ΕΛΛΑΔΑ

Ανατροπή – σοκ στην υπόθεση της Άννυ: «Ίσως είχε πάρει ηρωίνη»

Ανατροπή – σοκ στην υπόθεση της Άννυ: «Ίσως είχε πάρει ηρωίνη»

Από παθολογικά αίτια - ίσως και από ηρωίνη- πέθανε η μικρή Άννυ υποστήριξε ο ιατροδικαστής, κ. Δημήτρης Γαλεντέρης, καταθέτοντας σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου συνεχίζεται η δίκη για την αποτρόπαια δολοφονία της 4χρονης-«Την τεμάχισε μόνος του ο πατέρας της».

Σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε υποστηρίξει στο δικαστήριο ο συνάδελφος του, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Νίκος Καρακούκης, ο μάρτυρας εκτίμησε ότι το μικρό κορίτσι δεν βρισκόταν στη ζωή όταν τεμαχίστηκε.

Η κατάθεση του μάρτυρα, που κλήθηκε στο δικαστήριο από την υπεράσπιση του πατέρα της μικρής Άννυ, Στανισλάβ Μπακατζίεφ, αμφισβητήθηκε έντονα τόσο από την εισαγγελέα της έδρας όσο και από την υπεράσπιση.

Ο κ. Γαλεντέρης υποστήριξε πως κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα από εμετό που εντοπίστηκε σε κουβέρτα, ένα εύρημα που, όπως είπε, δεν αξιοποιήθηκε μέχρι τώρα. Ακόμη, ανέφερε ότι βρέθηκαν λίγες κηλίδες αίματος στο διαμέρισμα της Μιχαήλ Βόδα και όχι - σύμφωνα πάντα με τον ίδιο - πολύ ψηλά στον τοίχο του σπιτιού, όπως αντίθετα υποστήριξαν οι ειδικοί πραγματογνώμονες που προηγήθηκαν.

«Σηκώνω τα χέρια ψηλά...δεν έχω να σας ρωτήσω κάτι άλλο...» είπε η εισαγγελέας της έδρας, αντιδρώντας στους ισχυρισμούς του μάρτυρα ότι οι κηλίδες αίματος που εντοπίστηκαν στους τοίχους του διαμερίσματος - σφαγείου επί της Μιχαήλ Βόδα, ήταν σε ύψος κάτω του ενός μέτρου. «Οι άλλοι μάρτυρες εδώ μας είπαν ότι οι κηλίδες ήταν άνω του ενός μέτρου», συμπλήρωσε η εισαγγελέας.

Ο κ. Γαλεντέρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η 4χρονη να πήρε ναρκωτικά που υπήρχαν στο σπίτι - ο κατηγορούμενος πατέρας της ήταν χρήστης- και εξ' αυτού του λόγου να έκανε εμετό πάνω στην κουβέρτα. «Στις πρώτες φορές οι χρήστες ηρωίνης κάνουν εμετό», είπε συμπληρωματικά ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Ποια ευρήματα σας οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα; Κάνετε άλματα, κάνετε υπερβάσεις. Έχετε βγάλει την απόφασή σας, εμείς να πάμε σπίτι μας δηλαδή....

Μάρτυρας: Έλαβα υπόψη μου τα στοιχεία.

Εισαγγελέας: Ότι λέει ο κατηγορούμενος (σ.σ. ο πατέρας της Άννυ) το λαμβάνετε ως δεδομένο για να καταλήξει σε επιστημονικό συμπέρασμα; Ποια είναι τα αντικειμενικά στοιχεία που είχατε;

Μάρτυρας: Βρήκα στοιχεία που με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Αννυ δεν πέθανε με βίαιο τρόπο, υπάρχει η κουβέρτα, βρέθηκε εμετός…

«Δεν υπήρξε εμπορία οργάνων»

Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσε ο Διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοχεύσεων (ΕΟΜ) κ. Ανδρέας Καραμπίνης, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο μετά το θάνατο της μικρής να έγινε εμπορία των οργάνων της. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δικογραφία για εμπορία οργάνων» είπε ο μάρτυρας.

