και να κατασκευάσουν τις αντιπυρικές ζώνες, το πρωί που πετάξουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, να έχει πλήρως ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Την ίδια ώρα όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε εγρήγορση, με οχήματα της Πυροσβεστικής να πραγματοποιούν όλη τη νύχτα περιπολίες, για να αντιμετωπιστούν πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.

Στην περιοχή της Λίμνης έχει ελεγχθεί πλήρως η φωτιά και δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο.

Επίσημα από το απόγευμα της Δευτέρας (1/8) η πυρκαγιά στην περιοχή Λίμνη Ευβοίας τέθηκε υπό έλεγχο ενώ αντιθέτως η φωτιά είχε αναζωπυρωθεί σε δύο σημεία.

Να σημειωθεί ότι οι πύρινες φλόγες πέρασαν μία ανάσα από το μοναστήρι, το οποίο ωστόσο έχει εκκενωθεί από το Σάββατο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λίμνη Ευβοίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αν.υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου, μόλις υποβληθεί επίσημα μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Τόσκας: Ο κόσμος είναι ευχαριστημένος για την καλή απόδοση του κρατικού μηχανισμού

«Από την πρώτη στιγμή που αναφέρθηκε η πυρκαγιά, από το πρώτο λεπτό, χρησιμοποιήθηκαν τα μέσα, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που βρίσκονταν στην Τανάγρα και στη συνέχεια στην Ελευσίνα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι παρών σε αυτόν τον τόπο και όλοι οι τοπικοί φορείς μάς ευχαρίστησαν, όχι μόνο για τη διάθεση των μέσων αλλά και για την καλή οργάνωση και τον συντονισμό όλων των κρατικών φορέων και με τη σύζευξη και με τους άλλους τοπικούς φορείς περιφερειακούς και εθελοντές» τόνισε ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε δηλώσεις του από τη Λίμνη Ευβοίας.

Σχετικές ειδήσεις