Στο δικαστήριο κατέθεσε επίσης σήμερα η κ. Αλεξάνδρα Λόλη, πραγματογνώμονας της ΕΛ.ΑΣ. η οποία επισκέφθηκε το διαμέρισμα της Μιχαήλ Βόδα για να συλλέξει στοιχεία, στο πλαίσιο της προανάκρισης που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Πρόεδρος: Η επιλογή των σημείων από το διαμέρισμα πως έγινε;
Μάρτυρας: Το διαμέρισμα ψάχθηκε σπιθαμή προς σπιθαμή πρώτα με γυμνό οφθαλμό... Υπήρχαν αρκετές κηλίδες αίματος σε πλακάκια δαπέδου, κ.ά.
Πρόεδρος: Σε τοίχο δια γυμνού οφθαλμού είδατε κάτι;
Μάρτυρας: Νομίζω πως όχι.

Η κ. Λόλη ανέφερε επίσης στην κατάθεσή της ότι στην τρίτη φάση της έρευνας εντοπίστηκε «μη ορατό λανθάνων αίμα». Οι πιο πολλές κηλίδες ήταν σε ραφιέρες που βρίσκονταν αντικριστά μέσα στο διαμέρισμα, είπε η ίδια.

Πρόεδρος: Αν είχε καθαριστεί ένας τοίχος με χλωρίνη, τι ποσοστό επιτυχίας θα είχατε να εντοπίσετε υλικό;
Μάρτυρας: Το μέσο που χρησιμοποιούμε είναι πολύ ισχυρό και μπορεί να αποκαλύψει πολύ μικρές κηλίδες αίματος...Υπήρχαν σημεία που φαίνονταν καθαρισμός και σημεία που δεν υπήρχε καθαρισμός. Αν γίνει προσπάθεια καθαρισμού μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς μας. Εξαρτάται πόσο επιμελής είναι αυτός που καθαρίζει, πάντα όμως κάτι μένει.
Πρόεδρος: Θυμάστε ποια σημεία φαίνονταν να έχουν καθαριστεί;
Μάρτυρας: Η κουζίνα ήταν πολύ καλά καθαρισμένη, στο χολ υπήρχαν προσπάθειες καθαρισμού. Δεν μπορώ να πω, ωστόσο, με βεβαιότητα ποια σημεία έχουν καθαριστεί.

Η κ. Λόλη ανέφερε στην κατάθεσή της πως οι κηλίδες αίματος εντοπίστηκαν σε ύψος άνω του ενός μέτρου στον τοίχο του διαμερίσματος ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της έδρας, τόνισε ότι δεν αποτελεί κομμάτι της δουλειάς να εκτιμήσει αν ο τεμαχισμός του κοριτσιού έγινε εν ζωή.

«Την τεμάχισε μόνος του ο πατέρας της»

Παράλληλα, αποκλειστική ευθύνη στον Στανισλάβ Μπακατσίεφ (Σάββα), πατέρα της 4χρονης Άννυ, για τη φρικτή δολοφονία της, επέρριψαν οι γονείς του Νικολάι Νασίφ (γνωστού ως Νίκι), ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στη δολοφονία, τον τεμαχισμό και την απόρριψη των μελών της μικρής στα σκουπίδια, αφού πρώτα τα είχαν βράσει.

«Ο Νικολάι μας ανέφερε ότι ο Σάββας του είχε πει πως βρήκε το παιδί νεκρό και το τεμάχισε....Ο γιος μας δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση, δεν μπορούσε ούτε φίδι να πειράξει, ήρθε στην Ελλάδα να καθαρίσει το όνομά του ενώ θα μπορούσε να έχει φύγει....», είπαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, οι γονείς του φερόμενου ως δράστη.

Ειδικότερα, στην κατάθεσή της η μητέρα, του Νικολάι, ανέφερε: «Ο γιος μου δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Πήγε μόνος του στις Βουλγαρικές αρχές για να βοηθήσει στη διαλεύκανσή της. Ο γιος μου ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2004, μόλις είχε τελειώσει το σχολείο. Από τότε έχει έρθει στη χώρα τέσσερις ή πέντε φορές. Κάθε φορά που ερχόταν ήμουν κι εγώ εδώ. Έβρισκε δουλειά και δούλευε. Δούλεψε σε συνεργείο καθαρισμού, σε γυμναστήριο στο Μαρούσι, κ.ά. Την τελευταία φορά ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να πάει στην Κύπρο για δουλειά αλλά δεν πήγε. Εγώ επέμενα να επιστρέψει στη Βουλγαρία».

Πρόεδρος: Γιατί επιμένατε να επιστρέψει στη Βουλγαρία; Σας είπε ότι είχε συμμετοχή στον τεμαχισμό;

Μάρτυρας: Όχι, ούτε είπε κάτι, ούτε έκανε κάτι.

Πρόεδρος: Τότε γιατί τον παρακινήσατε να γυρίσει στη Βουλγαρία;

Μητέρα: Για να πάει στην αστυνομία να καταγγείλει αυτά που είχε ακούσει για την Άννυ.

Πρόεδρος: Τι σας είχε πει;

Μάρτυρας: Ο Νίκι μου είπε ότι ο Σάββας του είχε αναφέρει ότι τεμάχισε το παιδί του. Αυτό του το είπε μετά το Πάσχα (του 2015).

Πρόεδρος: Έχετε γνωρίσει τον Σάββα;

Μάρτυρας: Τον Σάββα τον είδα για πρώτη φορά εδώ στο δικαστήριο, δεν ξέρω από πότε γνωρίζονται...

Πρόεδρος: Ο γιος σας γνώριζε τη μητέρα της Άννυ;

Μάρτυρας: Μου είχε πει ότι είχε μείνει στο σπίτι της και ότι η κοπέλα δούλευε.

Στην κατάθεσή της, η μητέρα του Νικολάι, ανέφερε ότι εκείνη είχε τηλεφωνήσει σε συμπατριώτισσα της να φιλοξενήσει το γιο της στο σπίτι της επί της Αχαρνών την περιόδο του Πάσχα του 2015. Όπως είπε, η ίδια δούλευε ως εσωτερική υπηρέτρια σε σπίτι στο Χολαργό και δεν μπορούσε να φιλοξενήσει το παιδί της για περισσότερες από τέσσερις ημέρες.

Πρόεδρος: Μας λέτε γενικά και αόριστα πράγματα...Με τι χρήματα ζούσε ο γιος σας το διάστημα που δεν είχε δουλειά;

Μάρτυρας: Τον συντηρούσα εγώ…

Πρόεδρος: Τις σεξουαλικές προτιμήσεις του γιου σας τις γνωρίζετε;

Μάρτυρας: Ο γιος μου από 15 χρονών έχει φιλενάδες...Είναι ένας κανονικός άντρας.

Πρόεδρος: Για την Άννυ ξέρετε να μας πείτε κάτι;

Μάρτυρας: Ήξερα από το γιο μου ότι στο σπίτι της Μιχαήλ Βόδα υπήρχε ένα μικρό παιδί. Όταν έπαιρνα τον Νίκι στο τηλέφωνο και τον ρώταγα τι κάνεις και καταλάβαινα ότι είναι έξω. Κάποιες φορές μου έλεγε ότι πήγαινε να αγοράσει μπανάνες ή μακαρόνια για την Άννυ ....Και μια φορά καθώς μιλούσαμε στο τηλέφωνο, μου έδωσε τη μικρή και την ρώτησα πως την λένε και μου είπε Άννυ.

Πρόεδρος: Είχατε ακούσει αν ο Σάββας βιαιοπραγούσε στο κορίτσι;

Μάρτυρας: Όχι, μια φορά όμως ο Νίκι μου είχε πει η μικρή ήθελε να κοιμηθεί με το γιο μου και ο Σαββας δεν την άφησε γιατί ζήλευε.

Ένορκος: Τι ακριβώς σας είπε ο Νίκι ότι συνέβη;

Μάρτυρας: Ότι ο Σάββας του είπε πως όταν ξύπνησε βρήκε το παιδί νεκρό και μετά το τεμάχισε...

«Δεν πείραζε ούτε φίδι»

Στη συνέχεια στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο πατέρας του Νικολάι, ο οποίος περιγράφοντας το χαρακτήρα του γιου ανέφερε ότι δεν θα «πείραζε ούτε φίδι» και πως ήθελε να έρθει ο ίδιος στην Ελλάδα για να καθαρίσει το όνομά του. «Δεν γνώριζα τις παρέες του γιου μου στην Ελλάδα. Δεν γνώριζα ότι ο γιος μου έκανε χρήση ναρκωτικών», είπε ο πατέρας του κατηγορουμένου.

Πρόεδρος: Μπορείτε να περιγράψετε το χαρακτήρα του γιου σας;

Μάρτυρας: Θα έδινε δρόμο στο μυρμήγκι και δεν θα σκοτώνε ούτε φίδι, έτσι είμαι και εγώ και ο άλλος γιος μου...

Πρόεδρος: Τι σας είπε για την υπόθεση;

Μάρτυρας: Μου είπε ό,τι είχε ακούσει από τον Σάββα. Μου είπε «μπαμπά εγώ αυτο δεν μπορώ να το κρατάω στη συνείδηση μου...πάρε τον εισαγγελεα να μου πει τι θα κάνω...».

Πρόεδρος: Ο γιος σας, σας είπε ότι ο Σάββας σκότωσε το παιδί ή ότι το τεμάχισε;

Μάρτυρας: Ήμουν παρών σε πολλές καταθέσεις που έχει κάνει, ποτέ δεν έχει πει οτι ο Στανισλάβ είχε σκοτώσει το παιδί....

Πρόεδρος: Τι σας είπε ο γιος σας;

Μάρτυρας: Ότι ο Σάββας βρήκε το παιδί πεθαμένο, ότι το τεμάχισε και ότι το πέταξε σε διάφορα σημεία στα σκουπίδια.

Πρόεδρος: Ο γιος σας, σάς είπε ότι έχει κάποια συμμετοχή στον τεμαχισμό;

Μάρτυρας: Όχι δεν έχει συμμετάσχει, είμαι σίγουρος του είχα βγάλει και διαβατήριο να φύγει από τη Βουλγαρία και του είχα βρει και που να πάει αλλά αυτός αρνήθηκε ...μου είπε: «εγώ θα πάω να καθαρίσω το όνομά μου, έχει περάσει από το μηχάνημα ανίχνευσης αλήθειας λέει αλήθεια...».

Πρόεδρος: Γνωρίζετε για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του γιου σας;

Μάρτυρας: Έχει μια πολύ όμορφη φιλενάδα που αυτή τη στιγμή σπουδάζει ....

Υπεράσπιση μητέρας Άννυ: Σας είπε ο γος σας για καμία κατσαρόλα που έβραζε...

Μάρτυρας: Μου είχε πει για μια κατσαρόλα άλλα δεν ήξετε τι είχε μέσα. Νόμιζε ότι ήταν κάτι για το σκύλο....

Τέλος, ο πατέρας του Νικολάι ανέφερε ότι δεν εμφανίστηκε ενώπιον των ελληνικών ανακριτικών αρχών για να καταθέσει ως μάρτυρας όταν το καλούσαν διότι, όπως ανέφερε, ο γιος του φοβόταν για τη ζωή του....

Αύριο αναμένεται να αρχίσουν οι απολογίες των 4 κατηγορουμένων ανάμεσά τους και η μητέρα της Άννυ, Δημητρίνα Μπορίσοβα. Εν τω μεταξύ, σήμερα το δικαστήριο με απόφαση του απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για κατ´ αντιπαράσταση εξέταση των ιατροδικαστών κ. Νικόλαου Καρακούκη και κ. Δημήτρη Γαλεντέρη, οι οποίοι υποστήριξαν στο δικαστήριο δυο διαφορετικές εκδοχές για τις αιτίες θανάτου της 4χρονης. Ο κ. Καρακούκης ανέφερε ότι το παιδί τεμαχίστηκε ενώ βρίσκονταν στη ζωή ενώ ο κ. Γαλεντέρης κατέθεσε ότι πιθανόν η μικρή να πέθανε από παθολογικά αίτια ή από ηρωίνη.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

Σχετικές ειδήσεις